Venezüellalıların yurt dışındaki kadın cinayetlerinin %66'sı Kolombiya'da kaydedildi. Buna ek olarak, Peru'da bir dereceye kadar hayal kırıklığı içinde dört kadın cinayeti bildirildi. Saldırganların çoğu aynı zamanda Venezuela uyrukluydu. 

Adalet ve Barış Merkezi (Cepaz) Dijital Kadın Cinayetleri Gözlemevi'nin bir kaydına göre, 2021'in ilk çeyreğinde Venezuela'da 125 kadın cinayeti meydana geldi ve yurtdışında 49 Venezuelalı kadın öldürüldü. Bu veriler, her 20 saatte bir, ülkede belgelenen bir dereceye kadar hayal kırıklığı yaratan 23 kadın cinayeti ve yurtdışındaki dokuz yurttaşı içeren bir kadın cinayeti eylemi olduğu anlamına geliyor.

Bu suçlar sonucunda en az 53 bebek anneleri tarafından yetim kaldı. Ülkede 26 tamamlanmış kadın cinayetinin ve iki hüsranın kaydedildiği Haziran ayında altısı rakamların başı oldu.

Kadın cinayetlerinin %26,9'u Bolivar eyaletinde, %15,4'ü Aragua'da, %5'i Carabobo'da ve 55'i Başkent Bölgesi'nde meydana geldi. Vakaların %96'sında kurbanlar Venezüella vatandaşlarıydı. Bunların %46'sı 19-36 yaşları arasında, %7'si kız çocukları, %11.5'i adolesan ve %10,7'si 55-69 yaşları arasındaydı.

Cepaz'ın internet sitesinde yer alan habere göre, vakaların %23,1'inde kadın cinayetlerinin nedeni kıskançlık veya samimi aldatma iddialarıydı. %11,5'i cinsel saldırı veya saldırı bildirdi, cinayetlerin %7,7'si suç örgütleri tarafından intikam iddiasıyla ve diğer %7,7'si ise mağdurların saldırganlarından ayrılmaya karar vermeleri nedeniyle işlendi.

Bu dönemde kadın cinayetlerinin %42,3'ünün ateşli silahlarla işlendiği; bıçak veya delici bıçak için %26,9; ve vakaların %19,2'sinde gerçeklerin komisyon mekanizması elin kendisiydi.

«Tamamen kadın cinayetlerinde şiddet belirtilerine ilişkin olarak, %3,1'inde ceset otoyola atıldı. %11.5'inde sakatlanma ve parçalanma vardı. Örgüt, başka bir yüzde 11,5'lik bağ belirtisi ve yüzde 7,7'sinde açıklanan işaretlerden en az iki tanesine işaret etti.

Bugüne kadar, saldırganların %53,8'i kaçak durumda. Sadece %34,6'sı suçu işledikten sonra tutuklandı ve %7,7'si cinayet bağlamında öldü.

Yurt dışında öldürülen Venezuelalılar 

Haziran ayı boyunca, yurtdışındaki Venezüellalıların en az altı şiddetli ölümü ve dört kadın cinayeti bir dereceye kadar hayal kırıklığı içinde bildirildi (tümü Peru'da gerçekleşti), bu da her üç günde bir Venezüellalı bir kadına karşı kadın cinayeti eylemi olduğu anlamına geliyor. Vakaların çoğu, tam olarak %66.7'si Kolombiya'da meydana geldi.

Bu suç eylemleri sonucunda iki çocuk yetim kalmış ve annelerinin öldürülmesine tanık olmuştur. Cepaz, kurbanların 19 ile 54 yaşları arasında olduğunu ve saldırganların da Venezüellalı olduğunu belirleyebildi. Zamanın %50'sinde ateşli silah kullandılar ve diğer %33.3'ünde kurbanın şiddetli ölümüne neden olmayı amaçlayan eylem bıçaklamaktı.

Olay kapsamına ilişkin olarak, Venezuelalı kadınların yurtdışındaki kadın cinayetlerinin %33,3'ü kadının evinde meydana geldi. Vakaların %16,7'sinde mağdur ayrılmaya karar vermişti. Diğer %16,7'si suç örgütlerinin intikam vakaları ve %16,7'si polis şiddetiydi.

Cepaz'dan eşitsizlikleri ortadan kaldırmaya yönelik toplumsal cinsiyet perspektifli kamu politikalarının eksikliğini kınadılar. Venezüella Devletinin bu olaylar karşısında bir eylemsizlik pozisyonunu tercih ettiğini reddettiler. "Gerçek güvenceler sunmayan, kadınlara güvenli koşulları güçlendirmeyen, etkin bir bakım sistemine sahip olmayan, kadına yönelik şiddeti önlemeye, önlemeye ve cezalandırmaya çalışmayan, retoriğin içinde kaybolmuş, eksik bir Devletimiz var" dedi. 

Editör: TE Bilisim