Eylem, Viktor Orbán'ın okullarda LGBT içeriğini yasaklayan ve AB fonlarının kötüye kullanılmasını yasaklayan yasayı geçirmesini takip ediyor.

Ursula von der Leyen, Viktor Orbán'ı siyasileşmiş mahkemeler ve yolsuzlukla ilgili endişeleri gidermeye zorlamak için Macaristan'a sağlanan AB fonlarını askıya almaya çağırılıyor.

Avrupa Parlamentosu'nun bütçe kontrol komitesinde çalışan milletvekilleri, Avrupa Komisyonu başkanını yeni oluşturulan AB yasasını kullanarak Macaristan'a yapılan ödemeleri “hukukun üstünlüğünün ağır ihlalleri” nedeniyle dondurmaya çağırıyor .

Bu, eğitim materyallerinde eşcinsellerin tasvir edilmesini yasaklayan bir yasa nedeniyle geçtiğimiz ay AB liderlerinden eşi görülmemiş eleştirilere maruz kalan Macaristan başbakanına yönelik son salvo. Avrupa parlamentosunun Perşembe günü komisyonu Macaristan'a karşı LGBT bireylere yönelik ayrımcılık konusunda hızlı bir dava açmaya teşvik edecek bir kararla bu yasayı kınaması bekleniyor.

Macaristan parlamentosu tartışmalı LGBT yasasını geçirmeden çok önce, AB üye ülkeleri ve MEP'ler, Macaristan'ın Orbán'ın damadına verilen sokak lambaları ve Orbán'ın memleketine giden eski bir tren de dahil olmak üzere AB fonlarını harcamasından endişe duyuyorlardı.

Milletvekilleri davalarını, “hukukun üstünlüğünün ağır ihlallerinin” AB yöneticisinin AB vergi mükelleflerini korumak için Macaristan'a yapılan ödemeleri askıya almakta yasal olarak haklı olduğu anlamına geldiği sonucuna varan üç akademisyenin raporuna dayandırıyor.

Üç profesör tarafından hazırlanan raporda, "AB fonlarının şeffaf yönetiminin olmaması, etkili bir ulusal savcılık hizmetinin olmaması ve yargı bağımsızlığının garantilerinin olmaması, Macaristan'ın temel hukuk devleti ilkelerini zaten korkunç bir şekilde ihlal ettiğini gösteriyor" diyor. AB hukuku ve siyaseti.

Rapor, her biri 1 milyon Euro'ya (850.000 £) mal olan ve kısmen Avrupa sosyal fonu tarafından finanse edilen 43 okuldaki laboratuvarlara dikkat çekiyor. Bir Avrupa Komisyonu soruşturması, hepsi aynı kitabı kullanmasına rağmen, ders kitaplarının geliştirilmesi için her sınıfın ayrı ayrı ücretlendirildiğini tespit etti. Brüksel, Macar makamlarının bazı harcama “düzensizliklerini” düzeltmediği sonucuna vardıktan sonra bir miktar paranın geri ödenmesini istedi.

Raporu hazırlayan Alman Yeşil Milletvekili Daniel Freund, “İstediğimiz şey, Macaristan'da hukukun üstünlüğünün işlemesi, yaptırım fetişimiz olduğu için değil” dedi. “Temel olarak hukukun üstünlüğünün yeniden tesis edilmesini istiyoruz.”

Milletvekilleri belirli bir miktarda paranın dondurulmasını önermiyor – 2018'de Macaristan, AB'den ekonomisinin yaklaşık %5'ine denk gelen 6,3 milyar Euro aldı. Macar hükümeti, AB'nin koronavirüs kurtarma fonundan 7,2 milyar € daha talep etti.

Freund, hangi AB ödemelerinin dondurulacağına komisyonun karar vereceğini söyledi. Kararın kolay olmayacağını kabul eden MEP, “Bundan muzdarip olanlar sıradan Macar vatandaşları olmamalı, hükümeti cezalandırmalı, böylece komisyon doğru bütçe kalemlerini belirlemek zorunda kalacak” dedi.

“Bence komisyon, sahada çalışan bir yönetim ve kontrol sistemi olmadığında, vergi mükellefi paranızın neden milyarlarca ve milyarlarca Macaristan'a gittiğini herkese açıklamak zorunda” dedi.

Demokratik kontroller ve dengeler üzerinden bir AB ülkesine yapılan ödemeleri durdurmaya yönelik herhangi bir girişim, AB'nin hukukun üstünlüğü “koşulluluk” düzenlemesi için bir test örneği olacaktır. Macaristan hükümetinin Avrupa adalet mahkemesinde yasaya itiraz etmesi, komisyonun harekete geçmekte isteksiz olabileceği endişelerine yol açıyor.

Bir Avrupa Komisyonu sözcüsü şunları söyledi: "Yönetmelik 1 Ocak 2021'de yürürlüğe girdi ve komisyon, düzenleme kapsamında geçerli olacak hukuk devleti ilkelerinin olası ihlallerini ilk günden beri izliyor."

Orbán, bu hafta Sınır Tanımayan Gazeteciler tarafından “basın özgürlüğü avcısı” olarak adlandırıldı.

Editör: TE Bilisim