SAN DIEGO (AP) - Trump yönetimi Pazartesi günü yaptığı açıklamada, yüz binlerce genci sınır dışı edilmekten koruyan Obama dönemi Ertelenmiş Eylem programını federal bir yargıcın emrine uyarak tamamen eski haline getirdiğini söyledi.

İç Güvenlik Bakanlığı, web sitesinde yeni başvuruları, iki yıllık yenileme dilekçelerini ve ABD'yi geçici olarak terk etmek için izin taleplerini kabul ettiğini bildirdi.

Bakanlık, hukuki çabalarının başarılı olması halinde mahkeme kararına olan imtiyazının kısa ömürlü olabileceğinin sinyalini vererek "karardan kurtulmak isteyebileceğini" söyledi.

Duyuru, Trump'ın Eylül 2017'de DACA'yı sona erdirmesinden bu yana başvuruda bulunamayan gençler için hala büyük bir zaferdir. Yönetimi uzun süredir DACA'nın anayasaya aykırı olduğunu savundu.

DACA, yaklaşık 650.000 kişiyi sınır dışı edilmekten korur ve onları çalışma izni almaya uygun hale getirir.

DACA, Obama yönetimi sırasında 2012'de başlatıldı. Ülkeye çocukken yasadışı yollardan getirilen bazı göçmenlerin çalışmasına ve sınır dışı edilmekten muaf tutulmasına izin verir, ancak alıcılara yasal statü vermez.

Başkan seçilen Joe Biden, Ocak ayında göreve başladığında DACA'yı eski durumuna getirme sözü verdi, ancak kalıcı yasal statü ve vatandaşlığa giden yol için kongre onayı gerekecek.

DACA alıcıları ve destekçileri haberi, Biden'in desteğiyle bile geleceklerinin güvencesiz olduğuna dair bir mutluluk ve farkındalık karışımı ile karşıladılar.

DACA NEDİR?

Çocukluk Dönemi Varışları için Ertelenmiş Eylem (DACA), Amerika Birleşik Devletleri'nde yasadışı olarak bulunan bazı kişilerin, çocukken ülkeye getirildikten sonra sınır dışı edilmeden iki yıllık yenilenebilir bir ertelenmiş işlem süresi almasına ve bu durum için uygun hale gelmesine izin veren bir Amerika Birleşik Devletleri göçmenlik politikasıdır.

ABD'de çalışma izni Programa uygun olmak için, alıcıların kayıtlarında ağır suç veya ciddi kabahatler bulunamaz. Önerilen DREAM Yasasının aksine, DACA alıcılar için vatandaşlığa giden bir yol sağlamaz.

Bir yürütme organı muhtırası olan politika, 15 Haziran 2012'de Başkan Barack Obama tarafından açıklandı. ABD Vatandaşlık ve Göçmenlik Hizmetleri (USCIS) program için başvuruları 15 Ağustos 2012'de kabul etmeye başladı.

Editör: TE Bilisim