Birleşmiş Milletler insan hakları ofisi, Kolombiya güvenlik güçlerini protestoculara karşı aşırı güç kullanmakla suçladı.

BM, polisin protestoculara ateş açtığını söylediği Pazartesi günü Cali'de meydana gelen olaylardan özellikle şok olduğunu söyledi.

Olayların rapor edildiğini, ancak henüz kaç kişinin olduğunu doğrulayamadığını söyledi.

Kolombiya'nın ombudsmanı Pazartesi günü, önerilen vergi reformları nedeniyle bir hafta süren kargaşada en az 19 kişinin öldüğünü söyledi.

Ölümcül çatışmalar

Ombudsman ofisi ilk başta protestoların başladığı günden itibaren öldürülenlerin sayısını 17 olarak belirlemiş, ancak daha sonra bu sayıyı 19'a yükseltmişti. Ancak bu, Kolombiya'nın üçüncü büyük şehri olan Cali'de bir gecede meydana gelen yeni çatışmalardan önceydi.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği sözcüsü Marta Hurtado, BM'nin insan hakları savunucularının taciz edildiğine ve tehdit edildiğine ve ayrıca protestocuların şehirde yaralandığına ve hatta öldürüldüğüne dair raporlar aldığını söyledi.

Cenevre'de gazetecilere verdiği demeçte, "Açıkça söyleyebileceğimiz, güvenlik görevlileri tarafından aşırı güç kullanımı, ateş etme, canlı mühimmat kullanımı, göstericilere yönelik darplar ve gözaltı olaylarına ilişkin raporlar aldık ve tanıklarımız var."

İnsanlar ayrıca Pazartesi günü Kolombiya'nın en büyük ikinci şehri olan Medellin'deki başkent Bogota'da ve kuzeydeki Bucaramanga kentinde sokaklara çıktı.

Protestoları ne başlattı?

Protestolar 28 Nisan'da başladığında, artık rafa kaldırılmış bir vergi reformuna karşı çıktılar.

Hükümet, reformun Kolombiya'daki ekonomik krizi hafifletmenin anahtarı olduğunu savundu. Gayri safi yurtiçi hasılası (GSYİH) geçen yıl, yarım yüzyıldaki en derin çöküş olan% 6,8 düştü ve koronavirüs salgını işsizlik oranını daha da artırdı.

Önerilen reform, maaşların vergilendirildiği eşiği düşürerek aylık geliri 2,6 milyon peso (684 dolar; 493 sterlin) veya daha fazla olan herkesi etkileyecekti. Ayrıca, bireylerin yararlandığı mevcut muafiyetlerin çoğunu ortadan kaldıracak ve işletmelere uygulanan vergileri artıracaktı.

Bu durum, pandeminin halihazırda yıprattığı Kolombiyalılar arasında öfkeye neden oldu ve protestolara, değişikliklerin kendilerini yoksulluğa sürükleyebileceğinden korkan birçok orta sınıf insan katıldı.

İnsanlar neden hala sokaklarda?

Başkan Iván Duque Pazar günü vergi reformunu geri çekeceğini açıklamasına rağmen, Kolombiya'nın büyük şehirlerinde protestolar devam etti.

Geçen haftaki protesto çağrısında bulunan şemsiye grup, vergi reformunun geri çekilmesinin yeterli olmadığını ve aynı zamanda Kolombiya'nın emeklilik, sağlık ve eğitim sistemlerinde iyileştirme istediğini söyleyerek Çarşamba günü ülke çapında yeni bir grev düzenledi.

Ancak cumhurbaşkanının vergi reformunu açıklamasından bu yana sokaklara dökülenlerin çoğu, güvenlik güçlerinin güç kullanmasına kızdıklarını söyledi. Polis ile göstericiler arasında çıkan çatışmalarda 800'den fazla kişinin yaralandığı bildirildi.

Polis yetkilileri, çoğu durumda "suç unsurlarının" mağazaları yağmalamasını ve otobüsleri yakmasını engellemeye çalışırken saldırıya uğrayanların memurları olduğunu söylüyor. Yüzlerce memurun yaralandığını ve en az birinin öldürüldüğünü söylüyorlar.

Kolombiya savunma bakanı, yasadışı silahlı grupların protestolara sızdığını ve gösterilerin kaos ve vandalizme doğru inen gösterilerden sorumlu olduğunu söyledi.

Editör: TE Bilisim