Dünya Sağlık Örgütü (WHO) başkanı Çarşamba günü yaptığı açıklamada, ABD yönetiminin küresel arzı artırmaya yardımcı olmak için aşı patent korumalarını kaldırma taahhüdünün ölümcül salgını sona erdirme savaşında "muazzam bir an" olduğunu söyledi.

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, bunu Twitter'da “küresel sağlık sorunlarını ele almak için güçlü bir liderlik örneği” olarak tanımladı.

BM sağlık şefi aylardır Dünya Ticaret Örgütü'nün (DTÖ) fikri mülkiyet hakları müzakerelerine dahil olan hükümetleri, aşı üretimini artırmak amacıyla acil kullanım için onaylanan aşılar için patent kurallarını askıya almaya çağırıyor.

ABD, korumalardan feragat etmek için lobi faaliyetlerine direndi, ancak Çarşamba günü ABD Ticaret Temsilcisi Katharine Tai, Biden Yönetiminin neden fikrini değiştirdiğini açıklayan ayrıntılı bir açıklama yaptı:

"Bu küresel bir sağlık krizi ve COVID-19 salgınının olağanüstü koşulları olağanüstü önlemler gerektiriyor" dedi.

“Yönetim fikri mülkiyet korumalarına şiddetle inanıyor, ancak bu pandemiyi sona erdirme hizmetinde, COVID-19 aşıları için bu korumalardan feragat etmeyi destekliyor. Bunun gerçekleşmesi için gerekli olan DTÖ'de metin temelli müzakerelere aktif olarak katılacağız."

BM Genel Sekreteri António Guterres , Perşembe sabahı Sözcüsü aracılığıyla yaptığı açıklamada ABD'nin "eşi görülmemiş desteğini" memnuniyetle karşıladı .

BM başkanı, " Aşı üreticilerine, yerel olarak üretilen aşıların etkili bir şekilde yayılmasına izin verecek ve COVAX tesisine tedariki önemli ölçüde artırabilecek bilgi ve teknolojiyi paylaşma fırsatı sunuyor " dedi.

"Ayrıca, ülkelerin bu aşıları üretmek için gerekli malzemelere sahip olduğundan emin olmalıyız. Hepimiz hemfikiriz: Hepimiz güvende olana kadar hiçbirimiz virüsten korunamayacağız."

Güvenli ve etkili

Amacının "olabildiğince hızlı, çok sayıda insana güvenli ve etkili aşılar" ulaştırmak olduğunu belirtti. Üst düzey ticaret yetkilisi, ABD'nin üretimi ve dağıtımı genişletmesi ve aşıların üretilmesi için gereken hammaddelerin artırılması için çalışacağını taahhüt etti.

Haberlere göre, DTÖ üyeleri önümüzdeki haftalarda daha fazla görüşme yapacakken, feragat teklifinde bulunan Hindistan ve Güney Afrika ise gözden geçirilmiş planlar üzerinde çalışıyor.

Editör: TE Bilisim