Sesim, Eşit Geleceğimiz

Ergen kızlar için ilerleme, bugün karşılaştıkları gerçeklere ayak uyduramadı ve COVID-19 bu boşlukların çoğunu güçlendirdi. Bu yıl, "Sesim, Eşit Geleceğimiz" teması altında, ergen kızların istedikleri değişim olarak gördüklerinden, dünya çapında lider ve talep ettikleri büyük ve küçük çözümlerden ilham alma fırsatını yakalayalım.

2020 yılında, her yerde kadınların ve kızların haklarını ve güçlenmesini ilerletmek için küresel gündem olan Pekin Deklarasyonu ve Eylem Platformunun kabul edilmesinin 25. yılını anıyoruz. Nesil Eşitliği , 2020'nin başlarında çok yıllı, çok ortaklı bir kampanya ve cinsiyet eşitliği konusunda cesur bir eylem hareketi olarak başlatıldı. Ergen kızların ihtiyaçları, fırsatları ve çözümleri ile ilgili net bir anlatı ve eylemler, Nesil Eşitlik misyonunun merkezinde yer alır.

Dünya çapında genç kızlar, güçlerini değişim yapanlar olarak ortaya koyarken, Uluslararası Kız Günü 2020, onların taleplerine odaklanacak:

  • Cinsiyete dayalı şiddetten, zararlı uygulamalardan ,  HIV ve AIDS'ten uzak yaşayın   
  • Seçtikleri geleceğe yönelik yeni beceriler öğrenin  
  • Sosyal değişimi hızlandıran aktivistler nesli olarak liderlik edin

Dahil olmanın yolları

  • Yenilikçi çözümler geliştiren veya toplumsal cinsiyet eşitliği dahil pozitif sosyal değişime yönelik çabalara öncülük eden ilham verici ergen kızların veya kız liderliğindeki kuruluşların hikayelerini topluluklarında ve uluslarında paylaşın. Başkalarına ilham vermek için onların liderliğini, eylemlerini ve etkisini artıralım.  
  • Uluslararası Kız Günü'nde gençlerin öncülük ettiği bir dijital aktivasyona katılın. Dünyanın her yerinden gençler, kızların seslerinin çeşitliliğini ve yeniden tasarlanmış bir gelecek vizyonlarını yükseltmeyi amaçlayan bir dijital aktivizm kampanyası geliştiriyor.  

Arka fon

1995 yılında Pekin ülkelerindeki Dünya Kadın Konferansı'nda oybirliğiyle Pekin Deklarasyonu ve Eylem Platformunu kabul etti - sadece kadınların değil kızların haklarını geliştirmek için şimdiye kadarki en ilerici plan. Pekin Deklarasyonu, özellikle kızların haklarını öne çıkaran ilk bildiridir.

19 Aralık 2011'de Birleşmiş Milletler Genel Kurulu,  11 Ekim'i Uluslararası Kız Çocukları Günü olarak ilan eden 66/170 sayılı  Kararı , kızların haklarını ve tüm dünyada kızların karşılaştığı benzersiz zorlukları tanımak için kabul etti.

Uluslararası Kız Çocukları Günü, kızların karşılaştığı zorlukları ele alma ve kızların güçlenmesini ve insan haklarının gerçekleştirilmesini teşvik etme ihtiyacına odaklanıyor.

Ergen kızlar, yalnızca bu kritik biçimlendirici yıllarda değil, aynı zamanda kadın olarak olgunlaştıkça da güvenli, eğitimli ve sağlıklı bir yaşam hakkına sahiptir. Ergenlik yıllarında etkin bir şekilde desteklenirlerse, kızlar hem bugünün güçlendirilmiş kızları olarak hem de yarının işçileri, anneleri, girişimcileri, akıl hocaları, hane reisleri ve siyasi liderleri olarak dünyayı değiştirme potansiyeline sahiptir. 

Ergen kızların gücünü gerçekleştirmeye yönelik bir yatırım, bugün haklarını savunuyor ve daha adil ve müreffeh bir gelecek vaat ediyor; insanlığın yarısının iklim değişikliği, siyasi çatışma, ekonomik büyüme, hastalıkların önlenmesi ve küresel sürdürülebilirlik.

Kızlar, engelli çocuklara ve ötekileştirilmiş topluluklarda yaşayanlara yönelik olanlar da dahil olmak üzere, klişeler ve dışlanmanın yarattığı sınırları ve engelleri aşıyor. Girişimciler, yenilikçiler ve küresel hareketlerin başlatıcıları olarak kızlar, kendileri ve gelecek nesiller için alakalı bir dünya yaratıyorlar.

2030 Sürdürülebilir Kalkınma Gündemi ve 2015 yılında dünya liderleri tarafından benimsenen 17 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi ( SDG'ler ), sürdürülebilir ilerleme için bir yol haritasını ve kimseyi geride bırakmamaktadır .

Cinsiyet eşitliğine ulaşmak ve kadınların güçlendirilmesi, 17 hedefin her birinin ayrılmaz bir parçasıdır. Ancak tüm hedeflerde kadınların ve kızların haklarını temin ederek, herkes için çalışan ekonomiler ve şimdi ve gelecek nesiller için ortak ortamımızı sürdürerek adalet ve kapsayıcılığa ulaşabiliriz.

Cinsiyet eşitliğini sağlamak ve tüm kadınları ve kızları güçlendirmek

Kadınları ve kız çocuklarını güçlendirmek ve cinsiyet eşitliğini teşvik etmek, sürdürülebilir kalkınmayı hızlandırmak için çok önemlidir. Kadınlara ve kız çocuklarına yönelik her türlü ayrımcılığın sona erdirilmesi yalnızca temel bir insan hakkı değil, aynı zamanda diğer tüm kalkınma alanlarında da çarpan etkisi vardır.

Editör: TE Bilisim