Avrupa Komisyonu, Macaristan'ın reşit olmayanlar ve Polonya'nın "LGBTQ içermeyen" bölgeleri için LGBTQ içeriğini yasaklayan yasasına karşı yasal adımlar attı.

Avrupa Komisyonu Perşembe günü Macaristan'a ve Polonya'nın bazı bölgelerine LGBTQ ayrımcılığı nedeniyle dava açtı. 

Macaristan, parlamentosunun küçükler için LGBTQ sorunları hakkında bilgi vermeyi yasaklayan bir yasayı kabul etmesinden bu yana Avrupa Birliği'nden geniş çapta kınama ile karşı karşıya kaldı .

Polonya'da 100'den fazla bölge kendilerini "LGBTQ-ideolojiden arınmış bölgeler" olarak ilan etti ve blok genelinde geniş eleştirilere yol açtı. 

Avrupa Komisyonu Twitter'da "Avrupa, toplumumuzun bazı bölümlerinin damgalanmasına asla izin vermeyecek" dedi. 

AB yetkilisi, "Eşitlik, onur ve insan haklarına saygı, Avrupa Birliği Antlaşması'nın 2. Maddesinde yer alan AB'nin temel değerleridir. Komisyon, bu değerleri savunmak için elindeki tüm araçları kullanacaktır." dedi. Bir deyim. 

İki AB üye ülkesinin yanıt vermek için iki ayı var.

Macaristan'ın LGBTQ karşıtı yasası nedir?

Macaristan, daha geniş bir "Pedofili Karşıtı Yasa"nın bir parçası olarak gençlerin LGBTQ hakkındaki bilgilere erişimini yasaklayan bir yasa çıkardı. 

Yasa, 18 yaşından küçükler için eğitim materyallerinde veya TV şovlarında eşcinselliğin "gösterilmesini veya tanıtılmasını" veya cinsiyet değiştirmeyi yasaklıyor.

Eleştirmenler bunun pedofiliyi eşcinsellikle karıştırdığını söylüyor. Ayrıca, belirsiz ifadeleri nedeniyle eleştirildi ve gökkuşağı bayrağı sallamanın bile cezalandırılabileceğine dair korkulara yol açtı. 

Perşembe günü Komisyon, Macaristan'ın bu tür kısıtlamaları haklı kılmayarak Avrupa yasalarını ihlal ettiğini söyledi. 

Avrupa Komisyonu başkanı Ursula von der Leyen, defalarca "utanç verici" yasayı eleştirdi.

Polonya'nın 'LGBTQ'suz' bölgeleri nelerdir?

Polonya'daki 100'den fazla bölgedeki yetkililer, sözde LGBTQ içermeyen bu bölgelerde eşcinselliğe karşı hoşgörüyü teşvik eden eylemlerden kaçınma sözü verdi . 

Belediyeler ayrıca eşit hakları teşvik etmek için çalışan STK'lara mali yardım sağlamaktan kaçınırlar.

Avrupa Komisyonu, Polonya'yı, kendilerini LGBTQ'dan arındırılmış bölge ilan eden belediyelerle gerektiği gibi ilgilenmemekle suçluyor.

AB yöneticisi Perşembe günü yaptığı açıklamada, "Komisyon, bu beyanların cinsel yönelim temelinde ayrımcılık yapılmamasına ilişkin AB yasalarını ihlal edebileceğinden endişe duyuyor" dedi.

Mart ayında Avrupa Parlamentosu, 27 üyeli bloğun tamamını LGBTQ insanlar için bir "özgürlük bölgesi" ilan eden bir kararı kabul ederek Polonya'da yükselen homofobiyi geri püskürtmeye çalıştı.

Avrupa Komisyonu, blok yasalarını ihlal ettiklerini düşünürse üye devletlere karşı yasal işlem başlatma hakkına sahiptir. Süreç nihayetinde büyük para cezalarının uygulanmasına yol açabilir.

Editör: TE Bilisim