BM insan hakları ofisi OHCHR Salı günü yaptığı açıklamada, Ekvador'daki son ölümcül hapishane şiddeti, ülkenin ceza adalet sisteminde kapsamlı bir reforma duyulan acil ihtiyacı bir kez daha vurguladı. 

OHCHR Sözcüsü Liz Throssell , yetkililere atıfta bulunarak,  Pazartesi günü kuzeydeki Santo Domingo kentinde bulunan hapishanede çıkan ayaklanmaların ardından 44'ten fazla kişinin öldüğünü ve bir düzineden fazla kişinin de yaralandığını söyledi .

İsyanların, R7 çetesiyle bağlantılı 'Anchundia' olarak bilinen bir mahkumun güneybatıdaki La Roca hapishanesinden Santo Domingo'daki tesise nakledilmesiyle kışkırtıldığı bildiriliyor. 

'Endişe verici olaylar' 

Bu, Güney Amerika ülkesindeki hapishanelerde patlak veren en son şiddet olayı oldu. Başkent Quito'da 25 Nisan'da El Inca cezaevinde farklı çetelere mensup mahkumlar arasında çıkan çatışmalarda 15 kişi yaralandı.   

Üç gün önce, kuzey kıyısında bulunan Esmeralda 2 Nolu hapishanede çıkan kargaşada 12 mahkum yaralandı.  

Bayan Throssell, Cenevre'de gazetecilere verdiği demeçte, "Bu endişe verici olaylar, ülkede uzun süredir devam eden bir krizin üstesinden gelmek için ceza infaz sistemi de dahil olmak üzere, ceza adaleti sisteminde kapsamlı bir reforma duyulan acil ihtiyacı bir kez daha vurgulamaktadır." 

Soruşturma çağrısı 

Aralık 2020'den Mayıs 2022'ye kadar, 3 Nisan'da ülkenin güneyindeki bir hapishanede bulunan 20 mahkum da dahil olmak üzere Ekvador hapishanelerinde en az 390 kişinin öldürüldüğünü de sözlerine ekledi.  

Devletin gözaltındaki tüm insanların güvenliğinden sorumlu olmasının, bu ölümler için Devlet sorumluluğu karinesi oluşturduğunu vurguluyor ve bu olayların tam olarak soruşturulması çağrısında bulunuyoruz” dedi. 

Bayan Throssell, Ekvador Devlet Başkanı Guillermo Lasso'nun Şubat ayında mahkumların sosyal rehabilitasyonuna yönelik bir kamu politikası başlattığını hatırlattı.  

Plan, OHCHR'nin önemli teknik desteğiyle ve mahkumların ailelerinin yanı sıra mahkumların kendileri de dahil olmak üzere Ekvador toplumunun geniş bir kesimiyle istişare içinde geliştirildi. 

Devleti bu politikayı uygulamak için güçlü adımlar atmaya ve yeterli kaynakları sağlamaya teşvik ediyoruz” dedi. 

Güvenlik için yol haritası 

OHCHR ayrıca Hükümete, adalet yönetiminde insan haklarına ilişkin 2019 raporunda, gözaltında şiddeti, ölümleri ve ciddi yaralanmaları azaltmayı amaçlayan tavsiyeleri dikkatle incelemesi çağrısında bulundu.

Yetkililere ayrıca , diğer önlemlerin yanı sıra, cezaevlerinde güvenliği garanti altına almak ve yolsuzlukla mücadele de dahil olmak üzere daha iyi cezaevi yönetimi sağlamak için   OHCHR ve BM Uyuşturucu ve Suç Ofisi ( UNODC ) tarafından önerilen bir yol haritasını değerlendirmeleri istendi.

Bayan Throssell, "BM İnsan Hakları Ofisi, Ekvador'u insan haklarına dayalı ve uluslararası normlar ve standartlara uygun olarak bu acil meydan okumayla karşı karşıya kalmasında destekleme taahhüdünü sürdürdüğü için diğer BM kurumlarıyla işbirliğine devam edecek" dedi. 

Editör: TE Bilisim