Ermenistan, Azerbaycan ve Rusya, Dağlık Karabağ'ın tartışmalı yerleşim bölgesi üzerindeki askeri çatışmayı sona erdirmek için bir anlaşma imzaladılar.

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan anlaşmayı "hem benim hem de halkımız için inanılmaz derecede acı verici" olarak nitelendirdi.

Azerbaycan ile etnik Ermeniler arasında altı hafta süren çatışmalardan sonra geldi.

Bölge uluslararası alanda Azerbaycanlı olarak tanınmaktadır, ancak 1994'ten beri etnik Ermeniler tarafından yönetilmektedir.

O yıl, savaştıktan sonra ateşkes imzalandı ancak barış anlaşması yapılmadı.

Eylül'de tekrar çatışmalar başladığından beri bir dizi ateşkes anlaşması yapıldı, ancak hepsi başarısız oldu.

Ne kararlaştırıldı?

Barış anlaşması Salı günü yerel saatle 01:00 (Pazartesi GMT 21:00) yürürlüğe girer.

Yeni anlaşmaya göre Azerbaycan, Dağlık Karabağ'ın çatışma sırasında aldığı bölgeleri elinde tutacak. Ermenistan, önümüzdeki birkaç hafta içinde diğer birkaç komşu bölgeden de çekilmeyi kabul etti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, televizyonda yayınlanan çevrimiçi bir konuşmasında, cephelerde devriye gezmek için 1.960 Rus barış gücünün görevlendirileceğini söyledi.

Konuşmada Cumhurbaşkanı Putin'e katılan Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'e göre barışı koruma sürecinde Türkler de yer alacak.

Başkan Putin, anlaşmanın savaş esirlerinin değişimini içereceğini ve "tüm ekonomik ve ulaşım bağlantılarının engelleneceğini" söyledi.

Ne tepki oldu?

Cumhurbaşkanı Aliyev, anlaşmanın "tarihi öneme" sahip olduğunu ve Ermenistan tarafından "teslim olma" anlamına geldiğini söyledi.

Ermeni Başbakan Paşinyan, kararının "çatışma durumunun derin analizlerine ve alandaki en iyi uzmanlarla yapılan görüşmelere" dayandığını söyledi.

Bay Paşinyan, "Bu bir zafer değil, ancak kendinizi mağlup sayana kadar yenilgi olmaz." Dedi.

Dağlık Karabağ’ın Ermeni lideri Arayik Harutyunyan, "savaşın bir an önce bitirilmesi" konusunda anlaştığını söyledi.

Yerel basında çıkan haberlere göre, Ermenistan'ın başkenti Erivan'da büyük bir kalabalık anlaşmayı protesto etmek için toplandı. Parlamento ve hükümet binalarına girdiler, "Vazgeçmeyeceğiz" diye bağırdılar.

Çatışma sırasında ne oldu?

Ermeniler sürekli olarak topraklarını kaybetti ve hafta sonu Azeri güçleri bölgenin Ermenice Şuşi olarak bilinen ikinci en büyük şehri Şuşa'yı ele geçirdi.

Azerbaycan ayrıca, Ermenistan üzerinde yanlışlıkla bir Rus askeri helikopterini düşürdüğünü, iki mürettebatı öldürdüğünü ve üçte birini yaraladığını kabul etti.

Tam olarak kaç kişinin öldüğü belli değil. Her iki taraf da sivilleri hedef almayı reddediyor ancak diğerini bunu yapmakla suçluyor.

Dağlık Karabağ yetkilileri, savaşta yaklaşık 1.200 savunma kuvvetinin öldüğünü ve sivillerin de öldürüldüğünü veya yaralandığını söylüyor.

Azerbaycan askeri kayıp rakamlarını açıklamadı, ancak çatışmada 80'den fazla sivilin öldürüldüğünü söyledi - 21'i geçen ay Barda kasabasına düzenlenen füze saldırısında da dahil.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin geçen ay, çatışmalarda yaklaşık 5.000 kişinin öldüğünü söyledi.

Editör: TE Bilisim