Yasak, yalnızca tarafsızlık politikasının bir parçası olarak tüm dini sembollere karşı uygulanabilir.

Bloğun en yüksek mahkemesi, AB'deki özel işverenlerin, tarafsızlık imajı sergilemek için insanların başörtüsü de dahil olmak üzere dini semboller takmasını yasaklayabileceğine hükmetti.

Mahkeme Perşembe günü yaptığı açıklamada, 2017 tarihli bir kararı yeniden teyit ederek, şirketlerin başörtüsü yasağını, tüm dini ve siyasi sembollere yönelik bir politikanın parçası olması koşuluyla yasaklayabileceğini söyledi . Son karar, işverenlerin bu tür yasakları yaparken kullanabilecekleri gerekçeleri inceleyerek daha da ileri gitti.

Mahkeme, dini ve siyasi sembollerin yasaklanmasının “işverenlerin meşru isteklerini dikkate almak için müşterileri veya kullanıcıları hakkında siyasi, felsefi ve dini tarafsızlık politikası izleme arzusu” ile haklı gösterilebileceğini söyledi.

Vakaları iki Alman Müslüman kadın, özel ihtiyaçları olan bir çocuk bakıcısı ve bir kimyagerde satış asistanı getirdi. Her ikisine de ebeveyn izninden sonra işe döndüklerinde başörtülerini giymeye karar verdikten sonra başörtülerini çıkarmaları söylendi.

Çocuk bakım merkezi, personelin Hıristiyan haçı ve Yahudi kipası da dahil olmak üzere herhangi bir dini sembol takmasını yasakladı. Kadını iki kez askıya aldı ve Alman mahkemelerinde itiraz ettiği yazılı bir uyarı yayınladı.

Eczane, çalışanını göze çarpan politik, felsefi veya dini işaretler giymemesi konusunda bilgilendirdi. Başörtüsünü dininin gereği olarak gördüğünü söyleyerek reddederek mahkemeye gitti.

Alman mahkemeleri, AB'nin istihdam yönergesinde eşit muameleye ilişkin rehberlik alması için davaları Avrupa adalet mahkemesine havale etti.

Lüksemburg mahkemesi, işverenlerin, müşterilerin veya kullanıcıların "meşru istekleri" veya "bu politikanın yokluğunda işverenin maruz kalacağı olumsuz sonuçlar" gibi yasak için "gerçek bir ihtiyaç" göstermesi gerektiğini söyledi.

Raporda ayrıca, AB hukukunun üye devletlere din özgürlüğü ile düşünce özgürlüğü ve işyerindeki ayrımcılığı nasıl uzlaştıracakları konusunda takdir yetkisi verdiği de belirtildi.

AB mahkemesinin başörtüsü konusundaki 2017 kararı, Avrupa insan hakları mahkemesinin 2013 yılında iş yerinde haç takılmasına izin veren bir kararıyla çeliştiği görüldü . AİHM bir AB mahkemesi değildir, ancak tüm AB üye devletleri temel Avrupa insan hakları sözleşmesini imzalamıştır.

Editör: TE Bilisim