Amerika Birleşik Devletleri'nde bir kadına tecavüz etmek ve öldürmekle suçlanan, 37 yılını hapiste geçiren bir tutuklunun masum olduğu anlaşılınca serbest bırakıldı.

Yeni DNA testleri, hükümlünün suçu işleyen kişi olmadığını belirledi ve başka bir kişinin suçlu olduğunu ortaya çıkardı.

37 yıl hapis yattı

14 Eylül Pazartesi günü bir ABD mahkemesi, Robert DuBoise'u kendisine yöneltilen tüm suçlamalardan akladı. DuBoise, Florida'nın Tampa kentinde bir kadına tecavüz edip öldürdüğü iddiasıyla 37 yıl hapis yattı , haksız yere mahkum edilen kişilerin davalarıyla çalışan bir organizasyon olan Masumiyet Projesi portalından bildirdi.

Daha önce imha edildiği düşünülen kurbanın tecavüz çantasındaki kanıtlara dayanan yeni DNA testlerinin yapılmasının ardından, araştırmacılar onun saldırgan olmadığını belirlediler ve başka bir kişiyi teşhis ettiler. 

DuBoise. "Neredeyse 37 yıldır bu günü bekliyordum. DNA'nın masumiyetimi kanıtlayacağını her zaman biliyordum […] Kaybettiğim on yılları geri alamıyorum , ancak hayatımı ailemle yeniden inşa etmeye çalışacağım. Kolay olmayacak. Çok minnettarım. sesim duyuldu ve gerçek ortada, "dedi.

Tüm yargı sistemi adına" özür diledi .

1983'ten beri yürürlükte olan mahkumiyet, güvenilmez görülen bir cezaevi muhbirinin ifadesini ve hatalı bir ısırık izi analizini dikkate aldı . Bununla birlikte, yeni kanıtlar DuBoise'ın suçlamalardan resmen beraat etmesine, ömür boyu hapis cezasını askıya almasına ve ismini eyaletin cinsel suçlular sicilinden kaldırmasına izin verdi.

Avukatı Susan Friedman, "Bugün, Robert nihayet biraz adalete kavuştu. Yaklaşık kırk yıldır gücü, cesareti ve kararlılığı bugünü mümkün kıldı. Robert'ın mahkumiyetinin iki ana yanlış inanç nedenine dayandığını biliyorduk: hapishanedeki bir muhbirin ifadesi. ve kusurlu bir adli tıp analizi ve bugün onun masumiyetini kanıtlayan tartışılmaz bilimsel kanıt var, "diye açıkladı.

Hillsborough savcısı Andrew Warren ise DuBoise'dan "olanlar için tüm yargı sistemi adına" özür diledi .

Son olarak yetkili, hem mağdurların hem de ailelerinin gerçeği hak ettiklerini ve yanlış bir hikâyeye dayalı olarak davanın kapatılmaması gerektiğini belirterek, adalet arayışındaki yetkililerin çalışmalarının asla durmaması gerektiğini yineledi.

Editör: TE Bilisim