Son zamanlarda Avusturya yapımı olan Freud dizisini izlerken Fleur Salome karakteri dikkatimi çekti, yani gerçekte Lou Andreas Salome (yazar, psikanaliz ilk kadın...

Son zamanlarda Avusturya yapımı olan Freud dizisini izlerken Fleur Salome karakteri dikkatimi çekti, yani gerçekte Lou Andreas Salome (yazar, psikanaliz ilk kadın temsilcisi) Dizi Dr. Sigmund Freud’un hayat görüşünün bir kesitini hayali bir şekilde anlatıyor. Aslında dizinin hemen hemen hepsi kurgu ne gerçek Freud yeteneklerinin gizemlerini ortaya çıkarmak için çaba gösterdi ne de gerçek Salome böyle bir karakterdi ama dizi inanılmaz şekilde sürükleyici ve etkileyici olduğundan bir solukta bitiriyor insan hemen bittiği için de ne yazık ki çok üzülüyor…

Neyse gelelim Lou Salome’n hayatına;1861’de Rusya Petersburg’da doğdu, babası katı Rus generali olmasına rağmen özgür bir karaktere sahipti ve hayatını bu şekilde devam ettirdi. Zürih’te teoloji, felsefe ve sanat okudu. Ardından annesi tarafından Roma’ya gönderildi. Asıl popülerliği ve büyük yazarlara etkisi Roma’ya gidişinden sonra başlıyor.

(Dizideki Fleur Salome)

1882’de Nietzsche ile tanışıyor ve bu tanışma ikisinin de hayatında çoğu değişikliklere neden oluyor. Belli bir zaman sonra Nietzsche evlilik teklifi eder ve red cevabı alır. Bu durum Nietzsche’nin hayatına yoğun bir keder getirir, rivayete göre de ‘Böyle Buyurdu Zerdüşt’ eserini Salome duyduğu tutkulu aşkın kederiyle yazmış. Bu aşk Irvın Yalom’un ”Nietzsche Ağladığında” ve Lance Olsen’in ”Nietzsche’nin Öpücükleri” eserlerinin de ilham kaynağı olmuştur.
 Rİlke’ye de çok şey katmıştır. Ona öğrettiği Rusça sayesinde Rilke anadilde Tolstoy ve Pushkin’in eserleriyleriyle tanışmıştır, bunlar Rilke’nin yazarlık hayatını farklı bir düzeye getirmiştir. Salome’n Rilke’nin hayatında yarattığı değişiklikler bunlarla sınırla kalmamıştır, daha erkeksi ve daha özgüvenli görünmesi için Rene olan adını Rainer Rİlke olarak değişmesini sağladı. Rilke’nin hayatında hem aşık hem de yol gösterici öğretmen gibiydi.

(Gerçek Salome)

50’li yaşlarda psikanalize ilgi duymaya başlayan Lou Salome Freud ile tanışmak ister, doğal olarak onun büyüsüne kapılan Freud da bu teklifi geri çeviremez. Freud onun birikimine olan şaşkınlığı gizleyemez  “Korkunç bir zeka onun yanına yaklaşan herkes varlığının samimiyetinde güçlü bir biçimde etkilenirdi. İnsani zaafların onda bulunmadığını, yaşamı boyunca aşmış olduğunu fark ederdi” diye söz eder. 25 yıl boyunca bu ikili mektuplaşır ve Salome hayata gözlerini yumduktan sonra Freud ”ona duyduğum aşkı ve hayranlığı açıkça söylemiş olmayı isterdim.” diyerek pişmanlığını dile getirmiştir.


Gerçekten haklılar Lou Salome’n kitaplarını ve hakkında yazılan şeyleri okuduktan sonra ondan etkilenmemek elde değil, Lou Salome için zihinlerin birlikteliği önemliydi ve her fırsatta özgürlüğün tutkusunu korkusuzca dile getirmiştir. Evlerimizde fazlasıyla zaman geçirdiğimiz bugünlerde Lou Andreas Salome araştırmanızı tavsiye ederim.