Bir organizatör Reuters'e verdiği demeçte, ABD Dışişleri Bakanlığı'nı suçlayarak, Amerikalılar da dahil olmak üzere yaklaşık 1000 kişinin charter uçuşlarının kalkmasını bekleyen günlerdir Afganistan'da mahsur kaldığını söyledi.

Bu karışıklık, Batı destekli hükümetin çöküşünden sonra, 15 Ağustos'ta Taliban İslamcı isyancılarının Kabil'de yönetimi ele geçirmesinin ardından tamamlanan kaotik bir ABD askeri çekilmesinin ardından yaşanan son parlama noktasıydı.

Gecikmelerden bıkan organizatör, Dışişleri Bakanlığı'nın Taliban'a kuzeydeki Mezar-ı Şerif kentindeki uluslararası havaalanından uçuşların kalkışını onayladığını veya bir iniş alanını doğrulamadığını söyledi.

Konunun hassasiyeti nedeniyle isminin açıklanmasını istemeyen organizatör, "Bu insanların hayatlarını tehlikeye atmaktan sorumlu tutulmaları gerekiyor" dedi.

Reuters, hesabın ayrıntılarını bağımsız olarak doğrulayamadı.

İsminin açıklanmaması koşuluyla konuşan bir ABD'li yetkili, ABD hükümetinin "Havaalanından ayrılmaya çalışan Mezar-ı Şerif'te hiçbir Amerikalı olduğunu doğrulamadığını" söyleyerek Amerikalıların risk altında olduğu fikrine meydan okudu.

Charter uçuşları hakkında sorulan bir Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, belirli suçlamalara değinmedi, ancak ABD'nin yerde personeli olmadığını ve bu nedenle charter uçuşlarının temel ayrıntılarını doğrulamak için güvenilir bir araçtan yoksun olduğunu vurguladı.

Bu, ABD vatandaşlarının ve gemideki diğer kişilerin sayısının, manifestonun geri kalanının doğruluğunun veya "diğer birçok konunun yanı sıra nereye inmeyi planladıklarını" doğrulamayı içerir.

Sözcü, "Taliban'ın insanların Afganistan'dan özgürce ayrılmasına izin verme sözüne bağlı kalacağız" dedi.

Pazar günü erken saatlerde, ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'nde kıdemli Cumhuriyetçi Mike McCaul, "Fox News Sunday" gazetesine verdiği demeçte, altı uçağın Mezar-ı Şerif havaalanında Amerikalılar ve Afgan tercümanlarla birlikte mahsur kaldığını ve kalkış yapamadıklarını söyledi. Taliban izni almamışlardı.

Taliban'ın yolcuları "talepler için rehin" tuttuğunu söyledi, ancak Reuters'e anonimlik koşuluyla konuşan birçok kaynak bu hesaba itiraz etti.

Bir başka Cumhuriyetçi ABD temsilcisi Mike Waltz, Dışişleri Bakanlığı'nı, risk altındaki Amerikalıları ve Afganları tahliye etmek için charter uçuşlarını temizlemeye çalıştığını söylediği hükümet dışı gruplarla çalışmaya çağırdı.

Waltz, Dışişleri Bakanı Antony Blinken'e yazdığı bir mektupta, birkaç STK'nın yorumlarına atıfta bulunarak, "mevcut, finanse edilen ve uçmaya hazır" charter uçuşları olduğunu söyledi.

Amerika Birleşik Devletleri'nin Afganistan'daki yirmi yıldır süren işgali, binlerce ABD müttefiki Afgan'ı geride bırakan alelacele organize edilmiş bir hava taşımacılığı ile sonuçlandı. Washington çekilmeyi 31 Ağustos'ta tamamladı.

Editör: TE Bilisim