Apple'ın tartışmasız amiral gemisi olan iPhone'u piyasaya sürmesinin üzerinden 15 yıl geçti. On beş yıl sonra, benzer bir marka bilinirliği seviyesine ulaşmayı başaran çok az ürün var.

2007'de hevesli bir izleyici kitlesine duyurulan iPhone, iletişim kurma ve hatta günlük yaşama biçimimizde devrim yarattı.

Geniş ekran devrimi

iPhone Haziran 2007'de Amerika Birleşik Devletleri'nde ve Kasım ayında altı ülkede daha piyasaya sürüldü.

1970'lerde Mac bilgisayarların piyasaya sürülmesinden 2001'de iPod'a kadar, Apple, izleyicileriyle nasıl etkileşim kuracağını ve bir ürünü piyasaya sürerken olağanüstü düzeyde heyecanı nasıl teşvik edeceğini zaten biliyordu .

iPhone için ilk incelemeler neredeyse evrensel olarak parlıyordu ve Apple'ın ayrıntılara ve stile gösterdiği özeni alkışlıyordu. İşaretlenen tek sorun ağ bağlantısıydı ve bu, cihazın kendisinden ziyade telefon operatör ağlarındaki düşük hızlarla ilgili bir sorundu.

Tüketicilerin iPhone'un stilini takdir etmesi sürpriz olmadı. Bu, geniş format ekranlı (ancak yine de telefonun şeklini yansıtan) akıllı telefonlara yönelik yükselen bir eğilimin göstergesiydi. Nokia N95, aynı yıl piyasaya çıkan bir başka örnekti.

Tuş takımı kapalı bir Nokia N95.
2007 Nokia N95, sürgülü bir tuş takımına sahipti. Asım18/Wikimedia (CC BY-SA 4.0)

Orijinal iPhone, wifi sunuyordu, 2G EDGE bağlantısını destekliyordu ve internet indirme hızları 500Kbps'nin altındaydı (bugünkü çoklu Mbps hızlarına kıyasla).

Ayrıca 4GB veya 8GB modellerle sınırlıydı. Bu, bugün mevcut olan 1 TB seçenekleriyle karşılaştırıldığında kulağa acınası gelebilir, ancak yüzlerce şarkı veya videoyu tutmak için yeterlidir ve o zamanlar devrim niteliğindeydi .

Apple montaj hattı

iPhone 3G, önemli ölçüde geliştirilmiş veri hızları ve Apple App Store'un eklenmesiyle Temmuz 2008'de dünya çapında kullanıma sunuldu . Lansmanda yalnızca 500 uygulama sunmasına rağmen, uygulama mağazası telefon işlevselliğinde önemli bir gelişme kaydetti.

Kullanıcılar 3G'ye alışmaya başlayınca, yaklaşık bir yıl sonra yerini 3GS aldı.

Düzenli olarak yeni ürünleri piyasaya sürme döngüsü, Apple'ın başarısı için kritik öneme sahipti. Apple, düzenli güncellemeler yayınlayarak (tüm ürün yinelemeleri veya daha küçük işlevsellik iyileştirmeleri yoluyla) her yıl yeni sürümler için istekli, hevesli bir kitleyi güvence altına almayı başardı.

iPhone 5S'den iPhone 12'ye iPhone boyutlarının karşılaştırılması
iPhone 5S sürümünden iPhone 12'ye kadar iPhone boyutları gözle görülür şekilde büyüdü. Tboa/Wikimedia (CC BY-SA 4.0)

Ayrıca, eski ürünler genellikle ailelere aktarılacağından, Apple'ın ürün hattı, çok kuşaklı bir kullanıcı tabanı oluşturmasına yardımcı oldu. Bu boru hattı bugün çalışmaya devam ediyor.

Eski yollara yeni yaklaşımlar

iPhone ailesi, 15 yıllık geçmişi boyunca boyut, hız ve depolama alanında iyileştirmeler sağladı. "Yeni" özelliklerinden bazıları piyasada mutlaka yeni değildi, ancak Apple bunları (kurucu Steve Jobs'un söyleyeceği gibi) "işe yarayan" son derece bütünleşik yollarla sunma konusunda mükemmeldi.

2013'te iPhone 5S, kullanıcıların telefonlarının kilidini parmak iziyle açmalarına izin veren dokunmatik kimliği tanıttı. Bu, ilk olarak 2003 yılında Fujitsu F505i ile tanıtılmış olsa da , Apple bu özelliğin sağlam bir uygulamasını sağladı. Tabii ki, girişimci bireylerin mekanizmayı nasıl atlayacaklarını öğrenmeleri çok uzun sürmedi .

2017 yılında piyasaya çıkan iPhone 8, Face ID özelliğini de beraberinde getirdi. Bunun hala  vardı , ancak en azından bir fotoğrafla kilidin açılmasına karşı bağışıktı.

