Birleşmiş Milletler'in kültürel kuruluşu UNESCO Pazartesi günü yaptığı açıklamada, ABD'nin Gılgamış destanını anlatan yasa dışı ithal edilen 3500 yıllık bir tableti bu hafta Irak'a resmi olarak iade edeceğini duyurdu.

Varlıklı bir ABD'li koleksiyoncunun diğer Iraklı eserlerle birlikte Washington İncil Müzesi'nde sergilemek üzere edindiği antik tablet, 23 Eylül'de Smithsonian Enstitüsü'ndeki Iraklı yetkililere teslim edilecek.

UNESCO, Temmuz ayında Irak'a geri gönderilen 17.000 diğer eserle birlikte tabletin geri gönderilmesini "kültürel nesnelerin yasadışı ticaretine karşı mücadelede önemli bir zafer" olarak nitelendirdi.

Paris merkezli ajans yaptığı açıklamada, "Eski eserlerin çalınması ve yasadışı ticareti, terörist gruplar ve diğer organize suç örgütleri için önemli bir finansman kaynağı olmaya devam ediyor." Dedi.

IŞİD'in 2014-2019 yılları arasında Irak ve Suriye'nin büyük bölümlerini kontrol ettiği zaman, Irak arkeolojik alanları ve müzelerinin sistematik olarak yağmalandığını söyledi.

Akad çivi yazısıyla Gılgamış destanından bir rüya dizisini anlatan nadir parça, Hobby Lobby zanaat mağaza zincirinin milyarder sahibi David Green tarafından Irak ve Orta Doğu'dan toplanan birçok antik eserden biridir.

Green, Washington şehir merkezinde antik Hıristiyan tarihine adanmış müzeyi açtıktan iki yıl sonra, 2019 yılında ABD Adalet Bakanlığı tarafından ele geçirildi.

Editör: TE Bilisim