2020 Dünya Gıda Günü'nün bu yılki teması, “Grow, Nourish, Sustain. Together. Our actions are our future.”

Dünya Gıda Günü'nü ilk duyduğunuzda muhtemelen yanlış yönlendirilmişsinizdir. Dizüstü bilgisayarlarımızda ve akıllı telefonlarımızda birçoğumuzun varlığından haberi bile olmadığı günü okurken, doğal olarak herkesin aklına gelen ilk şey kebap veya pirzola olabilir.

Ama hayır. Bu gün, 16 Ekim - Dünya Gıda Günü - bununla ilgili değil.

Dünya Gıda Günü, 'açlığa karşı bir eylem günüdür'. Küresel olmasa da yerel olarak açlığın ortadan kaldırılmasına yönelik bir adım atılması gereken bir gün.

Bu gün aynı zamanda 16 Ekim 1945'te Birleşmiş Milletler (BM) Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) temelini oluşturuyor.

2020 Dünya Gıda Günü: Dünya Gıda Günü, her yıl 16 Ekim'de Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu, Dünya Gıda Programı ve daha fazlası gibi gıda güvenliğiyle ilgilenen çeşitli kuruluşlar tarafından kutlanmaktadır. 

Bu günün açlık çekenlere farkındalık yaratıldığı, herkes için gıda güvenliği ve besleyici diyet ihtiyacını sağladığı bir süreci kapsamaktadır. Dünya Gıda Günü'nün temel amacı, gıdanın temel bir insan hakkı olmasıdır.

Dünya Gıda Günü 2020 Teması

COVID-19 salgını dünyadaki tüm ülkeleri vurdu. #WorldFoodDay en savunmasız insanların çağrılarda bulunduğu görülmektedir. insanlar daha sürdürülebilir, yaşamlarını daha sağlıklı kılabilmek için küresel dayanışma çağrısında bulunmaktadır.

Dünya Gıda Günü Tarihi

Gıda ve Tarım Örgütü üyesi ülkeler, kuruluşların 20. Genel Konferansında Kasım 1979'da Dünya Gıda Günü'nü kurdular ve 16 Ekim 1981'de Dünya Gıda Günü'nün kutlanması çağrısında bulundu. Bu karar, 5 Aralık 1980'de BM Genel Kurulu tarafından onaylandı ve hükümetleri ve uluslararası, ulusal ve yerel kuruluşları Dünya Gıda Günü'nün kutlanmasına katkıda bulunmaya çağırdı. 1981'den beri her yıl Dünya Gıda Günü düzenlenmektedir.

Gıda ve Tarım Örgütü (FAO)

Uluslararası çabalarla açlığı ortadan kaldırmak için çalışan, Birleşmiş Milletler'in uzmanlaşmış bir ajansıdır. FAO, herkes için gıda güvenliğini sağlamayı ve insanların aktif sağlıklı yaşamlar sürmeleri için yeterli yüksek kaliteli gıdaya düzenli olarak erişmelerini sağlamayı amaçlamaktadır. 194 üye devleti vardır ve tüm dünyada 130'dan fazla ülkede çalışmaktadır.

Sağlıklı beslenme nedir?

Sağlıklı beslenme, iyi bir yaşam sürmek ve hastalık riskini azaltmak için yeterli, güvenli, besleyici ve çeşitli yiyecekler sağlayarak insanların beslenme ihtiyaçlarını karşılar. Sağlıklı yerseniz besinler vücudunuza ulaşır ve sağlıklı, aktif ve güçlü kalırsınız. Sağlıklı bir diyetle fiziksel aktivite de önemli bir rol oynar.

Editör: TE Bilisim