1000 yıldan fazla bir süre öncesine ait Kızılderili sanat eserlerini içeren bir Missouri mağarası Salı günü müzayedede satıldı ve Osage Nation'ın “en kutsal alanımızı korumak ve muhafaza etmek” için arazi satın almayı umut eden liderlerini hayal kırıklığına uğrattı.

Bir teklif sahibi, St Louis'in yaklaşık 60 mil (97 km) batısındaki Warrenton kasabası yakınlarında etrafını saran 43 dönümlük araziyle birlikte “Resim Mağarası” olarak bilinen yer için özel mülk sahiplerine 2,2 milyon ABD doları ödemeyi kabul etti.

Açık artırmayı yöneten St Louis merkezli firma Selkirk Auctioneers & Appraisers'ın müdürü Bryan Laughlin, kazanan teklif sahibinin ismini vermeyi reddettiğini söyledi. 1953'ten beri araziye sahip olan bir St Louis ailesi, burayı çoğunlukla avlanmak için kullandı.

Mağara, kutsal ritüellerin ve ölülerin gömüldüğü yerdi. Müzayede web sitesine göre, aynı zamanda 290'dan fazla tarih öncesi glif veya sesleri veya anlamları temsil etmek için kullanılan hiyeroglif sembolleri de içeriyor ve “Missouri'deki Yerli halkın çok renkli resimlerinin en büyük koleksiyonunu yapıyor”.

Carol Diaz-Granados satışa karşı çıktı. O ve kocası James Duncan, mağarayı araştırmak için 20 yıl harcadılar ve hakkında bir kitap yazdılar. Duncan, Osage sözlü tarihi alanında bir akademisyendir ve Diaz-Granados, St Louis'deki Washington Üniversitesi'ndeki antropoloji bölümünde araştırma görevlisidir.

Diaz-Granados, "Kutsal bir Amerikan Kızılderili sitesini açık artırmaya çıkarmak gerçekten yanlış mesaj gönderiyor" dedi. "Sistine Şapeli'ni açık artırmaya çıkarmak gibi."

Osage Nation, yaptığı açıklamada satışı "gerçekten yürek parçalayıcı" olarak nitelendirdi.

Açıklamada, "Atalarımız 1300 yıl bu bölgede yaşadı" denildi. "Burası bizim toprağımızdı. Resim Mağarası da dahil olmak üzere Missouri ve Illinois'de yüz binlerce atamız gömülü.

Mağarada insan, hayvan, kuş ve efsanevi yaratıkların çizimleri bulunmaktadır. Diaz-Granados, sanatı yaratmak için çeşitli araçların kullanıldığını söyledi. Çizmek için kömürleşmiş botanik malzeme kullanıldı. Efsanevi bir varlığın bir tasviri için sanatçı, kahverengi kumtaşını kazıyarak beyaz bir figür yarattı.

Diaz-Granados, karmaşık detayların Missouri mağarasını antik çizimlere sahip diğer yerlerden ayırdığını söyledi.

"Diğer kaya sanatı sitelerinde sopa figürleri, belki başın üstünde küçük bir tüy ya da silah tutan bir figür var" dedi. “Ama Picture Cave'de gerçek kıyafet detaylarını, başlık detaylarını, tüyleri, silahları alıyorsunuz. Gerçekten inanılmaz.”

Resim Mağarası' kutsal ritüellerin ve ölülerin gömüldüğü yerdi. 
Ayrıca 290'dan fazla tarih öncesi glif içerir. Fotoğraf: Alan Cressler/AP

Yıllar önce, Texas A&M'den analitik kimyagerler, çizimlerin en az 1000 yaşında olduğunu belirlemek için pigment örnekleri kullandılar.

Laughlin, mağaranın başka bir tarihi olduğunu söyledi. Avrupalı ​​kaşifler 1700'lü yıllarda burayı ziyaret etmişler ve duvarlara gemi kaptanının ve bazı mürettebat üyelerinin isimlerini yazmışlar. Aynı zamanda nesli tükenmekte olan Indiana gri yarasalarına yıl boyunca ev sahipliği yapıyor.

Laughlin, mağaranın hem korunacağına hem de saygı duyulacağına inanmak için birçok neden olduğunu söyledi. Birincisi, dedi, Selkirk potansiyel alıcıları inceledi, sonra yasa var.

Missouri Revize Statüsü 194.410, “işaretli veya işaretsiz bir insan mezar alanını bilerek rahatsız eden, tahrip eden, tahrip eden veya zarar veren herhangi bir kişi veya kuruluşun D sınıfı bir suç işlediğini” belirtir. Mevzuat ayrıca siteden elde edilen kültürel öğelerden yararlanmayı da suç haline getiriyor.

Son olarak, konum var.

“Bir araca binip mağaraya kadar süremezsiniz. Ormanın içinden geçerek daha yüksek bir yere gitmeniz ve Missouri Tarih Kurumu tarafından çelik çubuklarla güvence altına alınan bir metreye üç metrelik bir açıklıktan geçmeniz gerekiyor,” dedi Laughlin.

Diaz-Granados, yeni sahibinin onu Osage Nation'a bağışlayacağını umuyor.

"Bu onların mağarası," dedi. “Bu onların kutsal mabedi ve onlara geri dönmeli.”

Editör: TE Bilisim