BM Genel Sekreteri António Guterres: Bugün, Uluslararası Mayın Çalışmaları İçin Mayın Farkındalığı ve Yardımı Günü'nde, kara mayınlarının oluşturduğu tehlikeler konusunda farkındalık yaratma konusunda ne kadar ileri gittiğimizi düşünüyoruz ve mayınsız bir dünya hedefimizi yeniden taahhüt ediyoruz.  

8 Aralık 2005 tarihinde BM Genel Kurulu, her yıl 4 Nisan'ın Uluslararası Mayın Bilinçlendirme ve Mayın Çalışmalarına Yardım Günü olarak kutlanacağını ilan etti .

Azim, Ortaklık, İlerleme

Geçen yıl, Birleşmiş Milletler mayın eylem topluluğu, Covid-19 salgını sırasında karşılaşılan zorlukların üstesinden geldi. Sektör, sonuçları vermeye, yükümlülükleri yerine getirmeye, araştırmaya, temizlemeye, eğitmeye, kara mayınları ve patlayıcı mühimmat tehdidini ortadan kaldırmaya devam etti.

Birleşmiş Milletler sistemi, doğaçlama patlayıcı cihazlar tehdidini azaltmak için çalışmalarını ilerletti ve yeni ortaklıklar güçlendirdi ve inşa etti.

2021'de COVID-19 zorlukları azim gerektirecek. Çalışmalar devam edecek, kara mayınları ve patlayıcı mühimmat temizlenecek, ulusal ortakların çıkış stratejileri ve kapasite geliştirmeleri devam edecek. Mayın eylem topluluğu uyum sağlamaya devam edecek.

Birleşmiş Milletler, kara mayınları ve patlamamış mühimmat tehdidinden uzak bir dünyaya doğru ilerlemeyi sağlayacaktır.

Arka fon

8 Aralık 2005 tarihinde Genel Kurul, her yıl 4 Nisan'ın Uluslararası Mayın Bilinçlendirme ve Mayın Çalışmalarına Yardım Günü olarak kutlanacağını ilan etti .

Devletlerin, Birleşmiş Milletler ve ilgili kuruluşların yardımıyla, mayınların ve patlayıcı savaş kalıntılarının güvenlik, sağlık ve güvenlik için ciddi bir tehdit oluşturduğu ülkelerde ulusal mayın eylemi kapasitelerinin kurulmasını ve geliştirilmesini teşvik etmeye yönelik çabalarının devam etmesi çağrısında bulundu. Mayınlara, sivil nüfusun yaşamlarını veya ulusal ve yerel düzeylerde sosyal ve ekonomik kalkınmanın önünde halen ciddi bir engel.

20 yılı aşkın bir süredir, Birleşmiş Milletler Mayın Eylem Servisi'nin ( UNMAS ) çalışmaları, etkilenen insanların ihtiyaçları tarafından yönlendiriliyor ve siviller, barışı koruma görevlileri ve insani yardım görevlilerinin karşılaştığı patlama tehlikesi tehdidine göre tasarlandı.

UNMAS, hayat kurtarmak, BM misyonlarının konuşlandırılmasını ve insani yardım dağıtımını kolaylaştırmak, sivilleri korumak, ülke içinde yerinden edilmişlerin ve mültecilerin gönüllü geri dönüşünü desteklemek, insani ve kurtarma faaliyetlerini mümkün kılmak ve uluslararası insani ve insan haklarını savunmak için çalışmaktadır.

Tarih

Birleşmiş Milletler, mevcut yasal çerçevelerin evrenselleştirilmesini savunmakta ve Üye Devletleri bu rejimleri genişletmeye ve sivilleri kara mayınları belasından ve patlayıcı savaş kalıntılarından korumak için yeni uluslararası araçlar geliştirmeye teşvik etmektedir. Bu çalışmayı ilgili devletler, sivil toplum, mayın eylemi ve uluslararası kuruluşlarla işbirliği içinde yürütür.

Anti-Personel Mayınlarının Kullanımının, Depolanmasının, Üretiminin ve Devredilmesinin Yasaklanması ve Bunların İmha Edilmesine İlişkin Sözleşme, 1997 yılında imzaya açıldığından beri, 164 ülke bu sözleşmeyi onaylamış veya kabul etmiştir.

Anti-personel mayınlara ek olarak, diğer tüm patlayıcı savaş kalıntıları ile ilgili zorluklar devam etmektedir. 12 Kasım 2006 tarihinde Genel Sekreter , Bazı Konvansiyonel Silahlar Konvansiyonu'ndan patlayıcı savaş kalıntılarına ilişkin V. Protokolün yürürlüğe girmesini memnuniyetle karşıladı ve bunun evrenselleştirilmesi ve uygulanması çağrısını yineledi. Aralık 2008'de Genel Sekreter, 108 devletin katıldığı Misket Bombaları Konvansiyonu'nun imza açılışını memnuniyetle karşıladı.

Kurumlar arası politikası, 12 departman, ajans, fon ve programdan ve Birleşmiş Milletler Silahsızlanma Araştırma Enstitüsü gibi gözlemci kuruluşlardan oluşan Birleşmiş Milletler Mayın Hareketi Üzerine Birleşmiş Milletler Kurumlar Arası Koordinasyon Grubu (IACG-MA) rehberliğinde ve Dünya Bankası, tüm mayın eylemi sütunlarında ve faaliyetlerinde sistem çapında tutarlılık sağlamaya devam etmektedir.

2018'de UNMAS, 2019-2023 Birleşmiş Milletler Mayın Eylem Stratejisi'nin taslağını topladı, koordine etti ve hazırladı. Stratejinin en önemli yönlerinden ikisi, Birleşmiş Milletler sistemi için bir hesap verebilirlik çerçevesini temsil etmesi  ve Birleşmiş Milletlerin mayın eylemine katılımı için bir Değişim Teorisi getirmesidir.

Editör: TE Bilisim