Uluslararası Yerli Kadınlar Gününde Cinsiyet Eşitliği

Bartolina Sisa, 1782'de Bolivya'da öldürüldü. Her yıl 5 Eylül'de Uluslararası Yerli Kadınlar Günü düzenleniyor. Kadınlar hakları ve halklarının hakları için mücadele etseler de kadınların çabaları yeterince tanınmamaktadır.

Uluslararası Yerli Kadınlar Günü, dikkatleri yerli kadınlara, tarihlerine, durumlarına ve bakış açılarına odaklamak için Birleşmiş Milletler (BM) tarafından 1983'te Amerika'nın İkinci Örgütler ve Hareketler Toplantısı sırasında başlatıldı.

Tarih, 5 Eylül 1782'de bugünkü Bolivya topraklarında İspanyol krallığına karşı bir yerli ayaklanmasına önderlik ettikten sonra suikasta kurban giden Aymara yerlisi Bartolina Sisa'ya saygı olarak belirlendi.

Yerli kadınlar haklarını talep ediyor

BM'ye göre, “yerli kadınlar, hem yerli kadınlar hem de bireyler olarak hala çoklu ayrımcılığa maruz kalıyorlar. Aşırı yoksulluk, insan ticareti, cehalet, atalarının topraklarına erişim eksikliği, var olmayan veya yetersiz tıbbi bakım ve özel ve kamusal alanda şiddete maruz kalıyorlar ”.

Örgüt yaptığı açıklamada, "Yerli topluluklar çatışmanın ortasındayken ve kadınlar günlük işlerini yürütürken siyasi saikli şiddetin hedefi haline geldiğinde bu şiddet şiddetleniyor."

BM, yerli kadınların halklarının ve genel olarak yerli kültürlerin haklarının savunulmasına aktif katılımının altını çizdi.

Bu eylemler, 2030 Gündemi'nin ve 2015'teki Üçüncü Uluslararası Kalkınma Finansmanı Konferansı'nın Addis Ababa Eylem Gündeminin onaylanmasına yol açan danışma ve müzakere süreçlerine müdahaleyi içerir.

İklim değişikliğiyle ilgili olanlar

Devletlerin iklim değişikliğiyle mücadelede yerli halkların geleneksel bilgisinin önemini vurguladıkları Paris Anlaşması da var.

Hükümetlerin, aynı zamanda, hem kendi hemcinsleri lehine protesto eden yerli kadınların çeşitli BM forumlarına özel katılımlarının yanı sıra, özellikle iklim değişikliğiyle ilgili olanlar ve toplulukları için hayati konulara dikkat çekmeye değer.

Toplantı sonuçlarından biri, 2019 yılında, BM Genel Sekreteri tarafından toplanan İklim Eylem Zirvesi bağlamında, Daimi Forum'un Üye Devletleri, yerli halkların haklarını. 

Yerli kadınlar ayrıca, Madrid'de düzenlenen Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi Taraflar Konferansı'nın 25. oturumundan önce yan etkinlikler, basın toplantıları ve ikili toplantılar dahil Aralık 2019'da düzenlenen çeşitli savunuculuk girişimleri aracılığıyla gerçekleştirilen müzakerelere de katılmışlardır.

Yerli kadınlar, Kadınlara Karşı Ayrımcılığın Ortadan Kaldırılması Komitesi'ni yerli kadınlara ilişkin genel bir tavsiye kabul etmeye çağırdı. Bu talebi desteklemek için Daimi Forum, genel tavsiye kararında Komitenin yerli kadınların bireysel ve toplu haklarıyla ilgili konuları incelemesini destekledi.

2020 teması: COVID-19 ve yerli halkların dayanıklılığı

Küresel COVID-19 krizi, en marjinalleşmişler için uzun süredir devam eden yapısal eşitsizlikleri şiddetlendirdi ve en çok etkilenen yerli kadın ve kız çocukları oldu. Dünya Yerli Halkları Uluslararası Günü'nde, yalnızca yerli kadınların karşı karşıya kaldığı muazzam zorlukları değil, çoğu artık pandemiyle daha da şiddetlenen değil, aynı zamanda iyileşmeye getirdikleri değerli başarıları, liderliği ve dayanıklılığı da dikkate alıyoruz.

