AB, muhalefet figürü Alexei Navalny'nin zehirlenmesi nedeniyle Vladimir Putin'in yakın çevresi üyelerine, Rusya'nın iç casus teşkilatı başkanı da dahil olmak üzere yaptırımları açıkladı .

AB, Putin'in en sesini duyuran eleştirmenine karşı "suikast girişimine" karıştığına inanılan altı kişiye yönelik yaptırımları kabul ettiğini söyledi.

Sovyet KGB'nin halefi istihbarat teşkilatı olan Federal Güvenlik Servisi'nin (FSB) başkanı Alexander Bortnikov'un mal varlıkları dondurulacak ve ilk genelkurmay başkan yardımcısı Sergei Kiriyenko ile birlikte seyahat yasağıyla karşılaşacak. Putin'in yönetimi. Bir diğer Kremlin yetkilisi Andrei Yarin, savunma bakan yardımcıları Alexei Krivoruchko ve Pavel Popov ve Sibirya Federal Bölgesi başkanlık elçisi Sergei Menyaylo da hedef alınacak.

Navalny, Ağustos ayında Sibirya'dan Moskova'ya uçarken hastalandıktan sonra Almanya'da hala iyileşiyor. Uçak acil iniş yapmak zorunda kaldı ve kısa bir süre Sibirya'nın Omsk kentinde bir hastanede tedavi altına alındı, ardından ailesi ile Rus doktorlar arasındaki açmazdan sonra Almanya'ya tahliye edildi.

AB, Vladimir Putin'in yakın çevresi üyelerine yaptırımlarını açıkladı.

Almanya, Fransa ve İsveç'teki laboratuvarlar, Navalny'nin, Salisbury'deki eski istihbarat ajanı Sergei Skripal'e karşı kullanılan aynı tip kimyasal olan novichok grubundan bir sinir gazı ile zehirlendiğini doğruladı .

AB ayrıca, Rusya Devlet Organik Kimya ve Teknoloji Araştırma Enstitüsü Navalny'yi zehirlemek için kullanılan kimyasalı geliştirdiğine inandığı Rus araştırma enstitüsüne yaptırım uyguladı.

Navalny ve destekçileri, novichok kullanımının “başka bir açıklaması” olmadığını söyleyerek saldırının sorumluluğunu doğrudan Putin'e yüklediler. Avrupalı ​​liderler, Rusya'yı zehirlenmeyle ilgili soruları yanıtlamaya çağırdı .

CIA ile çalışmakla suçladı.

Moskova gelmiştir inkar herhangi bir ilgisi ve “saçma” olarak Navalny'i hedeflenen iddiaları reddetti. Rus yetkililer çeşitli şekillerde zehirlenmeyi Batılı casuslukların organize ettiğini, Navalny'nin kendisini zehirlediğini ve hatta hiç zehirlenmediğini öne sürdüler. Putin'in sözcüsü Dmitry Peskov muhalefet liderini CIA ile çalışmakla suçladı.

Rusya, AB'ye karşı yaptırımlarla karşılık vereceğini çoktan söylemişti, ancak henüz ne şekilde olacağını açıklamadı. Moskova, 2014'te Kırım'ın ilhakı ve Doğu Ukrayna'daki ayrılıkçılara verdiği destek nedeniyle zaten batı yaptırımları altında.

Rusya dışişleri bakanı Sergei Lavrov, daha önce AB'nin Navalny'nin zehirlenmesini Rusya'ya karşı uzun süredir planlanan tedbirleri uygulamak için bir bahane olarak kullandığını söylemişti. Çarşamba günü, Avrupa'nın ABD'nin baskısı altında hareket ettiğini iddia etti.

Saldırıdan bu yana ilk İngilizce röportajında ​​Navalny, ABD'nin 60 Dakika programına, Putin'in muhalif sesleri susturmak için zehir kullanmaktan "zevk aldığını" söyledi.

Putin, "hem beni öldürmek hem de başkalarını dehşete düşürmek" için kimyasal silah kullanıyordu.

Navalny, ABD'nin henüz yaptırım uygulamadığını kaydetti ve Donald Trump'ı zehirlenme nedeniyle Rusya'yı kınamaya çağırdı.

Editör: TE Bilisim