Blok genelindeki ülkeler, kıtlığı önlemek için enerji talebini azaltmak için planlar hazırlıyor.

Avrupalı ​​liderler, kış krizi öncesinde enerji tasarrufu için ulusal planlar hazırlarken herkesin üzerine düşeni yapması gerektiğinin sinyalini vermeye niyetli.

AB gaz rezervleri şu anda yüzde 71 dolu - bloğun bu yaz başında 1 Kasım'a kadar belirlediği hedefin yaklaşık yüzde 9 gerisinde - ve ülkeler , blok çapında tayınlama önlemlerinin bir parçası olarak gaz talebini Mart ayına kadar yüzde 15 azaltmayı taahhüt etti.

Bahisler blok genelinde aynı değil. Almanya ve İtalya'da, Rus gazının kesilmesi endüstriyi sert bir şekilde vuracak ve insanların evlerini ısıtma kabiliyetini etkileyecektir. Gazın toplam enerji karışımının daha küçük bir bölümünü oluşturduğu İsveç ve Finlandiya'da, etki daha az şiddetli olacaktır.

Almanya ve Fransa da dahil olmak üzere bir dizi risk altındaki ülke, enerji kullanımlarını azaltma planları yaptı. Enerji Tasarrufu için Koalisyon STK'sının politika lideri Antonin Chapelot, bunların blok genelinde tüketimin azaltılması üzerinde "büyük bir etkisi" olacağını söyledi.

Kışı atlatmayı amaçlayan acil önlemlerin ötesinde, hükümetlerin daha uzun vadeli adımlar atması gerektiğini vurguladı, örneğin binaları daha enerji verimli olacak şekilde yenilemek ve daha yeşil merkezi ısıtma teknolojilerine geçmek.

Bazı ülkelerin enerji tasarrufu yapmak için neler yaptığına ve bu önlemlerin siyasi ve ekonomik etkilerine bir göz atıyoruz.

Fransa

Plan: Fransa , Temmuz ortasında bir “enerji ayıklığı” planını açıkladı . Önlemlerin çoğu hala taslak aşamasında ve Eylül ayının sonuna doğru sunulması planlanıyor. Enerji Dönüşümü Bakanı Agnès Pannier-Runacher, hükümetin klima ve ısıtma çalışırken mağazaların kapılarını açık bırakmasını yasaklamayı hedeflediğini belirtti. Ayrıca, tüm şehirlerde saat 1 ile sabah 6 arasında ışıklı reklamcılığı yasaklamak istiyor - bu , 800.000'den az nüfusu olan şehirler için zaten geçerli olan bir önlem ve bir eleştirmen , düzgün bir şekilde uygulanmadığını söylüyor.

Etkisi: Yeni plan, Fransa'nın enerji tüketimini 2024 yılına kadar 2019'a kıyasla yüzde 10 azaltmayı amaçlıyor. Fransa , gaz arzının yaklaşık beşte birini Moskova'dan alıyor .

Siyasi karşılama:Aşırı sol parti France Insoumise'den milletvekili Hendrik Davi, planı yalnızca "küçük adımlar" atmakla eleştirdi ve tüketim alışkanlıklarının "derin bir şekilde dönüştürülmesi" çağrısında bulunurken, Sosyalist Milletvekili Rémi Cardon da benzer şekilde sokağa odaklanmayı eleştirdi . tokenistik olarak aydınlatma. Aşırı sağda, Ulusal Ralli politikacısı ve Ulusal Meclis Başkan Yardımcısı Sébastien Chenu hareketi "sembolik" olarak nitelendirdi . Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un "Elysée'nin ışıklarını kapatarak başlamanın iyi olacağını" söyledi.

ispanya 

Plan : İspanya, diğer AB ülkelerinden daha radikal bir yaklaşım benimsedi, bu haftaişletmelere yazın klimayı 27 derecede, bu kışın ısıtmayı 19C'ye düşürmelerini emreden bir kararname yayınladı. Hükümet ayrıca mağazalara, ısıtma sistemleri çalışırken kapıların açık kalmasını önlemek için otomatik kilitler takmalarını ve saat 22.00'denitibaren mağaza önlerinin karartılmasını sağlamalarını söyledi. Önlemler şimdilik haneler için isteğe bağlı.

