MERSİN BÜYÜKŞEHİR’İN ÜCRETSİZ KURSUYLA 42 YIL SONRA HAYALİNE KAVUŞTU

BAŞENDE DİREN, ÇEKİNEREK GELDİĞİ BÜYÜKŞEHİR’İN KURSLARINDA HAYAL ETTİĞİ BAŞARIYI YAKALADI

BÜYÜKŞEHİR, YAŞ FARKI GÖZETMEDEN YÜKSEKÖĞRENİMİN KAPILARINI AÇIYOR

Mersin Büyükşehir Belediyesi, vatandaşların hayatlarına dokunmaya, hayallerini gerçeğe dönüştürmeye devam ediyor. Üniversite eğitimini yarıda bırakmak zorunda kalan ve Büyükşehir Belediyesi Eğitim ve Öğretimi Destekleme Kurs Merkezi Tarsus Şubesi’nde sınavlara hazırlanan 65 yaşındaki Başende Diren, yüksek öğrenim sınavında başarılı oldu.

3 çocuk ve 3 torun sahibi Başende Diren, ilk tercihi olan turizm ve otel işletmeciliği bölümünü kazandığı için mutlu olduğunu vurgulayarak, “Çekinerek geldiğim kurslarda hayata tutundum ve gerçekten destek gördüm. Tutunduğum bu noktada ise çiçekler açtı” dedi.

Mersin Büyükşehir Belediyesi, her yaş grubundan insana ulaşarak, hayalleri gerçeğe dönüştürmeye devam ediyor. Yüksek öğrenim hayali kuran ve maddi imkanı bulunmayanlar için Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından hizmete sunulan Eğitim ve Öğretimi Destekleme Kursları’nda başarı hikayeleri yazılıyor. Buna güzel örneklerden biri de Tarsus’tan geldi.

42 yıl önce yaşanan siyasi gerginlikler ve ardından 12 Eylül süreci nedeniyle yüksek öğrenim hayalini tamamlayamayan ve şu an 65 yaşında olan 3 çocuk ve 3 torun sahibi Başende Diren, Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı bünyesinde faaliyet veren ve ücretsiz olan Tarsus Eğitim ve Öğretimi Destekleme Kursları’na katılarak, girdiği yüksek öğrenim sınavında başarı sağladı.

1978’de buruk şekilde okuldan ayrıldı

Başende Diren, ilk, orta ve lise eğitimini tamamladıktan sonra 1975 yılında Eskişehir Üniversitesi’ne bağlı olan 4 yıllık Afyon Maliye Muhasebe Yüksekokulu’nu kazanıp, üniversite öğrenimi için bu kentte gitti. 3. sınıfa geldiğinde yaşanan siyasi olaylar nedeniyle 1978’de buruk şekilde okulunu bırakarak Tarsus’a döndü. Ardından evlenip, 3 çocuk sahibi olan ve Tarsus’ta Eski Ömerli Mahallesi’nde mütevazi bir hayat süren Başende Diren, 3 torununu da kucağına almanın sevincini yaşadı.

3 yıl önce hayat arkadaşını kaybeden Başende Diren, vefat etmeden önce eşi Bahri Diren’in, sürekli olarak kendisine “İçindeki çocuğu öldürme, hayalini gerçeğe dönüştür” dediğini aktardı. Başende Diren, “Eşimin ölümü travma yaşamama neden oldu. Onun söyledikleri her zaman kulaklarımda çınladı. Bu nedenle hayalim olan yüksek okulu bitirme hedefi için yeniden yola çıktım. Bana, ailem ve çocuklarım da destek oldu. Büyükşehir kursuna görüşmeye geldiğimde çok çekinmiştim, fakat sıcak bir ilgi gördüm, destek buldum” dedi.

Gördüğü destek, inancını arttırdı

Gördüğü ilgi karşısında inancının artığını kaydeden Başende Diren, “Pandemi dönemine kadar normal örgün eğitimle devam ettik. Pandemi sürecinde ise uzaktan eğitimle sınava hazırlandık. Uzaktan eğitim döneminde de hocalarımız yakın ilgi gösterdi, bizlere testler gönderdiler. Gerçekten büyük fayda gördüm. Hayata bir yerden tutunmak gerektiğini biliyordum ve iyi bir yol seçmiş olduğumu şu anda daha iyi anlamış durumdayım. Şimdi de hayata tutunduğumuz yerde çiçekler açtı. Dilediğim ve ilk tercihim olan Selçuk Üniversitesi’ne bağlı Silifke Taşucu Meslek Yüksek Okulu Turizm ve Otel İşletmeciliği bölümünü kazandığım için çok mutluyum” diye konuştu.

Kurs Müdiresi Yasemin Üstüay Paksoy ve diğer öğretmenlerin kendilerine gösterdiği ilgiden dolayı teşekkür eden ve 42 yıl aradan sonra yeniden yüksek öğrenim sıralarına oturacak olmanın heyecanını yaşayan Başende Diren, “Genç öğrenci arkadaşlarımla sınava hazırlandım. Onlar da bana çok destek oldular. Öğrenci arkadaşlarıma, öğretmenlerimize ve Başkanımız’a verdiği desteklerden dolayı sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum” diye konuştu.

Üniversite sevincini torunlarıyla paylaştı

Başende Diren, kendisini hayata bağlayan en önemli şeylerin başında gelen torunlarıyla da yakından ilgilenerek sınava hazırlandı. Torunları 5 yaşındaki Hatice Diren ve 6 yaşındaki Levent Diren’e de 65 yaşında üniversite kazanarak güzel bir örnek olan Başende Diren, sevincini onlarla birlikte paylaştı. 

Mütevazi evinde kendisi için ders çalışacağı bir ortam yaratan Diren, şimdi de yüksek öğrenimini başarıyla bitirmenin planlarını yapmaya başladı. 

Editör: TE Bilisim