Yunanistan'ın Midilli adasındaki Moria Kampı'nda çıkan yangında barınakları tahrip olan mülteci ailelerin çoğu Almanya'ya nakledilmeyi umuyor.

Grupta, özel sağlık ihtiyaçları olan çocukları olan aileler ve çoğu yangının üç hafta önce Midilli adasında bulunan Moria kabul ve tanımlama merkezini tahrip etmesinden sonra çoğu Yunan anakarasına nakledilen 50'den fazla refakatsiz çocuk vardı. 

Eşi ve iki oğluyla birlikte seyahat eden Suriye'den Lina Hussein, "Yunanistan'da bize yardım eden insanlara minnettarız ve onları asla unutmayacağız. Almanca konuşmuyoruz, ancak dili öğrenmek için çok çalışacağız. Kardeşlerim Almanya'da yaşıyor ve bu kadar uzun bir süre sonra onları tekrar göreceğim için çok heyecanlıyım ”dedi,

Sorumluluğu paylaşmak 

Hussein ailesi, Uluslararası Göç Örgütü ( IOM ), BM mülteci ajansı, UNHCR ve BM Çocuk Fonu ( UNICEF ) tarafından Özel Koruma Sekreteri aracılığıyla Yunan hükümeti ile işbirliği içinde düzenlenen 16. uçuşta Almanya'ya uçtu. Refakatsiz Çocuklar ve Avrupa İltica Destek Ofisi (EASO) ile yakın işbirliği içinde. 

724 refakatsiz çocuk

Moria yangınlarından bu yana, BM ajansları, Avrupa Birliği'nin (AB) yürütme kolu olan Avrupa Komisyonu ve Yunan makamlarıyla birlikte çalışarak 724 refakatsiz çocuğu adalardan anakaraya başka bir yere taşınmaları bekleniliyor.

 Geçen Nisan ayında başlayan yeniden yerleştirme girişiminin uygulanabilir bir sorumluluk paylaşımı eylemi olduğunu kanıtladılar.  

IOM Bölge Direktörü Ola Henrikson, "Bu dönüm noktası, ortaklar arasındaki işbirliğinin çocukların ve diğer savunmasız insanların hayatlarını daha iyi hale getirebileceğinin dikkate değer bir kanıtıdır" dedi .  " COVID-19 salgınının getirdiği zorluklara rağmen, neredeyse her hafta yeniden yerleştirme uçuşları yapılıyor. Yakında daha fazla Avrupa Devleti'nin katılımıyla bu ivmenin sürdürülmesini ve genişletilmesini umuyoruz" dedi.

Zorluk anında yardım 

BM ortakları ayrıca, diğer AB Üye Devletlerinin, artan güçlük döneminde Yunanistan'dan ilave sığınmacıları ve mültecileri kabul etmeleri konusunda teşvik edildi. 

Bu yıl şu ana kadar Yunanistan'dan Belçika, Finlandiya, Fransa, Almanya, İrlanda, Lüksemburg ve Portekiz'e toplam 1.066 sığınmacı yerleştirildi. 

BMMYK Avrupa Direktörü Pascale Moreau, "Avrupa'da sorumluluk paylaşımının artırılmasına yönelik birçok çağrı ve refakatsiz çocukların ve diğer savunmasız insanların Yunanistan'dan taşınmasına yönelik özel ihtiyaçtan sonra, bunun somut bir şekil aldığını ve giderek genişlediğini görmekten çok memnunuz" dedi.  

"İlgili ülkelere minnettarız ve daha fazla ülkenin bu olumlu örneği takip etmesini ve Yunanistan ile dayanışmasını göstermesini umuyoruz." 

Güvende olma hakkı 

Şu anda, Yunanistan'da, hızlandırılmış kayıt, aile birleşimi ve yer değiştirme gibi kalıcı çözümlere acil ihtiyaç duyan yaklaşık 4.400 refakatsiz ve ayrılmış çocuk var.   

BM ajansları, 1000'den fazla kişinin sömürü ve şiddet gibi ciddi risklere ve şehir merkezlerindeki istikrarsız koşullara maruz kaldığı uyarısında bulundu. 

 UNICEF Avrupa ve Orta Asya Bölge Direktörü, Mülteci ve Göçmen Müdahalesi Özel Koordinatörü Afshan Khan, "Refakatsiz küçüklerin ve diğer savunmasız çocukların yer değiştirmeleri, mülteci ve göçmen çocukların haklarının korunmasının önemli bir parçası olmaya devam ediyor" dedi. "Birçoğu yoksulluktan ve çatışmalardan kaçan bu çocuklar, güvende olma ve potansiyellerini tam olarak geliştirme hakkına sahip" açıklamasında bulundu.

Editör: TE Bilisim