Ülkeler, iki yıldır durdurulan nükleer silahlardan arındırma görüşmelerini yeniden canlandırmak istiyor.

Japonya, ABD ve Güney Kore'nin önde gelen nükleer elçileri, Pyongyang'ın yeni bir uzun menzilli seyir füzesini test ettiğini söylemesinden bir gün sonra, Kuzey Kore'nin füze ve nükleer programlarını görüşmek üzere Salı günü Tokyo'da bir araya geldi.

Analistler, Kuzey Kore devlet medyası tarafından "stratejik" olarak tanımlanan silahın nükleer yeteneklere sahip olabileceğini söyledi.

Amerika Birleşik Devletleri'nin Kuzey Kore özel elçisi Sung Kim, açılış konuşmasında, "Kuzey Kore'deki [Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti] son ​​gelişmeler, üç ülke arasında yakın iletişim ve işbirliğinin önemini hatırlatıyor" dedi. ülkenin resmi adının baş harfleri.

Üç ülke, nükleer silahları ve uluslararası yaptırımları da beraberinde getiren balistik füze programları konusunda Kuzey Kore ile arasındaki soğukluğu kırmanın yollarını tartışıyor.

Japon mevkidaşı Takehiro Funakoshi ve Güney Koreli mevkidaşı Noh Kyu-duk ile yaptığı görüşmede Kim, Washington'un Kuzey Kore meseleleriyle ilgilenmek için diplomasiye açık kaldığını söyledi.

Beyaz Saray, ABD'nin son füze testine rağmen hala Pyongyang ile ilişki kurmaya hazır olduğunu söyledi.

ABD Başkanı Joe Biden'ın yönetimi Mayıs ayında Kuzey Kore'ye yeni bir yaklaşım açıklayarak , hala nükleer silahlardan arındırma peşinde olduğunu, ancak Pyongyang'a herhangi bir 'büyük pazarlık' teklif etmeye hazır olmadığını söyledi.

Yetkililer, o sırada Biden politikasının kalibre edilmiş ve pratik olacağını ve diplomasiye odaklanacağını söyledi.

Kuzey Kore'nin yaptırımların hafifletilmesini talep etmesiyle, nükleer silahlardan arındırma müzakereleri 2019'dan bu yana durduruldu.

Pyongyang, Washington'dan herhangi bir politika değişikliği belirtisi görmediğini söyledi.

ABD, hem Japonya hem de Güney Kore'nin yakın bir askeri ve ekonomik müttefiki olsa da, Asya komşuları arasındaki bağlar, egemenlik anlaşmazlıkları, Japonya'nın 1910-45'te Kore yarımadasını işgali ve savaş zamanı tarihleri ​​gibi konularda sık sık gerildi.

Editör: TE Bilisim