Uluslararası Gençlik Günü, gençlik sorunlarını uluslararası toplumun dikkatine sunmak ve gençlerin günümüzün küresel toplumunda ortaklar olarak potansiyelini kutlamak için her yıl 12 Ağustos'ta kutlanır.

Kuşaklararası Dayanışma: Her Yaş İçin Bir Dünya Yaratmak

Uluslararası Gençlik Günü 2022'nin amacı, Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine (SDG'ler) ulaşmak ve kimseyi geride bırakmamak için tüm nesiller arasında eyleme ihtiyaç olduğu mesajını güçlendirmektir. Aynı zamanda, gençleri ve yaşlıları etkileyen ve bir bütün olarak toplum üzerinde zararlı etkileri olan yaş ayrımcılığı başta olmak üzere, nesiller arası dayanışmanın önündeki belirli engeller konusunda farkındalık yaratacaktır.

Yaşlı ayrımcılığı, sağlık, insan hakları ve kalkınma alanlarında sinsi ve genellikle üzerinde durulmayan bir konudur ve dünya çapında hem yaşlı hem de genç nüfus üzerinde etkileri vardır. Ayrıca, yaş ayrımcılığı diğer önyargı biçimleriyle (ırkçılık ve cinsiyetçilik gibi) düzenli olarak kesişir ve insanları tam potansiyellerine ulaşmalarını ve topluluklarına kapsamlı bir şekilde katkıda bulunmalarını engelleyecek şekilde etkiler.

Birleşmiş Milletler'in Mart 2021'de yayınladığı Yaşlı Ayrımcılığına İlişkin Küresel Rapor, araştırma eksikliğine rağmen gençlerin istihdam, siyasi katılım, sağlık ve adalet gibi hayatlarının çeşitli alanlarında yaşa bağlı engelleri bildirmeye devam ettiğini vurguluyor. Rapor aynı zamanda nesiller arası müdahaleleri yaş ayrımcılığına yönelik üç anahtar stratejiden biri olarak tanımlıyor. Nesiller arası faaliyetler ayrıca daha büyük bir sosyal bağlılık duygusuna yol açabilir ve nesiller arası dayanışmayı güçlendirebilir.

Nesiller arası dayanışma, sürdürülebilir kalkınmanın anahtarıdır. COVID-19 pandemisinin üçüncü yılında ilerlerken, tüm nesillerin güçlü yönlerinden ve bilgisinden yararlanacak şekilde “daha ​​iyi inşa etmek” için yaşa bağlı bu engelleri tanımak ve ele almak özellikle önemlidir.

BM Genel Sekreterinin 2022 mesajı

Bugün, Uluslararası Gençlik Gününü ve nesiller arası ortaklıkların gücünü kutluyoruz. 

Bu yılın teması - “Nesiller Arası Dayanışma: Her Yaş için Bir Dünya Yaratmak” - bize temel bir gerçeği hatırlatıyor: Herkes için daha iyi bir dünya inşa etmek için güçlerini birleştirmeleri için genç ve yaşlı her yaştan insana ihtiyacımız var.  

Çoğu zaman, yaş ayrımcılığı, önyargı ve ayrımcılık bu temel işbirliğini engeller. Gençler hayatları hakkında verilen kararlardan dışlandığında ya da yaşlıların sesini duyurma şansı reddedildiğinde hepimiz kaybederiz.  

Dünyamız kolektif geleceğimizi tehdit eden bir dizi zorlukla karşı karşıya olduğu için dayanışma ve işbirliği her zamankinden daha önemli.  

COVID-19'dan iklim değişikliğine, çatışmalara, yoksulluğa, eşitsizliğe ve ayrımcılığa kadar, Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine ulaşmak ve hepimizin aradığı daha iyi, daha barışçıl geleceği inşa etmek için güvertede herkesin ellerine ihtiyacımız var.  

Gelecek ayki Dönüşen Eğitim Zirvesi de dahil olmak üzere, eğitim ve beceri geliştirmeye büyük yatırımlarla gençleri desteklememiz gerekiyor.  

Ayrıca, toplumsal cinsiyet eşitliğini ve gençlerin sivil ve siyasi yaşama katılmaları için genişletilmiş fırsatları desteklememiz gerekiyor.  

Gençleri dinlemek yeterli değil - onları yerel, ulusal ve uluslararası düzeyde karar alma mekanizmalarına entegre etmemiz gerekiyor.  

Bu, Birleşmiş Milletler'de yeni bir Gençlik Ofisi kurma teklifimizin merkezinde yer alıyor.  

Ve yaşlı nesillerin sosyal korumaya ve topluluklarına geri verme ve biriktirdikleri onlarca yıllık yaşanmış deneyimi paylaşma fırsatlarına erişmelerini sağlamalıyız.   

Bu önemli günde, engelleri yıkmak için nesiller boyu el ele verelim ve tüm insanlar için daha eşitlikçi, adil ve kapsayıcı bir dünya elde etmek için birlikte çalışalım.  

Editör: TE Bilisim