1.000'den fazla ağır silahlı Brezilyalı polis memuru, yetkililerin çeteleri ve uyuşturucu tacirlerini çökertme çabalarının yenilendiğini söylediği bir ortamda Çarşamba günü Rio de Janeiro'da yoksul bir mahalleyi işgal etti.

Polis zırhlı personel arabalarını Jacarezinho mahallesine sürdü, dört saatlik bir operasyonda sokaklarda devriye gezdi ve evlere girdi.

Jacarezinho, Brezilya'nın en büyük ikinci şehri olan Rio'nun kuzey tarafında, Mayıs ayında bir polis baskınının bir polis memuru da dahil olmak üzere 29 kişinin ölümüyle sonuçlandığı ve insan hakları gruplarından sert eleştiriler aldığı geniş bir favela .

“[Rio] eyalet hükümeti Jacarezinho topluluğunda bölgesel bir toparlanma başlattı. Askeri polis, sokaklarda devriye gezen siyahlar giymiş memurların resimlerinin yanı sıra çevredeki topluluklar da işgal edilecek” dedi.

Polis, Comando Vermelho (Sarı Komuta) suç grubunun kalesi olarak kabul edilen favelada 1.200 memurun görevlendirildiğini söyledi.

Operasyon, Brezilya'nın 2 Ekim'de aşırı sağcı Devlet Başkanı Jair Bolsonaro'yu rakibi eski solcu Cumhurbaşkanı Luiz Inacio Lula da Silva ile karşı karşıya getirmesi beklenen genel seçimlere hazırlanırken geldi .

Bolsonaro, organize suçla daha agresif bir şekilde mücadele etme sözü vererek 2018'de göreve geldi. Rio polisinin 2019'da rekor 1.814 kişiyi öldürmesiyle, özellikle Rio de Janeiro'da daha zorlu bir polislik dönemi başlattı.

Ancak eski ordu komutanı, en son kamuoyu yoklamalarında önde gelen Lula'dan sert bir meydan okumayla karşı karşıya. İkisi de cumhurbaşkanlığı adaylığını resmen açıklamadı.

Rio'nun askeri polisi, Çarşamba günkü iki favelada başlayan operasyon sırasında herhangi bir şiddet olayı olmadığını söyledi. Bir sözcü, yoğun polis konuşlandırmasının çetelerin herhangi bir silahlı tepkisini engellediğini söyledi.

Polis, Manguinhos, Bandeira 2 ve Conjunto Morar Carioca gibi yakınlardaki diğer favelaları işgal etmeyi planladıklarını söyledi.

Rio Valisi Claudio Castro, Çarşamba günkü operasyonun favelaları dönüştürmek için yeni bir saldırının başlangıcı olduğunu söyleyerek , 2014 FIFA Dünya Kupası ve 2016 Olimpiyat Oyunları öncesinde şehirdeki şiddet çetelerini yerinden eden Polis Barıştırıcı Birimlerin (UPP) söylemini yineledi .

Polis, Brezilya'da Jacarezinho mahallesinde devriye geziyor
Polis, Manguinhos, Bandeira 2 ve Conjunto Morar Carioca gibi yakınlardaki diğer favelaları işgal etmeyi planladıklarını söyledi [Alexandre Loureiro/Reuters]

Castro, Twitter'da , güvenliği sağlamak ve "bu bölgelerde yaşayanların hayatlarını iyileştirmek" için daha fazla planın ayrıntılarını Cumartesi günü vereceğini söyledi.

Güvenlik ve şiddet uzmanları , sık sık meydana gelen çok sayıda ölümün yanı sıra bu operasyonların etkinliğini sorguladı . May'in Jacarezinho'daki baskını, faveladaki sokakların ceset ve kan gölleriyle dolup taşmasının ardından protestolara yol açmıştı.

İnsan hakları grupları, bunun şiddete ve polis cinayetlerine fazlasıyla alışmış bir şehrin tarihindeki en kanlı polis operasyonu olduğunu iddia etti - özellikle de yoksul, çoğunluğu Siyah gecekondu mahallelerinde.

Birleşmiş Milletler ve önde gelen insan hakları örgütleri , savcıları operasyon sırasında iddia edilen yargısız infazları soruşturmaya çağırırken , iki polis memuru cinayetten yargılandı.

İlk UPP 2008'de Rio'nun Santa Marta gecekondu mahallesinde kuruldu ve sonraki 10 yıl içinde eyalette düzinelerce site daha kullanıma sunuldu.

Sakinlerle etkileşime geçmek ve silahlı çatışmaları caydırmak için toplum destekli polislik faaliyetlerine odaklanan sözde “pasifleştirme” projesi bir ilk başarıydı ve erken uluslararası övgüler aldı.

Ancak 2018 itibariyle, plan bütçe kesintilerinden ve yozlaşmış eyalet hükümetlerinin tutarsız desteğinden muzdaripti. O yıl, federal hükümet Rio sokaklarının kontrolünü geri almak için askeri bir müdahalede bulundu ve esasen UPP projesini öldürdü.

Editör: TE Bilisim