Doktorlar, hemşireler ve yaşlılar, bir yüzyıldaki en kötü sağlık kriziyle karşı karşıya kalan bir kıta için sembolik bir birlik ve umut anı olarak Pazar günü koronavirüs aşısının ilk dozlarını almak için Avrupa Birliği'nde kolları sıvadılar.

ABD, Kanada ve İngiltere'nin aynı aşı ile aşılamaya başlamasından haftalar sonra, 27 ulustan oluşan blok, aşının güvenli olduğu ve pandemiden çıkmak için Avrupa'nın en iyi şansı olduğuna dair birleşik bir mesaj vermeyi amaçlayan koordineli bir sunum gerçekleştirdi.

Virüsle yalnızca kendilerini korumak için maskeler ve kalkanlarla savaşan sağlık çalışanları için aşılar, virüs öldürmeye devam ederken duygusal bir rahatlama oldu. Ama aynı zamanda, Avrupa'daki 450 milyon insanı aşı ve virüs şüpheciliğinin devam ettiği bir ortamda aşıları yaptırmaya teşvik etmeleri için de halka açık bir fırsattı.

Alman BioNTech ve Amerikalı uyuşturucu üreticisi Pfizer tarafından geliştirilen aşı, Belçika'daki bir fabrikadan Cuma günü AB hastanelerine süper soğuk kaplarda ulaşmaya başladı. Her ülke, ihtiyaç duyulan dozların yalnızca bir kısmını alıyordu - bazı ülkeler için ilk partilerde 10.000'den az - daha fazla aşı mevcut olduğunda Ocak ayında daha büyük bir dağıtım bekleniyordu. Pazar günü aşı yaptıranların üç hafta içinde ikinci bir doz için geri gelmesi gerekiyor.

Avrupa Birliği Yürütme Komisyonu başkanı Ursula von der Leyen, geliştirilmekte olan ek aşılar ile AB'nin bu yıl gereğinden fazla aşıya sahip olacağını ve fazlasını Batı Balkanlar ve Afrika ile paylaşabileceğini söyledi.

Editör: TE Bilisim