Bağımsız BM insan hakları uzmanları Cuma günü, yeni Amerika Birleşik Devletleri Hükümeti'nin polis şiddetini sona erdirmek ve sistemik ırkçılık ve ırk ayrımcılığını ele almak için geniş kapsamlı reformları benimsemesi yönünde çağrıda bulundular. 

Etkilenen toplulukların, finansmanın polislikten alternatif güvenlik önlemlerine yönlendirilmesini içeren bu reformları şekillendirmeye dahil edilmesi gerektiğini de eklediler. 

Bir açıklamada Uzmanlar, "Amerikan polisinin barışçıl gösteriler bağlamında kullandığı aşırı güç ve polis müdahalesi sırasında yaşamı tehdit etmeyen kişilere karşı ölümcül güç kullanımı konusundaki endişelerimizi defalarca dile getirdik" dedi. 

"Bu siyasi değişim zamanında, Amerika Birleşik Devletleri, polis vahşeti ve sistemik ırkçılığın üstesinden gelmek için geniş kapsamlı reformlar başlatmalıdır." 

Aşırı güç kullanıldı 

Afro-Amerikan toplulukları uzun zamandır polis vahşetini ve ırksal profillemeyi kınadılar. 

Geçen yıl, polis gözaltındayken ölümü videoya kaydedilen silahsız Afrika kökenli Amerikalı George Floyd'un ölümünün ardından, ABD genelinde bazıları şiddetli protestolar patlak verdiğinde mesele dünya çapında dikkat çekti. 

Hak uzmanları, Philadelphia kentinde, yetkililerin gösteriler için yeterince plan yapmadıklarını ve aşırı güç kullanıldığını tespit eden protesto tepkisine ilişkin yakın tarihli bir raporu memnuniyetle karşıladılar. 

Diğer belediyeleri tepkilerini ve sistemik ırkçılık iddialarını değerlendirmeye çağırdılar. 

"Black Lives Matter protestolarının gerçekleştiği ülkenin diğer bölgelerinde olduğu gibi Philadelphia'da da kolluk kuvvetleri müdahaleleri yağma ve vandalizmin olduğu iddia edilen alanlarla sınırlı değildi" dediler. “Polis memurları protestoculara, bölge sakinlerine ve çevredekilere ayrım gözetmeksizin yakın mesafeden göz yaşartıcı gaz, plastik mermi ve biber gazı kullandı. Göz yaşartıcı gaz kapsülleri bile ev bahçelerine düşerek çocukların canını yaktı. 

 Ölümcül güç kullanımına ilişkin yasaları gözden geçirin 

Uzmanlar ayrıca, ABD'deki kolluk kuvvetlerinin "makul" görüldüğünde ölümcül güç kullanmalarına izin verilmesinden endişe duyuyorlardı. İlgili yasal ve politika çerçevelerinin, yerleşik uluslararası insan hakları standartlarını yansıtacak şekilde acilen revize edilmesi çağrısında bulundular. 

"Potansiyel olarak ölümcül güç kullanımı, yalnızca yaşamı korumak veya yakın bir tehditten ciddi yaralanmayı önlemek için kesinlikle gerekli olduğunda başvurulabilecek aşırı bir önlemdir" dediler. "Aynı şekilde, daha az ölümcül silahlar, daha az zararlı önlemlerin etkisiz olacağı durumlarda, yalnızca katı gereklilik ve orantılılık şartlarına tabi olarak kullanılmalıdır." 

Buna bağlı olarak, protestolar sırasında göz yaşartıcı gaz, biber gazı ve diğer "daha az öldürücü silahlar" kullanımına ilişkin yasa ve politikalarda reform çağrısında bulundular. 

Uzmanlar, "Daha az öldürücü silahların yaygınlaşması ve uygunsuz bir şekilde düzenlenmiş kullanımı, yaşam hakkına saygı ve işkence ve diğer kötü muameleden muaf olma hakkı konusunda ciddi ve dramatik endişeler yaratmaktadır" dedi. “Öldürebilirler ve öldürebilirler; korkunç şekilde zarar verip yaralanabilirler, bu da kalıcı sakatlığa yol açar. "  

Polisliğin 'militarizasyonuna' karşı 

Polisliğin artan "militarizasyonuna" dikkat çeken uzmanlar, kolluk kuvvetleri tarafından askeri teçhizat kullanımının haklı gösterilemeyeceğini belirterek, çalışmaların askeri teçhizat ve zırhlı araçların suçu azaltmadığını veya subayların güvenliğini artırmadığını gösterdiğini de sözlerine ekledi. 

ABD'deki tutuklamaların yüzde 80'ini oluşturan kabahatler göz önüne alındığında, hak uzmanları polis ve topluluk üyeleri arasındaki "gereksiz etkileşimleri" azaltmanın şiddetin ve ölümlerin azalmasına neden olacağını söyledi. 

“Küçük suçlarla ilgili polis eylemlerinden kaynaklanan birçok polis cinayetine tanık olduk. Bunun yerine, küçük trafik ihlalleri de dahil olmak üzere ciddi olmayan suçlar, ceza hukuku sistemi dışındaki mekanizmalar aracılığıyla ele alınmalıdır ”diye önerdiler. 

Uzmanlar, yasaların uygulanmasında eşitlik ve adaletin sağlanmasının, polislik ve ilgili reformların şekillendirilmesinde yer alması gereken etkilenen toplulukların katılımını gerektireceğini söylediler. 

 "Polislik reformları, mevcut polislik bütçelerinden mahrum bırakılarak ve bu toplulukların güvenliği için hayati öneme sahip olan alternatif sosyal ve ekonomik kaynaklara yeniden yatırım yaparak, ırksal, etnik ve diğer azınlıklara karşı da dahil olmak üzere polislikte sistemik ırkçılığı ortadan kaldırmak için gerçek ve esaslı önlemler almalıdır", belirttiler. 

"Yeni ABD yönetiminin gerekli reformları kararlılık, kararlılık ve güçlü bir siyasi ve mali taahhütle gerçekleştirebileceğini umuyoruz." 

BM uzmanlarının rolü 

Bildiriyi yayınlayan 18 uzman , belirli tematik konuları izlemek ve raporlamak üzere BM İnsan Hakları Konseyi tarafından atandı . Küresel olarak Afrika kökenli insanların karşılaştığı ırk ayrımcılığını inceleyen bir Çalışma Grubunun üyelerini içerir. 

Uzmanlara ne BM personeli tarafından ne de Örgüt tarafından herhangi bir ödeme yapılmıyor. 

Editör: TE Bilisim