Amerika Birleşik Devletleri Cuma günü, Haiti'nin, Başkan Jovenel Moïse'nin şüpheli yabancı paralı askerler tarafından öldürülmesinin ardından, soruşturmaya yardım etme sözü vermesine rağmen, kilit altyapının güvenliğini sağlamaya yardım etme talebini reddetti.

Haiti Seçim Bakanı Mathias Pierre, geçici Başbakan Claude Joseph ile ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken arasında Çarşamba günü yapılan görüşmede ABD güvenlik yardımı talebinin gündeme geldiğini söyledi.

Pierre, Haiti'nin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne kuvvet talebinde bulunduğunu da sözlerine ekledi. Ancak üst düzey bir ABD yönetim yetkilisi şunları söyledi: , “şu anda ABD askeri yardımı sağlama planları olmadığını” .

Joseph, Haiti'deki ABD büyükelçiliğine yazdığı bir mektupta, Moïse suikastının ardından ülke genelinde güvenliği yeniden tesis etme ve önemli altyapıyı koruma konusunda ulusal polisi desteklemek için asker gönderilmesini istedi. Ayrıca, Haiti'deki BM ofisine de benzer bir mektup gönderildi.

Pierre Reuters'e verdiği demeçte, "Ülkenin altyapısının - liman, havaalanı ve enerji altyapısının - bir hedef olabileceğine inandığımız bir durumdaydık" dedi.

Güvenlik takviyesi talebinin bir başka amacının, Eylül ayında planlanan cumhurbaşkanlığı ve yasama seçimlerine devam etmeyi mümkün kılmak olacağını belirtti.

BM Siyasi ve Barış İnşa İşleri Departmanı sözcüsü Jose Luis Diaz, "Askerlerin her koşulda gönderilmesi (15 üyeli) Güvenlik Konseyi'nin karar vereceği bir konu olacaktır" dedi.

Yetkililer, Moïse suikastçıları arasında iki ABD vatandaşı ve Kolombiya ordusunun emekli üyeleri de dahil olmak üzere iki düzineden fazla kişiden oluşan silahlı bir “profesyonel katiller” grubunun olduğunu belirtti .

Amerika Birleşik Devletleri ve Kolombiya, bazı vatandaşlarının Moïse'nin öldürülmesi nedeniyle tutuklanmasının ardından Haiti'ye yardım için kolluk kuvvetleri ve istihbarat görevlileri göndereceklerini doğruladı.

Bu arada, cumhurbaşkanının Çarşamba sabahı Port-au-Prince'deki evinde silahlı bir ekip tarafından öldürülmesi, Haiti'yi artan açlığı, çete şiddetini ve bir COVID-19 salgınını daha da kötüleştirebilecek bir siyasi krizin içine soktu.

Editör: TE Bilisim