Memleketi dört yıldır OHAL KHKları ile yönettiler. TBMM'den yüzlerce torba yasa geçirdiler.

Anayasa Referandumu Türkiye'nin kırılma noktası oldu.
Cumhuriyet Halk Partisi 27. Dönem İzmir milletvekili Kani Beko KHK TV'den Berna Kavaklı'ya konuştu.

Torba Yasa Oldu Çuval Yasa

Sözlerine 5 Nisan 2017 yılında yapılan Referandum'a dikkat çekerek başlayan Kani Beko ''Anayasa Referandumu Türkiye'nin kırılma noktası oldu. Sandıklardan hayır oyu çıkmasına rağmen Yüksek Seçim Kurulu halkın oylarını gasp etti. Mühürsüz oylar geçerli sayıldı. Referandumdaki maddelerden biri çok önemliydi. Orada Cumhurbaşkanı OHAL ilan edebilir, KHK'lar ile memleketi yönetebilir diyordu'' diyen Milletvekili sözlerine şöyle devam etti ''Memleketi malesef 4 yıldır OHAL KHKlarıyla yönettiler. TBMM'den yüzlerce Torba Yasa geçirdiler. Torba Yasa değil Çuval Yasa oldu. Bu durum demokratik değil, Anayasa'ya da aykırıdır''.

Bu Ayıp Bir An Önce Temizlenmelidir

150 bin kamu çalışanının mahkeme kararı olmaksızın ihraç edildiğinin, okullarda demokrasi, adalet, özgürlük isteyen öğrencilerin cezaevlerine gönderildiğinin altını çizen Beko, ''Binlerce yurttaş mahkeme kararı olmadan suçlu damgası yedi. Suçlu muamelesi görmeye de devam ediyorlar. Bunu Kenan Evren diktatörlüğü bile yapmamıştı. Hukuk devleti ilkesini ayaklar altına alan bu ayıp bir an önce temizlenmelidir. 20 Temmuz Darbesi'yle memleket yönetilmez'' dedi ve sözlerine ''OHAL KHKları ile işten atmak sosyal bir cinayettir. Mağdur olan binlerce insan bir an önce işlerine iade edilmelidir'' diye devam etti.

Hak İhlalinde Dünyada İkinci Sıradayız

AİHM Baş Yargıcı Robert Spano'nun 2021 yılı adli yıl açılışındaki yaptığı konuşmada önemli bir noktaya temas ettiğini hatırlatan Beko, Türkiye'den gelen başvuruların bir önceki yıla göre yüzde 27 oranında artış gösterdiğini ve bu başvuruların çoğunun adil yargılanma hakkının ihlali ile ilgili olduğunu söyledi. Türkiye'nin insan hakları ihlallerinde birinci sırada olan Rusya'nın ardından geldiğini söyleyen Kani Beko ''Bu Türkiye'nin bağımsız, demokratik, laik, sosyal hukuk devleti olmadığının bir işaretidir ve bağımsız olmayan yargının sonuçlarıdır. Türkiye bunu hak etmemektedir'' dedi.

İnsanların Ömrü Biter Ama Dosyaların İncelenmesi Bitmez

22 Aralık 2017'de çalışmalarına başlayan OHAL Komisyonu'nun verdiği kararların büyük çoğunluğunun red olduğunu ifade eden Beko, Komisyon'un bunca yıl geçmesine rağmen kayda değer bir iş yapmadığını, zamanın uzun olmasından kaynaklı mağdur edilmiş bazı kişilerin de işe iadesinin gerçekleştiğini fakat işe başlayamadan vefat ettiğini söyledi.

Kendisinin Konfederasyon Başkanı iken OHAL Komisyonu üyeleriyle görüştüğünü ve dosyaları gördüğünde ''İnsanların ömrü biter ama bu dosyaların incelenmesi bitmez'' dediğini söyledi. Milletvekili ''Üç, beş santimlik dosyasının içerisinde bir aile var, bir anne var, bir baba var ve o ailenin çocukları var, o çocukların ve o ailenin geleceği var. Dolayısıyla o küçük dosya bir kenara itilemez'' dedi. Ayrıca insanların adaletsizliğe uğramaması için temel evrensel ilkelere, asgari saygı duymak yeterli olduğunu belirtti.

Mağdurlar Medeni Haklarından Mahrum Bırakılıyor

Suçun şahsiliği ve masumiyet karinesine de değinen Kani Beko ''Suçun şahsiliği, kanunsuz suç ve ceza olamayacağı mahkeme kararıyla sabit olana dek herkesin suçsuz kabul edilmesi gerekmektedir. Kanuna aykırı delillerin kabul edilmezliği temel kurallardır. Bu basitlikte bir duruş bile Türkiye'nin bugün bu hale gelmesini engelleyebilirdi'' diyerek sözlerine ''15 Temmuz Darbe Girişimi'yle somut hiçbir ilişki kurulamamış olan bir kişinin ömür boyu ekonomik ve sosyal haklardan, dolayısıyla bunun sonucu olan medeni haklardan mahrum bırakılması bu hakların özüne dokunmuştur'' diye devam etti.

Toplumsal Muhalefet Biraraya Gelmeli

Konuşmasında OHAL ve KHK mağdurlarına da seslenen Milletvekili Kani Beko ''Hukuk tanımaz bir siyasi iktidara karşı, toplumsal muhalefetin içerisinde demokrasi mücadelesi veren kurum ve kuruluşların biraraya gelmeleri gerektiği düşüncesindeyim'' dedi.
Hukuk Reform Paketi'ne de değinen Beko yasama, yürütme ve yargının bağımsız olmadığı ülkede adil, barışçıl bir hukuk reformunun yapılamayacağını sözlerine ekledi.

Editör: TE Bilisim