Finlandiya ve İsveç, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından uzun süredir devam eden askeri bağlantısızlık politikalarından vazgeçip NATO'ya katılıp katılmama kararlarına yaklaşıyor.

İkinci Dünya Savaşı'nın ardından ABD ve diğer 11 ülke tarafından kurulan trans-Atlantik ittifakının 31. ve 32. üyeleri olacaklardı. İşte NATO tarihindeki önemli gelişmeleri gösteren bir zaman çizelgesi.

1949: Sovyetlerin yayılmasını ve Avrupa militarizminin canlanmasını caydırmak için Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü kuruldu. 12 asıl üye ABD, Kanada, İngiltere, Belçika, Danimarka, Fransa, İzlanda, İtalya, Lüksemburg, Hollanda, Norveç ve Portekiz'dir.

1952: Yunanistan ve Türkiye ittifakın ilk genişlemesine katıldı.

1955: Batı Almanya NATO'ya katıldı. Buna karşılık, Sovyetler Birliği ve Doğu Avrupa'daki yedi ülke, sekiz uluslu Varşova Paktı'nı oluşturuyor.

1982: İspanya, NATO'nun 16. üyesi oldu.

1991: Sovyetler Birliği çöktü ve Varşova Paktı feshedildi.

1994: Finlandiya ve İsveç, NATO'nun Barış için Ortaklık programına katıldı. Ertesi yıl Avrupa Birliği'ne katılıyorlar, tarafsız olmayı fiilen bırakıyorlar, ancak askeriyeden bağımsız olarak kalıyorlar.

1999: Üç eski Varşova Paktı ülkesi - Çek Cumhuriyeti, Macaristan ve Polonya - NATO'ya katıldı.

2001: Herhangi bir NATO üyesine yönelik bir saldırının herkese yapılmış olduğunu şart koşan NATO anlaşmasının 5. Maddesi, ABD'ye yönelik 11 Eylül saldırılarından sonra ilk kez tetiklendi.

2002: NATO üyeleri ve Rusya'nın güvenlik konularında birlikte çalışmasına yardımcı olmak için NATO-Rusya Konseyi kuruldu.

2003: NATO, Afganistan'daki Uluslararası Güvenlik Yardım Gücü'nün (ISAF) komutasını devraldı.

2004: Yedi ülkenin üye olmasıyla bugüne kadarki en büyük NATO genişlemesi: Bulgaristan, Romanya, Slovakya, Slovenya, Estonya, Letonya ve Litvanya. Son üçü, ittifaka katılan tek eski Sovyet cumhuriyetidir.

2008: NATO ülkeleri, Ukrayna ve Gürcistan'ın ittifaka katılma isteklerini memnuniyetle karşılayarak Rusya'yı kızdırdı. Ağustos ayında Rusya, Moskova'nın bağımsız devletler olarak tanıdığı Güney Osetya ve Abhazya'nın ayrılıkçı bölgeleri üzerinde Gürcistan ile kısa bir savaş kazandı.

2009: Hırvatistan ve Arnavutluk NATO üyesi oldu.

2011: NATO, Libya üzerinde uçuşa yasak bölge ilan etti. İsveç, keşif görevlerinde savaş uçaklarıyla yer alıyor.

2014: NATO, Kırım'ı ilhak etmesinin ardından Rusya ile çoğu işbirliğini askıya aldı.

2015: NATO, Afganistan'daki ISAF misyonunu sonlandırdı. İttifak, 2021'de Taliban devralana kadar yerel güvenlik güçlerini eğitmek için Afganistan'da kalacak.

2017: Karadağ NATO'ya katıldı.

2020: Kuzey Makedonya, NATO'nun 30. üyesi oldu.

2022: İsveç ve Finlandiya, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden sonra NATO üyeliği olasılığını araştırıyor.

Editör: TE Bilisim