ABD, zorla çalıştırma yoluyla üretildikleri iddiaları nedeniyle Çin'in Sincan bölgesinden önemli ihracatları engelleyecek.

Önerilen yasaklar, Çin'in başlıca mal ihracatlarından ikisi olan pamuk ve domates ürünlerini içeriyor.

Trump yönetimi, Sincan'daki Uygur Müslümanlarına yönelik muamelesi nedeniyle Çin üzerindeki baskıyı artırıyor.

Son yıllarda Çin, ayrılıkçılık ve terörizm tehdidini gerekçe göstererek Sincan'da güvenliği büyük ölçüde artırdı.

Bazı tahminlere göre, Çin'in yeniden eğitim kampları olduğunu söylediği gibi, bir milyona kadar insan küçük ihlaller nedeniyle yargılanmadan tutuklandı.

ABD Gümrük ve Sınır Koruması (CBP) şu anda, zorla çalıştırma şüphelerine dayanarak gönderileri alıkoymasına olanak tanıyan Tutma Bırakma Emirleri hazırlıyor.

Yasa, insan kaçakçılığı, çocuk işçiliği ve diğer insan hakları ihlalleri ile mücadeleyi hedefliyor.

Bu yılın başlarında ABD'li milletvekilleri, Doğu Türkistan'da üretilen tüm malların zorla çalıştırıldığını ve olmadıklarına dair sertifika gerektirdiğini varsayan bir yasa önerdiler.

Washington ve Pekin, Çin'in güvenliği artırmak için gerekli olduğunu söylediği yüksek güvenlikli gözaltı kampları konusunda defalarca çatıştı.

CBP İdari Komiser Yardımcısı Brenda Smith Reuters'e verdiği bir röportajda, "Sincan'dan çıkan pamuklu tekstiller ve domateslerle ilgili tedarik zincirlerinde zorunlu çalıştırma riski olduğuna dair makul ancak kesin olmayan kanıtlarımız var" dedi.

"Bu boşlukları doldurmak için araştırmalarımıza devam edeceğiz," diye ekledi.

Önerilen yasaklar, ABD'li perakendeciler, giyim üreticileri ve gıda üreticileri için geniş kapsamlı bir etkiye sahip olabilir.

Çin, dünya pamuğunun yaklaşık% 20'sini üretiyor ve çoğu Sincan'dan geliyor. Bölge aynı zamanda Çin fabrikalarına beslenen petrokimya ve diğer malların önemli bir kaynağıdır.

Bu hafta ABD eğlence devi Disney, yeni filmi Mulan'ı Sincan eyaletinde çektiği için ateş altında kaldı.

Film, baş aktrisinin Hong Kong protestocularına yönelik baskıyı desteklemesinin ardından zaten bir boykotun hedefi oldu.

Editör: TE Bilisim