Küresel hava durumu grupları 14 Ocak Perşembe günü yaptıkları açıklamaya göre, Dünya'nın 2020'de rekor sıcaklıklara ulaştığını veya yaklaştığını belirtti.

NASA ve diğer birkaç ölçüm grubu, 2020'nin 2016'yı rekor seviyedeki en sıcak yıl olarak geçtiğini veya esasen berabere kaldığını söylerken, Ulusal Okyanus Atmosfer İdaresi de dahil olmak üzere daha fazla kurum geçen yılın ikinci veya üçüncü olduğunu söyledi.

Sıralamalardaki farklılıklar, çoğunlukla bilim insanlarının dünyanın geri kalanından daha hızlı ısınan Kuzey Kutbu'ndaki veri boşluklarını nasıl açıkladığına dayanıyor.

Ölçüm ekiplerinde yer almayan Pennsylvania Eyalet Üniversitesi iklim bilimci Michael Mann, "Bu, 'Groundhog Day' filmi gibi. Başka bir yıl, aynı hikaye - küresel sıcaklığı kaydedin," dedi.

“Karbon kirliliği üretmeye devam ederken, gezegenin ısınmasını bekliyoruz. İşte gördüğümüz tam olarak bu. " Bilim adamları yapmanız gereken tek şeyin dışarı bakmak olduğunu söyledi: “Sıcak dalgalarını gördük.

Yangınları gördük. NASA'nın üst düzey iklim bilimcisi Gavin Schmidt, (eriyen) Arktik'i gördük ”dedi. "Daha sıcak olmasını bekliyoruz ve tam olarak böyle oldu."

NOAA, 2020'nin ortalama 58.77 derece (14.88 santigrat derece) olduğunu ve 2016'nın birkaç yüzde biri kadar geride olduğunu söyledi.

NASA, 2020'yi 2016'dan daha sıcak gördü, ancak çok yakınlar. 

Avrupa Kopernik grubu, 2016'nın önemsiz bir oranda daha sıcak olmasıyla en sıcak yıl için vazgeçilmez bir bağ olarak nitelendirdi. 

Japonya'nın hava durumu ajansı, 2020'yi 2016'dan daha sıcak olarak koydu, ancak Japon bilim insanları tarafından yapılan ayrı bir hesaplama, 2020'yi 2016 ve 2019'un hemen ardından üçüncü sırada koydu.

Dünya Meteoroloji Örgütü, İngiliz hava durumu ajansı ve Berkeley Earth'ün izleme ekibi 2016'yı önde götürdü.

NASA'nın Goddard Uzay Araştırmaları Enstitüsü'nü yöneten Schmidt, sıcaklıkları izleyen, birinci veya ikinci sıralamanın gerçekten önemli olmadığını "ancak en önemli şey, uzun vadeli sıcaklık eğilimlerinin giderek daha net hale gelmesi" dedi. "İklim sistemini milyonlarca olmasa da onbinlerce yıldır içinde bulunduğu sınırların ötesine ittiğimiz bir konumdayız" dedi.

Kömür, petrol ve doğalgaz

Tüm izleme kurumları, kayıtlara geçen en sıcak altı yılın 2015'ten bu yana altı yıl olduğu konusunda hemfikir. En sıcak 10 yılın tamamı 2005'ten beri gerçekleşti ve bilim insanları, ısınmanın kömür, petrol ve doğalgazın yakılmasıyla gerçekleştiğini söylüyor.

NOAA'nın Ulusal Çevresel Bilgi Merkezleri'nde analiz şube şefi Russ Vose, son altı veya yedi yıldaki sıcaklıkların "küresel sıcaklıkların yükselişinde gerçekten bir hızlanma olduğuna işaret ettiğini" söyledi. Schmidt, sıcaklık artışlarının 1980'lerden beri açıkça hızlanmasına rağmen, ikinci ve daha yeni bir ivmeyi fark etmek için henüz çok erken, dedi.

"Doğa ile barışmak, 21. yüzyılın belirleyici görevidir."

