Bir göçmen yardım grubu Pazar günü yaptığı açıklamada, kurtarma gemilerinin bu hafta sonu Akdeniz'i geçmeye çalışan 700'den fazla insanı derme çatma gemilerle, özellikle Libya ve Malta kıyılarında aldığını söyledi.

En son rakamlar, BM göç yetkililerinin , onlara bakma sorumluluğunu Akdeniz ülkelerine bırakmak yerine paylaşmak için daha adil bir mekanizma çağrılarını tekrarlamasıyla geldi .

SOS Mediterranee, gemisi Ocean Viking'in Cumartesi gününden bu yana uluslararası sularda altı ayrı operasyon gerçekleştirdiğini söyledi. 

Marsilya merkezli örgüt, bu tür son müdahalede, Alman yardım grubu Sea-Watch tarafından uyarıldıktan sonra Malta kıyı şeridinden 106 kişiyi kurtardı.

SOS Mediterranee, "Bu operasyonda kurtarılan en genç kurtulan sadece 3 aylık" dedi.

Grup, cumartesiden pazara bir gecede Ocean Viking'in Orta Akdeniz'de zor durumda olan 400 kişiye yardım etmek için başka bir Alman grubu olan Sea Watch ve ResQship gemilerine katıldığını söyledi.

Örgüt sözcüsünün AFP'ye özellikle tehlikeli bir operasyon olduğunu söylediğine göre, su alan bir gemiden kurtarıldılar.

Kurtarılanlar Ocean Viking ve Sea-Watch3 arasında paylaşıldı.

Sadece Ocean Viking'in bu hafta sonu operasyonlarından, ikisi hamile olan en az 28 kadın da dahil olmak üzere 555 yolcusu var. Kuruluş, onları hangi güvenli limanda bırakabileceklerini henüz belirlemedi.

Libya , ülkede devam eden güvensizliğe rağmen, tehlikeli Akdeniz geçişini denemek isteyen on binlerce göçmen için ana çıkış noktalarından biri olmaya devam ediyor. Çoğu, yaklaşık 300 kilometre (190 mil) uzaklıktaki İtalyan kıyılarına ulaşmaya çalışıyor.

Göçmen sayıları 'tamamen yönetilebilir' 

BM mülteci örgütünün Fransa operasyonunun sözcüsü Celine Schmitt, geçen ay, yeni gelenleri ülkeler arasında paylaşacak, onları daha iyi karşılayabilmelerini sağlayacak otomatik bir sisteme acil ihtiyaç olduğunu söyledi. tek sorumluluğu üstlenmek.

"Orta Akdeniz'e bakarsak, geçen yıl 50.000'den az insan geldi" dedi.

Schmitt, dünya çapında evlerini terk etmek zorunda kalan 82 milyon insan olduğunu düşündüğünüzde, "Avrupa nüfusu için tamamen yönetilebilir" dedi.

IOM sözcüsü Paul Dillon da geçen hafta benzer bir tavır aldı.

"Daha iyi göç yönetimi uygulamalarını, daha iyi göç yönetimini ve AB üye ülkelerinden daha fazla dayanışmayı savunarak, denizde hayat kurtarmakla başlayan bu konuya açık, güvenli ve insani bir yaklaşım getirebiliriz."

Uluslararası Göç Örgütü'nün (IOM) rakamlarına göre, Libya ile İtalya veya Malta arasındaki Orta Akdeniz geçişi, dünyadaki en ölümcül geçiş noktasıdır.

Akdeniz'de bu yılın ilk yarısında kaydedilen 1.113 ölümden 930'u Akdeniz'de kaydedildi.

Bununla birlikte, son IOM rakamlarına göre, bu yıl artan sayıda göçmen geçiş girişiminde bulundu.

Editör: TE Bilisim