HONG KONG (Reuters) - 18 ülkeden 150'den fazla parlamenter, Hong Kong lideri Carrie Lam'ı, şehirden tekneyle kaçmaya çalışırken Çin anakarasında gözaltına alınan 16 yaşındaki 12 kişinin adaletini sağlamak için müdahale etmeye çağırdı.

Hong Kong'da hükümet karşıtı protestolarla bağlantılı suçlamalarla karşı karşıya kalan 12 kişi, anlaşılan demokratik Tayvan adasına ulaşmaya çalışırken 23 Ağustos'ta denizde gözaltına alındıklarından beri bir anakaradaki hapishanede neredeyse hiç kimseyle görüşülmeden tutuldu.

Çinli yetkililer geçen hafta grup üyelerinin yasadışı sınır geçişi düzenlemekle suçlandığını ve bunun yedi yıla kadar hapis cezasına çarptırılabileceğini söyledi.

Parlamenterler Salı günü geç saatlerde yayınlanan mektupta, "İcra Kurulu Başkanı olarak görevinizde, adaletin güvence altına alınmasını sağlamak için bu gençler adına aracılık etmek sizin görevinizdir" dedi.

"Bunu yapmayı başaramamak, Hong Kong halkına hizmet etme ve onların iyiliğini ve güvenliğini sağlama sorumluluğunuzdan büyük bir feragat etmek olacaktır."

Mektupta, 12 kişinin derhal Hong Kong'a geri gönderilmesi, yasal temsilci atamasına ve ailelerine erişim izni verilmesi gerektiğini söylediler.

Hong Kong lideri Lam, 12'nin anakarada adaletle yüzleşmek zorunda kalacağını ve hükümetinin onlara “gerekli ve uygulanabilir” yardımı sağlayacağını söyledi.

İnsan hakları grupları ve demokrasi aktivistleri, 12 kişinin koşulları ve muamelesinden duyduğu korkuyu dile getirirken, aileleri ve avukatları erişime izin vermedi.

Çinli yetkililer, grubun resmi olarak atanmış avukatlar tarafından temsil edilmesi konusunda ısrar etti.

Editör: TE Bilisim