Küresel ısınmayı sınırlamak ve pandemi sonrası sürdürülebilir iyileşme planları sağlamak için daha iddialı eylemler için ivme toplamak üzere tasarlanan BM başkanı António Guterres'in yer aldığı Üst Düzey BM İklim Değişikliği Yuvarlak Masası toplantısı gerçekleştirildi.

Ortak hedefimiz adil bir geçiş olmalı

BM Genel Sekreteri, Devlet Başkanlarının, CEO'ların ve uzmanın müdahalelerini dinledi ve düşüncelerini paylaşmak için söz aldı.

Bay Guterres için ana fikir, ortak bir sonuca varılmasıydı: 2030 yılına kadar emisyonlarda önemli bir azalma ile küresel iklim artışı 1,5 derece ile sınırlandırılmalı ve 2050'ye kadar karbon nötrlüğüne ulaşılmalıdır.

Ülkelerin bir yıl içinde COP26'dan önce güncellenmiş iklim eylem planlarını sunmaları gerekiyor ve şehirlerden şirketlere ve STK'lara kadar tüm aktörlerin kendi geçiş planlarını sunmaları gerekiyor.

Sayın Guterres, hükümetlerin ve diğer kamu kurumlarının temel görevinin bu planlara engel koymaktan kaçınmak olduğunu söyledi. Bunun, bugün hala vergilendirme ve iklim eylemini aktif olarak engelleyen fosil yakıt sübvansiyonları şeklinde olduğunu söyledi.

BM başkanı, karbon vergisinin gerekli olduğunu açıkladı.

Bir Başbakan ile karbon vergilendirmeleri durumunda seçimleri kaybetmekten korkan bir Başbakan ile bir tartışmayı anlatan Bay Guterres, işleri kurtaracak ve hatta seçimleri kazanabilecek bir hareket olarak gelirden ziyade kirliliği vergilendirmeyi önerdi. 

Küçük işletmelerin ve vatandaşların ucuz yakıta ihtiyacı olduğu için başka bir Başbakanın fosil yakıt sübvansiyonlarını kaldıramadıkları yönündeki şikayetine yanıt veren BM başkanı, onlara parayı doğrudan yoksullara vermelerini söyledi.

Etkili adımlar atılsa bile, iklim değişikliği zaten burada ve savunmasız insanlar üzerinde korkunç bir etkiye sahip, diye uyardı Bay Guterres. Bu nedenle, sadece iklimin azaltılması için değil, aynı zamanda acı çekenleri desteklemek için iklim adaptasyonu için de finansman seferber edilmelidir.

"1,5 derece sınır, 2050'ye kadar karbon nötrlüğü ve adil bir geçiş". "Bilimin yapmamızı söylediklerine uyduğumuzdan emin olalım", diye konuşmasını bitirdi. 

Gençlik iklim aktivisti Sophia Kianni

Milyonlarca genç iklim eylemi için greve gitti ve iklim değişikliği gibi geleceğimiz üzerinde bu kadar büyük etkisi olacak konuları tartışırken masada bir yerimiz olması bizim için çok önemli. Dünyanın dikkatini çektik ve şimdi hükümetlerin taleplerimizi dinleme zamanı.

Amerika Birleşik Devletleri genel seçimleri her geçen gün yaklaşırken, belirleyici bir iklim eylemi olmadan bir 4 yıl daha hayal etmek korkutucu oldu, özellikle de Kaliforniya'da daha yüksek sıcaklıkların harap ettiği orman yangınlarını izledikten sonra.

New York City'de kurulan yeni iklim krizi geri sayım saati, Dünya'nın mevcut karbon bütçesinin tükenmesine yalnızca 7 yıl kaldığını gösteriyor. Dünya liderleri tarafından gerçekleştirilen iklim eylemi eksikliğinden dehşete düştüm; COVID-19'dan geri dönerken, iklim eylemini kurtarma çabalarına dahil etmek çok önemli olacak ".

Editör: TE Bilisim