COVID-19 pandemisinin ölçeği ve şiddeti gelişmekte olan ve gelişmiş ülkelerde benzer şekilde hissedilirken, BM Genel Kurulu Başkanı 13 Temmuz Pazartesi günü yaptığı açıklamada, “dünya nüfusunun üçte ikisi Covid-19 olma riski altında” dedi.

Yüksek Düzeyli Sürdürülebilir Kalkınma Siyasi Forumu toplantısında Tijjani Muhammad-Bande, sanal Birleşik Şehirler ve Yerel Yönetim Forumu'nun bir parçası olan “Gelişmekte olan ülkelerdeki insanların refahı ve geçim kaynakları üzerindeki etkilerini hafifletecek belirli eylemlere odaklanmamız gerekiyor” açıklamasında bulundu.

Değişen popülasyonlar

2050 yılına kadar dünya nüfusunun yüzde 68'inin kentsel olması bekleniyor. Gelişmekte olan ülkelerde kentsel nüfus iki katına çıkacak.

Dahası, şehirlerin kapsadığı alan 2030'a kadar üç katına çıkabilir ve birçok insanın gayri resmi yerleşimlerde yaşaması bekleniyor.

Meclis başkanı, “ Etkili bir şekilde yanıt verebilmek için, toplumlarımızı gelecekteki şoklara karşı dayanıklı sistemler inşa ederek korumak için kurtarma stratejilerinin ön planda kalması için Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri'nin (SDG'ler) ön planda olması gerekiyor” dedi. 

Bunun, her yerde toplum gelişimini tehdit eden yasa dışı finansal akışların yanı sıra kalkınma finansmanı için Addis Ababa Eylem Gündemi'ne bir tavsiye gerektirdiğini belirtti.

152 ülkenin sürdürülebilir kentleşmeyi teşvik etmek için ulusal kentsel politikaları benimsediğini belirten Muhammed-Bande, tüm Üye Devletleri “bu liderliği örnek almaya ve kentsel topluluklar için geleceği korumak için çalışmaya” çağırdı.

İklim faktörü

Bu arada, kıyı bölgelerindeki kent merkezleri arttıkça, iklim değişikliği tehdidi azalmıyor. İklim değişikliğinin olumsuz etkisi de dağlık bölgelerde yaşayanlar tarafından hissediliyor. 

BM yetkilisi, “İklime dayanıklı kentsel yönetim ve kültür ve inovasyonu kullanmak için daha uyumlu bir çabaya ihtiyacımız var” dedi.

Bunun yalnızca federal veya yerel yönetimler için bir görev olmadığını belirterek, “dönüştürücü ortaklıklar… iyi, sürdürülebilir işler, sağlık, eğitim dahil hayati hizmetlere evrensel erişim sağlayan yaşanabilir şehirler için insan merkezli politikaları ve yatırımları teşvik etmenin anahtarı olduğunu öne sürdü. , su, ulaşım, enerji ve arındırma ”.

Olağanüstü bir yıl

BM'nin 75. yıldönümü , Dördüncü Dünya Kadın Konferansı'nın 25. yıldönümü ve SKH'lerde Eylem ve Teslimat On Yılı'nın başlangıcında Muhammed-Bande 2020'yi “önemli bir yıl” olarak nitelendirdi.

“Bununla birlikte, dünyanın hizmet ettiğimiz insanları korumak için koronavirüse karşı birleştiği bir yıl olarak hatırlanacak ” dedi.

Dünya genelindeki topluluklar için Genel Kurul'un COVID-19 salgınıyla mücadelesinde birleştiğini ve katılımcıları diğerleriyle bağlantı kurmak ve sürdürülebilir kalkınmayı hızlandırmak için acil eylemde bulunmaya çağırdı. 

Meclis başkanı, “Açıkçası, 2030 Gündemi hizmet verdiğimiz insanları korumanın en iyi yoludur” dedi.

Editör: TE Bilisim