BM ticaret ve kalkınma ajansı UNCTAD, Çarşamba günü açıklanan yeni bir Avrupa Birliği (AB) iklim girişiminin, üretimin nispeten karbon verimli olduğu ülkeleri tercih etmek için küresel ticaret modellerini değiştirebilmesine rağmen, iklim değişikliğini azaltmadaki değerinin muhtemelen sınırlı olacağı konusunda uyardı.

Karbon Sınırı Ayarlama Mekanizması (CBAM), petrol, kömür ve gaz gibi ithalat vergileri de dahil olmak üzere karbondioksit (CO2) emisyonlarını azaltmaya yönelik yeni önlemlerin bir parçası olarak 2023'te yürürlüğe girecek. 

AB duyurusuna paralel olarak UNCTAD , hem bölgesel blok içindeki hem de dışındaki ülkeler için olası etkileri inceleyen bir rapor yayınladı . 

“İklim ve çevresel hususlar, politika endişelerinin ön saflarında yer alıyor ve ticaret istisna olamaz. UNCTAD Genel Sekreter Vekili Isabelle Durant, CBAM bu seçeneklerden biri, ancak gelişmekte olan ülkeler üzerindeki etkisinin de dikkate alınması gerekiyor” dedi . 

'Karbon kaçağı'nı kesmek 

Raporda, CBAM'nin, üretimi emisyonlar üzerinde daha gevşek kısıtlamalara sahip yargı bölgelerine aktarmayı ifade eden bir terim olan "karbon kaçağının" azaltılmasına yardımcı olacağı doğrulandı.

Bununla birlikte, mekanizma küresel CO2 emisyonlarının yalnızca %0,1'ini azaltacağından, iklim değişikliğini azaltmadaki değeri sınırlıdır. 

UNCTAD , "Mekanizma, daha az katı emisyon hedefleri olan AB'nin ticaret ortaklarına üretim ve CO2 emisyonlarının sızmasını önlemeye çalışsa da, gelişmekte olan ülkelerde karbonsuzlaştırmayı nasıl destekleyebileceği şu ana kadar belirsiz" dedi. 

"Bu emisyonları etkin bir şekilde azaltmak, daha verimli üretim ve nakliye süreçleri gerektirecektir."

Yeşil üretimi destekleyin 

UNCTAD ayrıca, CBAM'ın çimento, çelik ve alüminyum gibi karbon yoğun sektörlerde ihracatı önemli ölçüde azaltacağına inanan AB ticaret ortakları tarafından dile getirilen endişeleri de ele aldı. 

Ajans, değişikliklerin bazı korkular kadar şiddetli olmayabileceğini söyledi. 

Plan, ton CO2 emisyonu başına 44 dolar vergi ile uygulanırsa, gelişmekte olan ülkelerin ihracatı yüzde 1,4 ve ton başına 88 dolar vergi ile yüzde 2,4 azaltılacak. 

Etkiler, ihracat yapılarına ve karbon üretim yoğunluğuna bağlı olarak ülkeden ülkeye önemli ölçüde farklılık gösterecektir. 

Rapora göre, ton başına 44 dolar olan gelişmiş ülkeler gelirlerinin 1,5 milyar dolar arttığını, gelişmekte olan ülkelerdeki gelirlerin ise 5,9 milyar dolar düştüğünü görecek. 

UNCTAD, AB'yi CBAM tarafından üretilen gelirin bir kısmını gelişmekte olan ülkelerde daha temiz üretim teknolojilerini hızlandırmak için kullanmayı düşünmeye teşvik etti. 

Ajansın geçici şefi Bayan Durant, “Bu, ekonomiyi yeşillendirme ve daha kapsayıcı bir ticaret sistemini teşvik etme açısından faydalı olacak” dedi.

Editör: TE Bilisim