Güvenliğin ötesinde, iPhone serisi ayrıca kamera teknolojisinde yıldan yıla iyileştirmeler üretti. Orijinal model iki megapiksellik küçük bir kameraya sahipken, sonraki modellerde çözünürlüğü 12 megapiksele yükseltilmiş çoklu lensler vardı ve bu da piyasadaki birçok dijital kameraya rakip oldu.

Kablosuz şarj , iPhone 8 ile tanıtıldı (ancak 2011'de Samsung'dan önce geldi ). Ve 2017'de piyasaya sürülen iPhone X'in çerçevesiz tasarımı, aynı yıl Sharp Aquos S2'de bulunan özellikler üzerine inşa edildi.

Tartışma

Bununla birlikte, iPhone sorunsuz olmamıştır. 2016'da iPhone 7'nin piyasaya sürülmesiyle standart 3,5 mm kulaklık soketi kaldırıldı ve çoğu kişi bundan memnun değildi.

Başlangıçta müşterilere normal kulaklıklarını bağlamaları için bir adaptör sağlanmış olsa da, yalnızca yaklaşık iki yıl boyunca ücretsizdi. Bundan sonra satın alınması gerekiyordu. 2016 yılında kablosuz kulaklık satışlarında ani bir artış olduğuna dair işaretler vardı . Belki biraz uygun bir şekilde, Apple aynı anda AirPod'larını (kablosuz Bluetooth kulaklıkları) piyasaya sürdü .

Benzer bir değişiklik 2020'de iPhone 12'nin piyasaya sürülmesiyle geldi. Tüketicilerin çok sayıda yedek cihazı olduğunu iddia ederek – ve belki de yeşil yeniden kullanım gündeminden yararlanmaya çalışarak – Apple , şarj cihazlarını kutudan çıkarma deneyiminden çıkardı.

Kullanıcılara yine de bir şarj kablosu verildi, ancak bu bir USB-C - yıldırım kablosuydu, oysa önceki iPhone şarj cihazlarında bir USB-A soketi (standart USB bağlantı noktası) olurdu.

Apple telefon kablosu
Apple, şarj cihazlarını sunmayı bıraktığında, USB-A soketine sahip eski şarj cihazlarına rağmen, yıldırım kablosuna bir USB-C sağladı. Elma

iPhone kullanıcılarının bir kutu dolusu eski şarj cihazına sahip olma gerekçesi, hiçbirinin daha yeni ve daha hızlı USB-C kablosunu desteklemeyeceği gerçeğini gözden kaçırdı.

Böylece, parlak yeni telefonunuzu şarj etmek için eski USB-A'nızı yıldırım kablosuna ve şarj cihazına kullanabilirsiniz, ancak daha düşük şarj hızlarıyla sınırlı kalırsınız.

Gelecek

Geçen 15 yıl geçecekse, iPhone'un yıllık ürün sürümleriyle devam etmesi muhtemeldir (bu makaleyi yazarken, çoğu kişi  içinde çıkacak olan iPhone 14'ü bekliyor olacak ).

Bu modeller muhtemelen hız, ağırlık, pil ömrü, kamera çözünürlüğü ve depolama kapasitesinde iyileştirmeler getirecektir. Ancak, önümüzdeki birkaç yıl içinde çığır açan pek çok yenilik görmemiz olası değil .

En yeni iPhone'lar zaten oldukça gelişmiş mini bilgisayarlardır, bu da temel geliştirme için sınırlı kapsam olduğu anlamına gelir.

Belki de en radikal değişiklik, yeni bir Avrupa Birliği yönergesi sayesinde Apple'ın tescilli yıldırım bağlantısından USB-C şarjına geçiş olacaktır . Ve yaygın bir güç konektörü standardı yaygın olarak olumlu bir hareket olarak kabul edilse de, Apple ikna olmadı:

Akıllı telefon şarj cihazlarının uyumlu hale getirilmesini zorunlu kılan düzenlemelerin yeniliği teşvik etmek yerine bastıracağına inanıyoruz.

 telefon tasarımına dönebilir .

Samsung bunu zaten pazara getirdi . Ancak Apple, gerçek anlamda, teknolojinin (özellikle de camın) iPhone kullanıcılarının beklentilerine uygun bir deneyim sunmak için gelişene kadar bekleyecek.

Önümüzdeki 15 yıl içinde iPhone'un nasıl görüneceğini tahmin edemesek de ( bazıları denemiş olsa da ), Apple'ın güçlü marka bağlılığı nedeniyle Apple ürünlerine olan talep muhtemelen hala orada olacak.

  1. Ismini Vasileiou Associate Professor in Information Systems, De Montfort University
  2. Paul Haskell-Dowland Professor of Cyber Security Practice, Edith Cowan University
Editör: TE Bilisim