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri António Guterres yaptığı açıklamada, geçen yılki olağanüstü sıcaklığın "gezegenimizdeki yaşamları ve geçim kaynaklarını yok eden iklim değişikliğinin amansız hızının bir başka çarpıcı hatırlatıcısı" dedi. "Doğa ile barışmak, 21. yüzyılın belirleyici görevidir."

En sıcak beşinci yılını geçiren Birleşik Devletler, 2020'de en az 1 milyar dolara mal olan hava felaketlerinin rekorunu kasırgalar, orman yangınları ve bir Midwest derecho dahil 22 afet ile rekor kırdı. 2011 ve 2017 yıllarında ki rekor afet sayısı 16 olarak belirlenmişti.

Bu, yaşananların ekonomik maliyeti 10 veya daha fazla milyar dolarlık iklim felaketiyle üst üste altıncı yıl oldu.

Dünya şimdi sanayi öncesi zamanlardan beri 1,2 derece Santigrat (2,2 derece Fahrenheit) ısındı ve on yılda bir 0,2 derece Santigrat (0,36 Fahrenheit) daha eklniyor.

Vose ve Schmidt, bu, gezegenin 2015'te Paris'te belirlenen uluslararası bir ısınma eşiğine yaklaştığı anlamına geliyor.

Dünya ülkeleri, ısınmayı 1,5 derece (2,7 Fahrenheit) ile sınırlamak gibi daha sert bir ikincil hedefle en az 2 santigrat derece (3,6 derece Fahrenheit) ısınmayı önleme hedefi koydu.

Oklahoma Üniversitesi meteoroloji profesörü Jason Furtado, bir e-postada, "Sanayi öncesi 1.5 C'nin üstünden şimdi kaçınamayız - işleri tersine çevirmek için çok geç" dedi. "ABD ve diğer ülkelerde değişiklikler çok daha acil hale gelmedikçe 2 C eşiğinin de bizden kayacağından korkuyorum" dedi.

NOAA verilerine göre Dünya, Başkan seçilen Joe Biden'in doğduğu 1942'den beri 1,6 derece (0,9 santigrat derece) ve pop yıldızı Justin Bieber'in doğduğu 1994'ten bu yana 1,2 derece (0,6 santigrat derece) ısındı. Ajansların farklı sayılara sahip olmasının ana nedeni, Kuzey Kutbu'nda nispeten az sıcaklık göstergesinin bulunmasıdır.

Aerosol kirlilik

Schmidt, NASA, NOAA ve İngiliz hava durumu ajansı, eksik veriler için tahmin yürütmede muhafazakar bir yaklaşım benimserken, NASA Kuzey Kutbu'nun dünyanın geri kalanından çok daha hızlı ısındığını ve geçen Haziran ayında Rusya'nın Arktik bölgesinde 100 dereceye (38 Santigrat) ulaştığını söyledi.

Schmidt, salgının geçen yılki ısınmaya hiç bu kadar az katkıda bulunmuş olabileceğini ve NASA'nın hesaplamalarında 2016'yı geçen 2020'yi geçmeye yetecek kadar olabileceğini söyledi.

Dünyanın her yerinde insanlar daha az araba kullanıyordu ve bu, ısıyı yansıtarak bir soğutma ajanı görevi gören kısa vadeli aerosol kirliliğini azalttı.

Schmidt, yıl boyunca .09 ila .18 derece (.05 ila .1 santigrat derece) ısınmadan daha az soğutma aerosolünün sorumlu olabileceğini söyledi.

NOAA’dan Vose ve Schmidt, 2021’in en sıcak beş yıl arasında olmasını bekliyorlar, ancak Pasifik’in La Nina adı verilen bölümlerindeki doğal geçici soğutma nedeniyle muhtemelen rekor kırıcı olmayacak.

NOAA ve NASA ölçümleri 1880'e geri dönerken, Birleşik Krallık Met Office'in okumaları 1850'ye kadar uzanıyor.

Editör: TE Bilisim