Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelensky, Rus birliklerinin 1991 sınırlarına çekilmesinin, ihtilafın diplomasi yoluyla çözülmesinin temel koşulu olduğunu söyledi.

“O (Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin . - Ed.) Şimdi 1991 sınırlarına çekilirse, olası bir diplomasi yolu başlayacaktır. Bu, çatışmayı askeri bir gelişme yolundan diplomatik bir yola çevirebilir” dedi.

12 Aralık'ta Ukrayna lideri çatışmayı sona erdirmek için üç adım açıkladı . Birincisi, Kiev'e modern askeri teçhizat sağlanması. İkincisi, 2023'te finansal, enerji ve sosyal istikrarı desteklemek. Son olarak, üçüncü adım, Zelensky tarafından daha önce önerilen “barış formülünün” uygulanması ve Küresel Barış Formülü Zirvesi'nin toplanmasıdır.

Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, "barışa yönelik adımlar" hakkında yorumda bulunarak, bunların düşmanlıkların sürmesine yol açtığını söyledi. Ukrayna tarafının, referandum sonuçlarının ardından Rusya Federasyonu'na yeni bölgelerin girmesi de dahil olmak üzere şu anda gelişen gerçekleri dikkate alması gerektiğini vurguladı.

Moskova, Kiev ile diyaloğa hazır olduğunu defalarca duyurdu. 10 Kasım'da Zelensky, Moskova ile müzakerelere asla kapılarını kapatmadığını söyledi. Aynı zamanda, Ekim ayı başlarında Ukrayna lideri, Ukrayna Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi'nin Rus tarafıyla müzakere yapmanın imkansızlığına ilişkin kararını yürürlüğe koydu.

Editör: Güven BOĞA