Boğaziçi Kültür Sanat Vakfı tarafından bu yıl 23-30 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek 8. Boğaziçi Film Festivali’nin ulusal uzun metraj, ulusal kısa kurmaca ve belgesel yarışmaları ile festivalin endüstri bölümü Bosphorus Film Lab ve Bosphorus Film Lab bünyesinde bu yıl ikincisi düzenlenecek First Cut Lab’in başvuruları devam ediyor.

İlk yılından itibaren başarılı organizasyon yapısı, çeşitli filmlerden ve programlardan oluşan seçkileri ve davet ettiği uluslararası konukları ile kendini Türkiye’nin önemli festivalleri arasında konumlandırmayı başaran Boğaziçi Film Festivali’nin yarışma ve Bosphorus Film Lab başvuruları için son tarihi 4 Eylül. Bosphorus Film Lab bünyesinde bu yıl ikincisi düzenlenecek First Cut Lab’in son başvuru tarihi ise 1 Ekim.

En İyi Ulusal Filme 100.000 TL Ödül

8. Boğaziçi Film Festivali’nin Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nda yer alacak filmlerden bir tanesi 100.000 TL’lik En İyi Ulusal Uzun Metraj Film Ödülü’nün sahibi olacak. Yarışmada ayrıca En İyi Yönetmen, En İyi Kadın Oyuncu, En İyi Erkek Oyuncu, En İyi Senaryo, En İyi Sinematografi ve En İyi Kurgu dallarında da ödüller dağıtılacak. Kategori ödüllerinin yanı sıra ulusal yarışmada Film Yapımcıları Meslek Birliği (FİYAB) tarafından ilk veya ikinci filminin tüm süreçlerini başarıyla yürüten yapımcıları ve bağımsız sinemayı desteklemek amacıyla 10.000 TL’lik FİYAB En İyi Yapımcı Ödülü verilecek.

Kısa Film Yönetmenlerine 50.000 TL Ödül

Festivalin ilk yılından itibaren kısa filme olan desteği, Ulusal Kısa Kurmaca Film ve Ulusal Kısa Belgesel Film olmak üzere yarışmalı iki farklı kategoride devam edecek. Kurmaca, animasyon ve deneysel türündeki filmlerin yarışacağı Ulusal Kısa Kurmaca Film Yarışması’nda en iyi film 10.000 TL’lik ödül, bir film de İstanbul Medya Akademisi tarafından genç kısa filmcileri desteklemek için verilen 5.000 TL’lik İstanbul Medya Akademisi Genç Yetenek Ödülü kazanacak. Ulusal Kısa Belgesel Film Yarışması’nda ise en iyi filme 10.000 TL para ödülü verilecek. Festivalin yarışmalı kısa bölümlerinde yer alan tüm filmler, aynı zamanda 25.000 TL’lik Ahmet Uluçay Büyük Ödülü için de aday olacak.

Bosphorus Film Lab ile Film Üretimine Destek

TRT’nin kurumsal iş ortaklığıyla düzenlenen ve Türkiye sinemasında filmlerin gelişmesine katkı sağlamak, genç yapımcı ve yönetmenlerin yeni filmler üretmesine maddi ve manevi destek oluşturmak amacıyla gerçekleşen Bosphorus Film Lab’e yapım ya da fikir aşamasındaki film projeleri katılabilecek. Pitching Platformu’nda yarışan bir proje TRT Ortak Yapım Ödülü’nü alırken bir proje de Postbıyık Renk Düzenleme Ödülü’nün sahibi olacak. Work in Progress kapsamında yer alan projeler de 25.000 TL’lik T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Ödülü ile CGV Mars Dağıtım Ödülü için sunumlarını gerçekleştirecek.

Proje Sahipleri Deneyimli İsimlerle Çalışma Fırsatı Bulacak

2015’ten bu yana uluslararası birçok film festivalinde, ilk kurgusu veya kaba kurgusu tamamlanmış projelerin geliştirilmesi için tasarlanan workshop programı olan First Cut Lab’e başvurular açıldı. Bu yıl 24-29 Ekim 2020 tarihleri arasında gerçekleşecek olan First Cut Lab’in Türkiye ayağına başvuran kurgu aşamasındaki projelerden seçilecek iki uzun metrajlı kurmaca filmin yapımcısı ve yönetmeni, uluslararası danışmanlar ile filmlerinin üzerine çalışma fırsatı bulacak.

First Cut Lab için son başvuru tarihi ise 1 Ekim 2020.

Projeleri uluslararası standartlarda olabileceği en iyi hale getirmek amacıyla bu yıl ikinci kez gerçekleşecek olan programa başvurular 17 Ağustos-1 Ekim tarihlerinde alınacak. First Cut Lab’e en az 60 dakika uzunluğunda, kurmaca ve ilk kurgusu veya kaba kurgusu bitmiş filmler kabul edilecek. Geçtiğimiz yıl ilk kez Türkiye’den projelere destek vermek üzere Boğaziçi Film Festivali ile iş birliği yaptığı First Cut Lab için son başvuru tarihi ise 1 Ekim 2020.

Festival kapsamında düzenlenecek tüm yarışmalı bölümlerin yönetmelikleri ve başvurularına www.bogazicifilmfestivali.com üzerinden erişilebilir.

8. Boğaziçi Film Festivali, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü’nün katkıları, global iletişim ortağı Anadolu Ajansı’nın destekleriyle; Boğaziçi Kültür Sanat Vakfı tarafından 23-30 Ekim tarihleri arasında İstanbul’da düzenlenecek.

Editör: TE Bilisim