Etkisi: Madrid , gazının sadece yüzde 10'unu Moskova'dan alıyor. Yine de İspanya, bu tür davranış değişikliklerinin “kısa vadede gaz ve petrol talebini yüzde 5 azaltabileceğini” ve ülkenin Mart ayına kadar gaz tüketimini yüzde 7 azaltma hedefine ulaşmasına yardımcı olacağını söyledi.

Siyasi karşılama: Muhalefetin bazı kesimleri, bireysel özgürlüğü sınırladığını öne sürerek, kapsamlı tedbirlerden memnun değil. Madrid Topluluğu'nun muhafazakar başkanı Isabel Díaz Ayuso, yasanın İspanya'nın başkentinde uygulanmayacağına söz vererek, " güvensizlik yarattığını ve turizm ve tüketimi korkuttuğunu" söyledi.

Almanya

Plan: Enerji tasarrufunun en sesli savunucularından biri olmasına rağmen, Berlin'in enerji tüketimini azaltmak için henüz bağlayıcı bir planı yok. Temmuz ayı sonlarında , bazılarının yasal olarak bağlayıcı hale geleceğini söylediği bir dizi tavsiye yayınladı. Hükümet, kamu binalarını ve ofis binalarını, koridorlar ve büyük salonlar gibi “insanların düzenli olarak vakit geçirmediği odaları” ısıtmayı durdurmaya çağırdı. Ayrıca, büyük endüstrilerin "iki yıl içinde ekonomik olarak kendini amorti eden" enerji tasarrufu önlemleri uygulamasını tavsiye etti. Haneleri enerji tasarrufu konusunda desteklemek için Berlin, kiracıların dairelerde minimum sıcaklığı koruma zorunluluğundan da kurtuldu. 

Bağlayıcı kuralların yokluğunda, bazı Alman şehirleri ve eyaletleri, örneğin sokak aydınlatmasının azaltılması ve kamu binalarında sıcaklık limitlerinin belirlenmesi gibi kendi önlemlerini aldı. Başkent , tarihi binalarının ve anıtlarının 200'ünü aydınlatan projektörleri kapatırken, Bavyera kamu yönetimi binalarında enerji tasarrufu sağlamak için kendi planını yayınladı.

Etkisi: Almanya, gaz arzının  yaklaşık üçte birini oluşturan Rus ithalatına özellikle bağımlıdır.

Siyasi karşılama: İspanya'nın yeni planının ardından, Alman STK'ları Berlin'i bağlayıcı önlemler almaya çağırdı . Haziran ayında Rektör Yardımcısı Robert Habeck, gaz depolama seviyeleri çok düşükse yeni mevzuatın gerekli olabileceğini zaten kabul etmişti. Ancak diğerleri henüz gemide değil: Ülkenin inşaat bakanı Klara Geywitz “yasal olarak öngörülen dondurmaya” karşı çıktı .

İtalya 

Plan: Şimdiye kadar yok. İtalya, geçen yıl Moskova'dan ithal edilen yaklaşık yüzde 40 ile Rus gazına en bağımlı AB ülkelerinden biri olmasına rağmen , ülkenin Ekolojik Geçiş Bakanı Roberto Cingolani geçen hafta talebi kısmak için "acımasız" önlemler olmayacağını söyledi . Ancak Temmuz ayında hükümet, yerel basında görülen  ilk taslaklara göre, kışın ısıtmayı 19°C, yazın soğutmayı 27°C ile sınırlandırmayı, geceleri sokak aydınlatmasını azaltmayı ve dükkanları erken kapatmayı içerebilecek bir acil durum tasarruf planı hazırladığını duyurdu.

Etkisi: İtalya, kısmen kömürle çalışan üretimini artırarak gaz talebini Mart ayına kadar yüzde 7 oranında azaltmak istiyor. Cingolani daha önce binalarda ısıtmanın 1 derece azaltılmasının yılda 2 milyar metreküp gaz tasarrufu sağlayabileceğini söylemişti . Ayrıca , Roma son aylarda bir dizi yeni gaz anlaşması imzaladığı için  Rusya gaz tedarikini tamamen kesse bile İtalya'nın Şubat ayına kadar "iyi olacağı" konusunda ısrar etti .

