ABD özel kuvvetleri ve deniz piyadelerinden oluşan küçük bir birlik, artan ABD-Çin gerilimlerinin son işaretine karşı yerel kuvvetleri eğitiyor.

ABD-Çin rekabetinde yükselen bahislerin son işareti olan yeni bir rapora göre, ABD en az bir yıldır Tayvan'da küçük bir askeri eğitmen birliğini gizlice tutuyor.

Wall Street Journal Perşembe günü bildirdiğine göre, yaklaşık iki düzine ABD özel kuvvet askeri ve belirsiz sayıda deniz piyadesi şu anda Tayvan kuvvetlerine eğitim veriyor . Eğitmenler ilk olarak Trump yönetimi tarafından Tayvan'a gönderilmişti, ancak şu ana kadar varlıkları bildirilmedi.

ABD birlikleri, Washington'un Çin Halk Cumhuriyeti ile diplomatik ilişkiler kurduğu 1979'dan beri adada kalıcı olarak bulunmuyor.

Pentagon sözcüsü John Supple, rapor hakkında doğrudan yorumda bulunmadı, ancak “Tayvan'a olan desteğimiz ve savunma ilişkimiz, Çin'den gelen mevcut tehdide karşı uyumlu olmaya devam ediyor” dedi.

Çin dışişleri bakanlığı, ABD'yi Tayvan'a askeri yardımı durdurmaya çağıran bir bildiri yayınladı.

Açıklamada, “Çin egemenliğini ve toprak bütünlüğünü korumak için gerekli tüm adımları atacak” denildi.

Center for a New American Security'nin Hint-Pasifik güvenlik programından bir arkadaş olan Jacob Stokes, “Bu önemli bir adım, ancak öncelikle kışkırtıcı olmayı değil, Tayvan güçlerinin savunma kapasitesini geliştirmeyi amaçlıyor” dedi.

"Sembolizm ve öz arasında her zaman bir denge vardır ve bence bunu sessizce yaparak daha fazla öz olması amaçlanıyor."

ABD'nin Tayvan'daki askeri varlığının raporu , Hint-Pasifik'te bir dizi tırmanan sinyalin ardından geldi. Çin, Ekim ayının ilk dört günü boyunca bombardıman uçakları ve savaş uçakları da dahil olmak üzere yaklaşık 150 askeri uçağı Tayvan'ın hava savunma bölgesine uçurdu. Perşembe günü, CIA Çin hakkında istihbarat toplamaya öncelik vermek için yeni bir "görev merkezi" oluşturacağını doğruladı.

Yeniden yapılanmayı açıklayan ajansın direktörü William Burns, Çin hükümetini “21. yüzyılda karşı karşıya olduğumuz en önemli jeopolitik tehdit” olarak nitelendirdi.

Burns, “Tarihimiz boyunca CIA, önümüze çıkan her türlü zorlukla başa çıkmak için adım attı” dedi. "Ve şimdi, büyük güçler arasındaki rekabetin olduğu yeni bir çağda en zorlu jeopolitik sınavımızla karşı karşıya olan CIA, bu çabanın ön saflarında yer alacak."

Trump yönetimi tarafından İran ve Kuzey Kore üzerinde oluşturulan ayrı misyon merkezleri daha geniş bölgesel bölümlere ayrılacak.

Dışişleri bakanlığı da benzer adımlar attı ve Biden yönetiminin Asya'ya yönelik daha geniş ekseninin bir parçası olarak gayri resmi olarak Çin Evi olarak bilinen genişletilmiş bir özel ofis kurdu.

Wall Street Journal raporuna göre, Tayvan'daki eğitmenler girip çıkıyor, bu yüzden kalıcı bir varlığı temsil etmiyor. Yıllardır orada ABD askeri danışmanları olduğuna dair raporlar var, ancak Hofstra Üniversitesi'nde hukuk profesörü olan Julian Ku, Perşembe günkü rapordaki önemli faktörün ABD yetkililerinin bariz onayı olduğunu söyledi.

Ku, "Orada burada eğitim egzersizleri yaptıkları açık bir sır, ancak bu, onları alenen kabul etmek için büyük bir şey" dedi.

"Bunun ne faydası var bilmiyorum. Çin hükümeti neler olduğunu biliyor. Onlara söylemiyoruz – sadece Çin halkına söylüyoruz, bu da hükümet üzerinde bir şeyler yapması için baskı yaratacak.”

Editör: TE Bilisim