Dışişleri Bakanlığı, yasanın ifade özgürlüğünü tehlikeye attığını söyleyerek, Bağdat'ın Abraham Anlaşmalarına katılan komşularının kaydettiği ilerlemeyle çelişiyor.

WASHINGTON - ABD , Perşembe günü Irak'ta kabul edilen ve İsrail ile ilişkilerin normalleştirilmesini suç sayan yasayı "antisemitizm ortamını" teşvik ettiğini söyleyerek sert bir dille eleştirdi.

Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, "ABD, Irak Parlamentosu'nun İsrail ile ilişkilerin normalleştirilmesini suç sayan yasayı kabul etmesinden derinden rahatsız" dedi.

Açıklamada, “İfade özgürlüğünü tehlikeye atmanın ve bir antisemitizm ortamını teşvik etmenin yanı sıra, bu yasa, Irak'ın komşularının köprüler kurarak ve İsrail ile ilişkileri normalleştirerek bölgedeki insanlar için yeni fırsatlar yaratarak kaydettiği ilerlemeyle taban tabana zıtlık gösteriyor” diye devam etti.

Dışişleri Bakanlığı ayrıca Amerika'nın İsrail'e "güçlü ve sarsılmaz desteğini", "herkes için daha fazla barış ve refah arayışında komşularıyla bağlarını genişletmek dahil" yineledi.

Şii din adamı Mukteda es-Sadr'ın takipçileri, 26 Mayıs 2022 Perşembe, Bağdat, Irak'ta İsrail ile ilişkilerin normalleştirilmesini suç sayan bir yasanın kabul edilmesini kutlarken fotoğraflı posterler taşıyorlar. (AP Photo/Hadi Mizban) )

Açıklama, İsrail'in 2020'de BAE, Bahreyn ve Fas ile imzaladığı Abraham Anlaşmaları olarak bilinen normalleşme anlaşmalarına Biden yönetiminin en son desteğiydi. Yönetim, öncelikli olarak mevcut anlaşmaları güçlendirmeye odaklanan herhangi bir ek anlaşmaya henüz aracılık etmedi. Ancak Suudi Arabistan ile Riyad'ın Kudüs'le normalleşmeye yönelik adımlarını içerebilecek bir anlaşma hakkında görüşmelerde bulunduğu bildiriliyor .

Geçen yıl , Kürt başkenti Erbil'de 300'den fazla Iraklı, konuşmacıların İsrail ile ilişkilerin normalleştirilmesi çağrısında bulunduğu bir konferans için toplandı, ancak olay Bağdat hükümeti tarafından hızla kınandı.

Perşembe günü kabul edilen yasa, ihlal edenlerin ölüme veya ömür boyu hapis cezasına çarptırılabileceğini söyledi.

Yasa, 329 sandalyeli mecliste lehte oy kullanan 275 milletvekili ile onaylandı. Parlamentodan yapılan açıklamada, yasanın "halkın iradesinin gerçek bir yansıması" olduğu belirtildi.

Partisi geçen yıl Irak parlamento seçimlerinde en fazla sandalye kazanan etkili Şii din adamı Mukteda es-Sadr, Iraklıları bu “büyük başarıyı” kutlamak için sokaklara çıkmaya çağırdı. Yüzlerce kişi daha sonra Bağdat'ın merkezinde toplanarak İsrail karşıtı sloganlar attı.

Irak İsrail'i tanımadığı için yasanın nasıl uygulanacağı belli değildi; iki ulusun diplomatik ilişkileri yok ve resmi olarak savaş durumunda kalıyor.

Mevzuat, Irak'ta çalışan ve yasayı ihlal ettiği tespit edilen şirketler için de riskler içeriyor.

Editör: TE Bilisim