Siyasi karşılama: Herkes o kadar iyimser değil. İtalya Ulusal Yeni Teknolojiler, Enerji ve Sürdürülebilir Ekonomik Kalkınma Ajansı , Temmuz ayında hükümete talebi azaltmak için daha fazla müdahale çağrısında bulunan bir rapor sundu . Ülke Eylül'de seçime giderken, mesele muhtemelen yeni yönetimin kucağına düşecek. 

Polonya 

Plan: Varşova enerji tasarrufu için ulusal bir plan ortaya koymadı. Rusya'nın doğalgaz arzı zaten sıfıra inmişken, Polonya'daki siyasi tartışmaların çoğu, bazı haneleri bu kış sıcak tutamayacak hale getirebilecek, yaklaşmakta olan bir kömür kıtlığı tehdidine odaklanıyor. Temmuz ayında Başbakan Mateusz Morawiecki, Polonyalılara "zor" bir ısıtma mevsimi olarak adlandırdığı dönemden önce evlerini yalıtmaları için çağrıda bulundu. Aynı konuşmada Morawiecki, ülkenin daha iyi yalıtım ve daha temiz ısıtma sistemleri satın almaları için ev sahiplerine sübvansiyonlar sağlayan temiz hava programına “milyarlarca daha” tahsis edeceğini duyurdu. 

Etkisi: Polonya , gaz ihtiyacının yaklaşık yüzde 40'ı için Rusya'ya güveniyor , ancak enerji karışımının yalnızca yüzde 9'u için gaz kullanıyor. Analistler, ülkenin kış boyunca 1 milyon ila 2 milyon ton arasında kömür sıkıntısı çekeceğinden korktuğu için kömür kıtlığı ülkeyi çok daha fazla vurabilir.

Siyasi karşılama: Muhalefet rakamları, çözüm bulmak yerine Polonyalılara tavsiyede bulunduğu için milliyetçi hükümetle alay etti. Muhalefetteki Sivil Platform partisinin genel başkan yardımcısı Małgorzata Kidawa-Błońska, Polonyalıların “kendi başlarına başa çıkmaları” gerektiğini  söyledi .

Çek Cumhuriyeti

Plan: Şu ana kadar bir plan yok. Geçen ay Çek ticaret bakanlığı, pencerelerin gölgelenmesi ve ışıkların kapatılması dahil olmak üzere enerji verimli yenilemeler ve ipuçları için ücretsiz danışmanlık sunan bir enerji tasarrufu "el kitabı" yayınladı . Ticaret Bakanı Jozef Síkela, "Herkes enerji bağımsızlığı mücadelesine katılabilir, daha büyük değişiklikler bireylerle başlar" dedi. Resmi ısıtma sezonunun kısaltılması da dahil olmak üzere yönetmeliklerde bazı değişikliklerin hazırlandığı bildiriliyor - bu da binalara ısı sağlanması gereken zaman dilimini yönetiyor.

Etkisi: Çek Cumhuriyeti, çoğu sanayiye giden ve yaklaşık dörtte biri evleri ısıtmak için kullanılan Rusya'dan gelen gaza neredeyse tamamen bağımlıdır . Yerleşik başına ortalama gaz tüketimi de AB ortalamasından yüzde 20 daha yüksektir, yani talep düşüşlerinin büyük bir etkisi olabilir. Prag, acil bir durumda kömürü artıracağını söylerken, yetkililer de daha sıvılaştırılmış doğal gaz için Hollanda'ya bakıyor ve bir gaz sıkışmasının etkisini azaltmak için ısı pompalarına geçişi teşvik ediyor.

Siyasi karşılama: Başlangıç ​​aşamasındaki enerji tasarrufu planları ile siyasi tepki şimdiye kadar susturuldu, ancak uzmanlar daha fazla eylem çağrısında bulundu. EGÚ Brno danışmanlık strateji direktörü Michal Macenauer, Çek gazetesi Seznam Zprávy'ye verdiği demeçte , Prag'ın küçük işletmelerden gönüllü olarak tüketimi azaltmalarını ve talebi azaltmanın bir yolu olarak tüketimi azaltmak için hane halklarına sübvansiyon oluşturmalarını isteyen bir bilgilendirme kampanyası başlatması gerektiğini söyledi.

BY VICTOR JACK AND ANTONIA ZIMMERMANN

Giorgio Leali raporlamaya katkıda bulundu.

Editör: TE Bilisim