İNSAN HAKLARI DERNEĞİ İSTANBUL ŞUBESİ HAPİSHANE KOMİSYONU​​​​​​: HASTA MAHPUSLAR SERBEST BIRAKILSIN!

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu tarafından dernek binası önünde gerçekleştirilen basın açıklaması şu şekilde; Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, 27.07.2022 tarihinde yaptığı açıklamada: "Şimdi önümüzdeki günlerde hasta tutuklu ve hükümlülerle ilgili yeni çalışmaları yapma kararı aldık. (…) mevcut infaz kanunumuzda ve diğer yasalardaki düzenlemeleri acaba daha insani esaslara göre nasıl düzenleriz bunu Adalet Bakanlığı olarak çalışıyoruz. Cezaevinde hastalığı nedeniyle kalamayacak durumda olanlarla ilgili şimdi bir düzenlememiz var ama bu düzenlemenin işleyişinde de sıkıntılar olduğunu çok yakından görüyoruz. O yüzden bu sıkıntıları tamamen kaldıracak, hiç olmazsa minimize edecek bir adımı atma konusunda da kararlıyız” dedi.

Nisan 2022’de açıklanan İnsan Hakları Derneği (İHD) verilerine göre; 651’i ölüm sınırında olmak üzere toplam en az 1517 ağır hasta tutuklu ve hükümlü bulunuyor. Bu sayı; ölümler, tahliyeler, tedavi ve sağlık hakkına erişimde yaşanan sorunlar nedeniyle durumu ağırlaşan mahpuslarla her gün değişiklik gösterse de  hasta mahpus ölümlerindeki artış, konunun ciddiyetini gözler önüne sermeye devam etmektedir.

Bu süreçte hapishanelerden yükselen talep; Adalet Bakanı’nın açıklanmasının arkasında durulması ve ağır hasta, yaşlı, ağır engelli ve “cezaevinde kalamaz” raporu olanlar başta olmak üzere hasta mahpusların tahliye edilerek tedaviye erişimlerinin sağlanabilmesi için serbest bırakılmasıdır.

547. F Oturmasında bu hafta; halen Diyarbakır D Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda tutulan ağır hasta mahpus Mehmet Emin Özkan’ın durumunu sizlerle paylaşıyoruz.

26 yıllık mahpus 84 yaşındaki Mehmet Emin Özkan, ileri derecede Kalp, Koah, Tansiyon,  Alzheimer hastası olup, yapılan tetkiklerde beyninde kist olduğu da tespit edilmiştir. 10 yıl önce kalp damarlarına stend takılan, ileri derecede kemik erimesi sorunu yaşayan Özkan; yürüyememekte, konuşamamakta, ileri derecede  duyma ve görme problemleri yaşamakta, yine bir mahpus olan oğlunun yardımı ile yaşamını sürdürebilmektedir.

Hapishanede kaldığı süre içinde bugüne kadar 5 kez kalp krizi geçiren Özkan, hastanenin verdiği “cezaevinde kalamaz” raporlarına rağmen Adli Tıp Kurumu (ATK) tarafından verilen raporlarlar göz önünde bulundurularak tahliye edilmemektedir.

Yakınlarından alınan bilgiye göre; Mehmet Emin Özkan 2 Eylül'de ani gelişen bir rahatsızlık nedeniyle hastaneye kaldırılmış, yoğun bakım ünitesinde bir süre tedavi gördükten sonra normal servise alınmış, ardından hapishaneye geri götürülmüştür. Hastane sürecinde bilgilendirilmeyen aile olayı sonradan öğrenmiştir.

Yapılan telefon görüşmesinde oğlu; “Babam son görüşmemize tekerlekli sandalyede geldi. Yüzünün şiş olduğunu gördük. 12 çeşit ilaç kullanıyor. İşitme kaybı nedeniyle işitme cihazı takıyor fakat cihaz kulağına takılı iken kapalı görüşte kullanılan ahizeyi kullanamıyor, çünkü çıkan tüm sesler kulağında çınlıyormuş.  Bu nedenle cihazı çıkarıyor, o zamanda da konuşulanları duymuyor, anlayamıyor. Ayrıca ciddi unutkanlık sorunu yaşıyor. 12 Eylül 2022 tarihinde yeniden hastaneye götürülüp kalp kontrolü ve kan tahlili yapılmış, zaten babamız yaşayan bir ölü durumunda ağır hasta mahpustur. Babamın, Bakanın hasta mahpuslar için yapacağız dediği düzenlemeyi bekleyecek vakti de yok! Üstelik, babam işlemediği bir suçtan yargılanıyor. Olay tarihinde olay yerinde olmadığı, suçsuzluğu, kanıtlarıyla ortaya çıktı. Dosyada yeniden yargılama kararı verildi ama 8 yıldır dava bitirilmiyor.  Son 30 Haziran 2022 tarihli duruşmasında bir üye hakimin karara şerhi ve iki hakimin tahliye edilmemesi yönünde oy kullanması sonucu oy çokluğu ile tutukluluk hali devam ettirildi. Hastalıkları kamuoyu nezdinde bilinen babamın durumunun sizler tarafından yeniden gündeme alınması ve serbest bırakılması talebimizi desteklemenizi bekliyor, teşekkür ediyorum” dedi.

Yürüyemeyen, duyamayan, beyninde kist bulunan, ileri derecede koah, tansiyon, alzheimer ve kalp hastası olan M. Emin Özkan’ın sağlık ve yaşam hakkına yönelik ciddi tehditlere rağmen, halen hapiste tutuluyor olması, ağır hastalıklarına rağmen ATK’nın yapılan tüm başvurulara,  “ hapishanede kalabilir” şeklinde rapor vermesi,  başlı başına hak ihlalidir ve kabul edilemez.

Sağlığına kavuşması neredeyse imkansız hale gelmiş olan Özkan’ın serbest bırakılarak  tedavi ve bakımının iyi koşullarda sürdürülmesi durumunda,  daha uzun yaşaması ve  son günlerini ailesiyle geçirmesi mümkün olacaktır.

547. F Oturması kapsamında bir defa daha; Mehmet Emin Özkan ve tüm hasta, yaşlı ve ağır engelli mahpusların serbest bırakılarak sağlık ve yaşam haklarının korunması için,  yetkilileri göreve kamuoyunu duyarlılığa çağırıyoruz. 

-HASTA MAHPUSLAR SERBEST BIRAKILSIN!

-MEHMET EMİN ÖZKAN SERBEST BIRAKILSIN!

-TEDAVİ HAKTIR ENGELLENEMEZ!

-TECRİT ÖLDÜRÜR, DAYANIŞMA YAŞATIR!    

İNSAN HAKLARI DERNEĞİ İSTANBUL ŞUBESİ HAPİSHANE KOMİSYONU

Editör: Güven BOĞA