ABD Başsavcısı Merrick Garland'ın hamlesi, ABD'deki en katı kürtaj karşıtı yasanın geçen hafta yürürlüğe girmesinden sonra geldi.

ABD Başsavcısı Merrick Garland Pazartesi günü yaptığı açıklamada, federal hükümetin, ABD'de geçen hafta yürürlüğe giren en katı kürtaj karşıtı yasanın ardından Teksas'ta kürtaj yaptırmaya çalışanları korumak için harekete geçeceğini duyurdu.

ABD Başsavcısı Merrick Garland. Fotoğraf: Reuters

ABD adalet bakanlığı, eyalette kürtaj hizmeti almak isteyen herkese karşı şiddete müsamaha göstermeyeceğini ve federal yetkililerin, yeni eyalet yasasıyla birlikte, halkı yasayı uygulama konusunda yetkilendirerek, neredeyse tüm fesih yasağına itiraz etmek için tüm seçenekleri araştırdıklarını söyledi. eleştirmenlerin uyanıklığı teşvik ettiği için kınama şekli.

Garland , DoJ'nin Klinik Girişlerine Erişim Özgürlüğü (veya Yüz) Yasası olarak bilinen federal bir yasa uyarınca “üreme sağlığı hizmetleri almak veya sağlamak isteyenleri koruyacağını” belirten bir bildiri yayınladı .

Garland, federal savcıların Teksas yasasına itiraz etmenin yollarını hala acilen incelediklerini ve Adalet Bakanlığı'nın "kürtaj erişimi de dahil olmak üzere kadınların ve diğer kişilerin anayasal haklarını korumak için" federal yasayı uygulayacağını söyledi.

ABD'deki en radikal kürtaj yasası 1 Eylül'de ABD yüksek mahkemesinin, en yüksek mahkemeye yapılan acil itirazın ardından, uyumlu yasal kampanyalara rağmen son 31 Ağustos tarihine kadar engellemek için adım atmaması üzerine yürürlüğe girdi.

Teksas'taki toplam kürtaj yasağı, herhangi bir özel vatandaşa, bir kürtaj sağlayıcısına veya bir kadının kürtaj yaptırmasına yardımcı olduğu düşünülen herhangi bir kişiye, hastanın kendisi olmasa da, yasalara aykırı olarak dava açma yetkisi veriyor.

Eleştirmenler, eyaletteki azalan kliniklerin çoğunu sonunda kapatabilecek kürtaj karşıtı kanunsuzların taciz edici ve anlamsız davalarına kapı açtığını söyledi. Teksas Yasa ayrıca, 1973 yılında ABD genelinde yasal varlık kürtaj yolunu açan dönüm noktası yüce dava Roe v Wade bırakır pamuk ipliğine .

Bu arada, yaygın olarak Yüz Yasası olarak bilinen federal yasa, üreme sağlığı hizmetleri arayan bir kişiyi korkutmak veya müdahale etmek için fiziksel olarak engellemeyi veya güç tehdidini kullanmayı yasaklıyor.

Kanun ayrıca kürtaj kliniklerinde ve diğer üreme sağlığı merkezlerindeki mala zarar verilmesini de yasaklamaktadır.

Yeni Teksas yasası, tıp uzmanları kardiyak aktiviteyi tespit ettikten sonra, genellikle altı hafta civarında – bazı kadınlar hamile olduklarını bilmeden önce – kürtajı yasaklıyor.

Mahkemeler, diğer eyaletlerin benzer kısıtlamalar getirmesini engelledi, ancak Teksas yasası, kısmen yasal incelemeden kaçınmanın bir yolu olarak, ceza savcıları yerine davalar yoluyla icrayı özel vatandaşlara bıraktığı için önemli ölçüde farklıdır.

Adalet Bakanlığı yetkilileri, federal hükümlerin uygulanmasını tartışmak için Teksas'taki ABD avukatları ve eyaletteki FBI saha ofisleri de dahil olmak üzere savcılarla da temas halinde.

Garland, “Bir kürtaj kliniği veya üreme sağlığı merkezi saldırıya uğradığında, bakanlık federal kolluk kuvvetlerinden destek sağlayacaktır” dedi.

"Yüz Yasasını ihlal ederek üreme sağlığı hizmetleri, fiziksel engel veya maddi hasar almak veya sağlamak isteyenlere karşı şiddete müsamaha göstermeyeceğiz."

Yasa yürürlüğe girmeden önce müdahalede başarısız olduktan sonra, yüksek mahkemenin beş güçlü muhafazakar çoğunluğu daha sonra acil durumda bir karar yayınladı , yasayı engellemeyi reddetti, üç liberal yargıç şiddetli muhalefet yayınlayarak ve baş yargıç John'un katıldı. Roberts.

Joe Biden yasayı anayasaya aykırı olarak nitelendirdi ve yönetiminin etkilerine mümkün olan en kısa sürede karşı koymak için çaba göstereceğine söz verdi .

Ancak federal hükümetin yapabileceklerinin bir sınırı var.

İronik olarak, Merrick Garland , Barack Obama başkanken adaylığını kazanabilseydi, bir yüksek mahkeme yargıcı olurdu. Ama sonra Senato çoğunluk lideri ve Kentucky Cumhuriyetçisi Mitch McConnell süreci engelledi ve Antonin Scalia'nın ölümünden sonra doldurmak için seçildiği boşluk, Beyaz Saray'ı kazandıktan sonra Donald Trump'a gitti.

Biden, 2020 seçimlerini Trump'ı yenerek kazandıktan sonra, Garland'ı başsavcı olarak aday gösterdi.

Editör: TE Bilisim