Yerli kadınlar, orantısız anne ölüm oranları

Yerli bir kız olarak doğmak, büyük ölçüde yerli toplulukların tarihsel ötekileştirilmesinden kaynaklanan ve ırk, etnik köken, engellilik ve konum gibi örtüşen koşullar tarafından ağırlaştırılan bir yoksulluk, dışlama ve ayrımcılık cezası olabilir. Yerli toplulukları COVID-19'un yayılmasına karşı oldukça savunmasız kılan koşullar, İnceleme ve değerlendirme Pekin Deklarasyonu ve Eylem Platformu'nun 25 yıllık uygulaması, yerli kadın ve kızların karşılaştığı çeşitli kırılganlık biçimlerini ortaya koyuyor. Bunlar, büyük ölçekli arazi gaspı ve mülksüzleştirmeyi - yerli kadınların araziye ve doğal kaynaklara eşit olmayan erişiminden ve kontrolünden kaynaklanan - hareketliliğin önündeki engellerin yanı sıra hane halkı ve toplumda adalete ve karar alma gücüne sınırlı erişimi içermektedir. 

Yerli kadınlar, orantısız anne ölüm oranları ve çevresel bozulmadan kaynaklanan ölümcül sağlık sorunları gibi kaliteli sağlık hizmetlerine erişimle ilgili zorluklarla da karşı karşıyadır. 

Dünyanın dört bir yanındaki hükümetler kurtarma önlemleri tasarlayıp uygularken, sömürge ve yeni sömürge politikalarıyla ilgili tarihsel koşullar nedeniyle, yerli kadınların tıbbi olarak sigortalı olma ihtimalinin daha düşük olduğunu unutmamalıyız. 

Bu nedenle, virüs tarafından daha da kötüleştirilebilen önceden var olan koşullardan etkilenme olasılıkları daha yüksektir. 16 düşük ve orta gelirli ülkeden elde edilen mevcut anket verilerinin analizi, yerli kadınların ve ergen kızların sağlık hizmetlerinden yararlanma olasılıklarının önemli ölçüde daha düşük olduğunu ve daha kötü anne sağlığı sonuçlarına sahip olduğunu göstermektedir. [ 1 ] Bazı bağlamlarda, yerli kadınların iki kat daha olası olduğu görülüyor. Yerli olmayan kadınlara kıyasla hamilelik ve doğum sonucu ölüyor. [ 2 ]

Zorunlu COVID-19 önleme tedbirleri, istismarcı ilişkilerdeki yerli kadınların durumunu daha da kötüleştirebilecek bir ortam yarattı. Evde kalma emirleri, yerli olmayan kadınların etkilenme olasılığının yerli olmayan kadınlardan önemli ölçüde daha yüksek olduğu, gölge bir aile içi şiddet salgını ortaya çıkardı. Sınırlı hareketlilik, yerli kadınların şiddeti bildirme ve yasal hizmetlere erişim kapasitesini sınırlandırmıştır.

Yerli kadınlarla çalışmaya devam

BM Kadınları, işlerine mali destek de dahil olmak üzere yerli kadınların ekonomik güçlenmesine öncelik verdi ve temel hizmetlerin erişilebilirliğini ve erişilebilirliğini sağlamak için yerli kadınlar ve hükümetler arasındaki işbirliği çabaları yoluyla şiddetin önlenmesine yönelik stratejilerimizi uyarladı. Yerli kadınlara, topluluklarının COVID-19'a tepkisini daha iyi desteklemeleri için yollar sağlamayı taahhüt ediyoruz. Girişimimiz, yerel dillerde iletişim kampanyaları, önleyici ekipmanlara erişim ve önemli bilgilere erişim sağlamak için mobil cihazların sağlanmasını içerir.

COVID-19'un hayatın her yönünü ve toplumun tüm sektörlerini etkilediği bir zamanda, yerli kadınları ve kızları, ortaya çıkan zorluklar karşısında değişimin vazgeçilmez unsurları olarak kabul ediyoruz. Her zamankinden daha fazla, güçlüklerle karşılaştığımızda onların dayanıklılığından ders almanın ve Devletlerin onlara etkili liderler olarak hak ettikleri yeri vermenin zamanı geldi. 

BM Kadınları, seslerinin ve deneyimlerinin COVID-19 yeniden yapılanma ve iyileştirme planlarının ön saflarında yer almasını sağlamak için dünyanın dört bir yanındaki yerli kadınlarla çalışmaya devam edecek.

Notlar

[1] BM Kadınları, UNFPA ve UNICEF. Yerli kadınların anne sağlığı ve anne ölümleri. Https://www.unwomen.org/en/digital-library/publications/2018/4/indigenous-womens-maternal-health-and-maternal-mortality adresinde mevcuttur.

[2] Aynı kaynak.

Editör: TE Bilisim