"İnsan hakları evrenseldir ve LGBTQ kişiler de dahil olmak üzere herkes tam olarak yararlanma hakkına sahiptir"

Yaklaşık 50 ülkeden Polonya büyükelçileri ve uluslararası kuruluşlar, "ayrımcılık yapmama, hoşgörü ve karşılıklı kabul" için çalışma gereğini gerekçe göstererek ülkedeki LGBTQ topluluğuna desteklerini ifade ettiler.

Pazar günü yayınlanan bir açık mektupta yapılan itiraz, Polonya'daki giderek daha görünür hale gelen bir LGBTQ topluluğunun sağcı hükümet, birçok yerel topluluk ve Katolik kilisesinin tepkisiyle karşı karşıya kalmasıyla geldi.

Mektupta lezbiyen, gey, biseksüel, transseksüel ve interseks kişilerin kısaltması kullanılarak "İnsan hakları evrenseldir ve LGBTQ kişiler de dahil olmak üzere herkes tam olarak yararlanma hakkına sahiptir" deniyordu.

İktidar partisinin başkanı ve milletvekilleri de dahil olmak üzere Polonya'nın bazı liderleri, LGBTQ bireyler için medeni haklar hareketini geleneksel ailelere bir tehdit olarak nitelendirdi. 

"LGBT hakları komünizmden daha tehlikeli"

Başkan Andrzej Duda, LGBTQ haklarını komünizmden daha tehlikeli bir "ideoloji" olarak nitelendirdikten sonra bu yaz ikinci bir dönem kazandı.

Bu arada, Polonya'nın doğu ve güneyindeki muhafazakar bölgelerdeki düzinelerce kasaba, son iki yıldır kendilerini “LGBTQ ideolojisinden” özgür olduklarını ilan eden veya bir erkek ve kadın arasındaki sendikalara odaklanmış olarak tanımlanan ailelere destek veren kararları kabul etti.

Polonya dışişleri bakan yardımcısı Pawel Jabłoński açık mektuba Polonya hükümetinin mesajına tamamen katıldığını ve "her insanın Polonya yasalarına göre eşit düzeyde korumaya sahip olduğunu" söyleyerek yanıt verdi , ancak Polonya yasasına göre " Anayasa, evlilik bir kadın ve bir erkeğin birliğidir. "

Polonya'daki LGBTQ topluluğunun çalışmalarına saygı

Jabłoński, yerel kararların ayrımcılık anlamına gelmediğini, ancak "hukukun üstünlüğüne ve Polonyalıların değer verdiği değerlere saygının bir işareti" olduğunu söyledi.

Büyükelçilerin mektubu, karşılaştığı zorluklar hakkında farkındalık yaratmaya çalışan Polonya'daki LGBTQ topluluğunun çalışmalarına saygı duruşunda bulundu.

LGBTQ kişilere yönelik saldırılar

Birçok aktivist, şu anda en büyük önceliğinin, cinsel kimlikleri nedeniyle insanlara karşı şiddeti suç sayan yasaların çıkarılması olduğunu söylüyor. LGBTQ kişilere yönelik saldırıların şu anda polis istatistiklerinde belgelenmemiş olması da dahil olmak üzere, bu tür bir mevzuatın eksikliğinin birçok sonucu vardır.

Mektup, Amerika Birleşik Devletleri, Almanya, Ukrayna ve Birleşik Krallık dahil birçok Avrupa ülkesinin yanı sıra Japonya ve Avustralya gibi diğer ülkelerin büyükelçileri tarafından imzalandı.

Ayrıca Varşova'da bulunan Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı ve Demokrasiler Topluluğu Polonya'daki temsilciler tarafından imzalandı.

Editör: TE Bilisim