Pekin yanlısı hükümetin tartışmalı yeni ulusal güvenlik yasası uyarınca 47 demokrasi aktivisti ve politikacıyı kışkırtmakla suçlamasının ardından Hong Kong'da gerginlik artıyor .

Grup, geçen yıl Temmuz ayında resmi olmayan "birincil" bir anket olarak tanımlanan ve 600.000'den fazla Honkonglu'nun Eylül ayında yapılacak bir yasama seçimi için aday seçmek üzere oy kullanmasıyla suçlanıyor. Daha sonra seçim, bölgenin Pekin yanlısı genel müdürü Carrie Lam tarafından ertelendi ve koronavirüsü oylamayı erteleme nedeni olarak gösterdi.

Suçlamalar, Hong Kong hükümetinin kamu görevlilerine yeni yemin koşullarını getirmesinden birkaç gün sonra geldi - seçmenlerine değil, Pekin ve Komünist Partiye sadakat yemini etti. Yeminler, 23 Şubat'ta Devlet Konseyi'nin Hong Kong ve Makao İşleri Dairesi müdürü Xia Baolong'un, yalnızca “yurtseverlerin” göreve başlayabilmesini sağlayacak büyük seçim reformları için ana hatlarını çizdiği bir planın parçası.

Bu, Pekin yanlısı yetkililerin şehrin yürütme, yasama ve yargı organlarının yanı sıra yasal organlardaki tüm ofisleri elinde tutmasını sağlamak için tasarlanmıştır. Hareket, ayın başlarında Çin Devlet Başkanı Xi Jinping'in “Hong Kong her zaman yurtseverler tarafından yönetilmeli” dediği sözlerini yansıtıyor.

Demokratlar, Hong Kong hükümetini siyasi katılımın kapsamını daraltmakla suçlarken, düzen yanlısı kamp, ​​yeni önerilen şartların "Çin karşıtı" unsurları daha da ortadan kaldırmak için Ulusal Güvenlik Yasası (NSL) ile birlikte çalışacağına inanıyordu. Pekin tarafından Haziran 2020'de dayatılan NSL, hem Hong Kong'daki demokrasi yanlısı aktivistler tarafından hem de uluslararası toplum tarafından muhalefet hareketlerini etkili bir şekilde yasakladığı için eleştirildi .

Çin'i Değiştirmek

Çin'in eski İngiliz kolonisine karşı duruşunun evrimi, büyük ölçüde Çin'in gelişimini büyük bir küresel güç olarak izlemiştir. 1980'lerde Çin ile Birleşik Krallık arasındaki yasal bağlayıcılığı olan devir anlaşmasının bir parçası olarak " bir ülke, iki sistem " ilkesi kabul edildiğinde, şehre kendi ekonomik ve idari sistemlerini 50 yıl boyunca "a yüksek derecede özerklik ” sağlanacaktı.

O aşamada Çin oldukça marjinal bir ekonomik ve jeopolitik aktördü. Ancak Çin'in büyük güç statüsüne yükselmesi, özellikle de ülkenin benzeri görülmemiş ekonomik büyümesi, kaçınılmaz olarak Çin'in kendisi ve diğerleri hakkındaki algısında bir değişikliğe neden oldu.

Hong Kong, bu algı değişikliğinin en önemli örneklerinden biridir. 1997'de devir tesliminden sonra, Hong Kong bir Özel İdari Bölge (SAR) haline geldi, ancak - her düzeyde - Çin'in bir parçası. Eski İngiliz kolonisi hala Çin ile dünya arasında bir kanal işlevi görmeye devam ediyor, ancak bu bile yavaş yavaş sembolik hale geldi çünkü Çin şu anda başta Şangay olmak üzere başka önemli finans merkezlerine sahip.

Çin ekonomisi son yirmi yılda hızla büyürken, diğer yandan dış dünya - özellikle ABD ve Avrupa - 2008 mali krizi nedeniyle resesyona girdi ve COVID-19 çarptığında zar zor toparlandı.

Çin'in değişen küresel gücü, Hong Kong meselesinin oturduğu bağlamı kökten değiştirdi. Pekin, özellikle kentte yükselen siyasi istikrarsızlık ve bu dönemde ABD-Çin ilişkilerinin bozulması karşısında, 1997'de devir tesliminde olduğu gibi, eski İngiltere topraklarına karşı aynı tutumu sürdürmeyi mümkün değilse de zor bulmuştur.

Yargı alanındaki boşluklar

Yeni ABD başkanı Joe Biden, Hong Kong'da ve başka yerlerde insan haklarını Şubat başında Xi Jinping ile yaptığı ilk telefon görüşmesinin odağı haline getirdi. Biden Xi'ye Hong Kong, Tayvan ve Çin'in Uygur Müslüman azınlığa muamelesi konusunda baskı yaptı. Çin devlet yayın kuruluşu CCTV, Xi'nin Çin'in içişlerine ilişkin bu endişeleri geri püskürttüğünü belirterek, "ABD, Çin'in temel çıkarlarına saygı göstermeli ve dikkatli davranmalıdır" dedi.

Hong Kong hukuk bilimcisi ve demokrasi aktivisti Benny Tai Yiu-ting polise haber vermeden önce basına konuşuyor, 29 Şubat 2021. EPA-EFE / Jérôme Favre

Washington ile Pekin arasındaki ilişkilerin kötüye gitmesi bir süredir, örneğin 2019'da ABD Kongresi'nin Hong Kong İnsan Hakları ve Demokrasi Yasasını kabul ettiği ve ABD'nin Çin'in desteklenmesi ile ilgili olarak Hong Kong konusundaki duruşunu her yıl gözden geçireceğini belirlediği zaman açıkça görülüyordu. 1997 Devir Anlaşması. Çin , ABD donanmasının 2019'daki Hong Kong ziyaretini iptal ederek yanıt verdi .

Çin'in Hong Kong'a karşı daha iddialı duruşunun bir başka önemli göstergesi de, devir tesliminden 23 yıl sonra, Merkezi Askeri Liman'ın resmi olarak 29 Eylül 2020'de Halkın Kurtuluş Ordusu Donanması'nın kontrolü altına alınmış olmasıdır. Eski İngiliz kolonisindeki askeri alanların gelecekteki kullanımı için düzenlemeler üzerine 1994 yılında yapılmıştır.

Pekin'in Hong Kong'u sömürge geçmişinden ayırmadaki başarısızlığı, "yargı yetkisi boşlukları" yarattı - ulusal güvenlik yasasının ve yeni yemin şartının oluşturulması, Pekin'in Hong Kong'u tamamen "sömürgelikten arındırmak" için yasal adımlar attığını gösteriyor.

Hong Kong, Çin'in Özel İdari Bölgesi olarak kalırken, “bir ülke, iki sistem” ilkesi altında belirli bir özerkliğe sahip olmaya devam edebilir. Ancak Pekin'in, "tek ülke" kavramının Hong Kong'un "iki sisteminin" yaşayabilirliği için bir ön koşul olmasını sağlamak için son yemin gereklilikleri gibi daha fazla "sadakat" talepleri yapması bekleniyor - en azından anlaşmanın yasal gücü sona erene kadar 2047'de.

  1. Boyang Su PhD Researcher, Lau China Institute, King's College London
  2. Sophie Wushuang Yi PhD Researcher in the Lau China Institute, King's College London
Editör: TE Bilisim