Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Perşembe günü yaptığı açıklamada , 10 Afrika ülkesinden dokuzunun Eylül ayında nüfuslarının yüzde 10'unu COVID-19'a karşı aşılama hedefini kaçıracak gibi göründüğünü söyledi .  

32 milyon dozda Afrika, küresel olarak uygulanan 2,1 milyardan fazla dozun yüzde birden azını oluşturuyor. Kıtanın yaklaşık 1,3 milyar insanının sadece yüzde ikisi bir doz aldı ve sadece 9,4 milyon Afrikalı tam olarak aşılandı.

Dozlar için 'yap ya da öl' 

DSÖ Afrika Bölge Direktörü Dr Matshidiso Moeti, “Afrika için doz paylaşımında yap ya da öl” dedi. 

DSÖ'nün kıtada acilen 225 milyon doz aşıya ihtiyaç olduğunu hatırlatması, üst üste üçüncü hafta boyunca orada koronavirüs enfeksiyonlarının artmasıyla geliyor.

Afrika'nın 54 ülkesi bugüne kadar yaklaşık beş milyon COVID-19 enfeksiyonu kaydetti ve rakamlar 6 Haziran'da sona eren haftada yaklaşık yüzde 20 artarak 88.000'den fazla oldu.  

Üçüncü dalga

Dr Moeti, "Beş milyon vakaya yaklaşırken ve Afrika'da üçüncü bir dalga belirirken, en savunmasız insanlarımızın çoğu tehlikeli bir şekilde COVID-19'a maruz kalmaya devam ediyor" diye uyardı. 

"Aşıların vakaları ve ölümleri önlediği kanıtlanmıştır, bu nedenle yapabilen ülkeler acilen COVID-19 aşılarını paylaşmalıdır."  

DSÖ'nün son durum güncellemesine göre, pandemi “10 Afrika ülkesinde yükseliş eğilimi gösteriyor”. Dört ülke, son yedi günde vakalarda önceki haftaya göre yüzde 30 artış gördü.  

Yeni vakaların çoğu Mısır, Güney Afrika, Tunus, Uganda ve Zambiya'daydı ve yarısından fazlası dokuz Güney Afrika ülkesindeydi. 

BM sağlık kuruluşu, aşıların "giderek daha az" hale geldiğini belirterek, mevcut doğum hızında, yalnızca yedi Afrika ülkesinin Eylül ayına kadar her 10 kişiden birini aşılama hedefine ulaşacağını da sözlerine ekledi. 

Avrupa kontrastı 

Gelişme, DSÖ'nün Perşembe günü Avrupa'da geçen Ağustos'tan bu yana ilk kez COVID-19'dan ölümlerin bir haftada 10.000'in altına düştüğünü açıklamasıyla geldi.

BM sağlık kuruluşu düzenli bir güncellemede, bölgede art arda iki aydır vakaların, hastaneye yatışların ve ölümlerin azaldığını kaydetti.  

DSÖ Avrupa Bölge Direktörü Dr. Hans Kluge, son yedi günde toplam 368.000 yeni vakanın rapor edildiğini ve bu, Avrupa'nın bu yıl Nisan ayındaki son zirvesi sırasında bildirilen haftalık vakaların beşte biri olduğunu söyledi. 

Avrupa Bölgesi'nin 55 milyon onaylanmış COVID-19 vakası ve küresel vaka yükünün yaklaşık üçte biri olan 1,2 milyon ölüm gördüğünü kaydetti. 

Aşı sunumu 

Dr Kluge, son altı ayda 400 milyondan fazla dozda COVID-19 aşısı uygulandığını, yani Avrupalıların yüzde 30'unun en az bir aşı dozu aldığını ve yüzde 17'sinin tamamen aşılandığını kaydetti.  

DSÖ yetkilisi, “Aşı kapsamı (Avrupa) bölgesini yeniden canlanmadan korumak için yeterli olmaktan uzak” dedi. “Yetişkin nüfusun en az yüzde 80'ine ulaşmadan önce gidilecek mesafe hala önemli.”  

70 yaş üstü insanların korona virüsten ciddi hastalık veya ölüm riski 800 kat daha fazlaydı, diye devam etti, yaşlıları, komorbiditeleri olan insanları ve "korunmasız kalan" ön saflardaki çalışanları korumaya devam etmenin "acil bir öncelik" olduğu konusunda ısrar etti. Avrupa ülkelerinin sayısı. 

DSÖ yetkilisi, "Önümüzdeki gün ve haftalarda artan sosyal toplantılar, daha fazla nüfus hareketliliği ve büyük festivaller ve spor turnuvaları ile DSÖ-Avrupa dikkatli olunması çağrısında bulunuyor" dedi.  

Dr. Kluge, toplumda yaygın bulaşmanın devam ettiğini ve artan bulaşıcılık gösteren yeni Delta koronavirüs varyantının “tutmaya hazır” olduğunu ve 60 yaşın üzerindeki birçok savunmasız insanın korunmasız kaldığını sözlerine ekledi. 

DSÖ yetkilisi, enfeksiyonların genç insanlarda daha yüksek yaş gruplarına geçmeden önce arttığı geçen yazla paralelliklere dikkat çekerek, Avrupa ülkelerini sıcak aylarda “yıkıcı bir canlanma, karantina ve can kaybından” kaçınmaya çağırdı.  

Halk sağlığı önlemleri 

Dr Kluge, "Halk sağlığı önlemleri ve aşılamanın bir kombinasyonu - biri ya da diğeri değil - bu salgından çıkmanın yolu" dedi. 

İnsanları kendilerini ve başkalarını koronavirüsten korumaya teşvik etmek için DSÖ-Avrupa ve UNICEF Avrupa ve Orta Asya, bazı önemli yapılması ve yapılmaması gerekenleri içeren ortak bir kampanya başlattı. 

Dr. Kluge, “Seyahat etmeyi seçerseniz, bunu sorumlu bir şekilde yapın” dedi. “Risklerin farkında olun. Sağduyuyu uygulayın ve zor kazanılmış kazançları tehlikeye atmayın. Unutmayın: Ellerinizi sık sık yıkayın, mesafeyi koruyun, açık ayarları seçin ve maske takın. Üç C'den kaçının; 'kapalı', 'sınırlı' veya 'kalabalık' olan ayarlar sizi daha yüksek risk altına sokar.”

Editör: TE Bilisim