Yetkililer, Vietnam Savaşı sırasında Tayland'dan çalındığına inanılan iki antik kumtaşı eserinin Cuma gecesi Amerika Birleşik Devletleri'nden geri döneceğini söyledi.

Tapınak, Hindu tanrıları Indra ve Yama'nın zarif oymalarıyla desteklenen kirişler, 10. veya 11. yüzyılın sonlarına kadar uzanıyor ve onlarca yıldır San Francisco Asya Sanat Müzesi'nde sergileniyor.

Cuma gecesi Bangkok'a inmeleri bekleniyor ve özel bir törenin ardından Salı gününden itibaren üç ay boyunca Ulusal Müze'de sergilenecekler.

Tayland Güzel Sanatlar Bölümü Genel Müdürü Prateep Pengtako, iki lentoların yaklaşık 1000 yaşında olduğunu ve başkenti günümüz Kamboçya'sında olan antik Khmer Krallığı'nın etkisini gösterdiğini söyledi.

AFP'ye verdiği demeçte "Lentolar, eski Kamboçya tapınaklarının yapısının bir parçasıdır" dedi.

"Lentoların 1958 ve 1969 yılları arasında götürüldüğü değerlendirildi. Özellikle 1965-66 yılları arasında birçok Tay eserinin kaybolduğu görüldü."

Lentolar, ABD'deki müze ve galerilerde sergilenen 133 Tayland eseri arasındaydı.

Tayland dışişleri bakanlığı, bu hafta başlarında ABD yetkilileri ile Tayland Kraliyet Başkonsolosluğu arasında düzenlenen bir devir teslim töreninden sonra, "Bu antik eserlerin Tayland Hükümeti ve Tayland halkı için tarih, arkeoloji ve kültür açısından büyük önemi var" dedi. Los Angeles'ta.

"Her iki kutsal lentoun 1960'larda Vietnam Savaşı sırasında Tayland'dan yasadışı olarak ihraç edildiğine inanılıyor."

Ülkeye iade, ABD İç Güvenlik Bakanlığı tarafından üç yıllık bir soruşturmanın ardından geldi.

California müzesi, eserleri iade etmeyi uzun zamandır planladığını ısrarla vurguladı, ancak araştırmacıların çalındığı iddialarına itiraz etti.

Müze müdürü Jay Xu yaptığı açıklamada, "Bu lentoların menşe ülkelerine geri dönmesinden çok memnunuz." Dedi.

Son yıllarda sanat menşeili skandallara bulaşan sadece ABD müzeleri değil.

Avustralya, 2014'ten bu yana Hindistan'a en az sekiz yağmalanmış heykeli iade etti.

Fransa, Senegal ve Benin'den alınan eşyaları iade etme sözü verdi. Hollanda, eski kolonilerinden çalınan eserleri ülkelerine geri göndermek için harekete geçiyor. Almanya da eski eserleri Nijerya'ya geri vereceğine söz verdi.

Editör: TE Bilisim