Beyaz Saray Salı günü yaptığı açıklamada, Suriye'deki 'Pençe-Kılıç' operasyonu ABD destekli Kürt milislerin İslam Devleti (İD, eski adı IŞİD) teröristlerine karşı savaşmasını zorlaştırsa da, Türkiye'nin kendisini savunma hakkına sahip olduğunu söyledi. 

Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü John Kirby gazetecilere verdiği demeçte, Türkiye'nin “özellikle güneyinde meşru bir terör tehdidi yaşamaya devam ettiğini” söyledi. Kendilerini ve vatandaşlarını savunmak için kesinlikle hakları var.”

Ancak Kirby, Türkiye'nin sınır ötesi operasyonlarının "bazı SDG ortaklarımızı tepki göstermeye zorlayabileceğini ve bunun IŞİD'e karşı mücadeleye devam etme yeteneklerini kısıtlayabileceğini" de sözlerine ekledi.

SDG, şu anda kuzeydoğu Suriye'nin kontrolünde olan ABD destekli bir milis olan Suriye Demokratik Güçleri'nin kısaltmasıdır. SDG savaşçılarının büyük bir kısmı, Ankara'nın yasadışı Kürdistan İşçi Partisi'nin (PKK) bir kolu olarak gördüğü Kürt YPG milislerinden oluşuyor.

Türk ordusu Pazar günü kuzey Suriye ve Irak'a hava ve topçu bombardımanı başlattı ve 13 Kasım'da İstanbul'un İstiklal Caddesi'nde altı kişinin ölümüne ve 81 kişinin daha yaralanmasına neden olan bombalı saldırıdan PKK'yi sorumlu tuttu.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Pazartesi günü yaptığı açıklamada , operasyonun ilk 48 saatinde 200'e yakın “teröristin” etkisiz hale getirildiğini bildirdi.

"Teröristlerin kimliklerini, yerlerini ve sicillerini biliyoruz. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Gürcistan sınırındaki Artvin ilini ziyareti sırasında yaptığı konuşmada , "Terörü kimin himaye ettiğini, silahlandırdığını ve cesaretlendirdiğini de çok iyi biliyoruz" dedi.

İnşallah en kısa sürede tüm teröristlerin kökünü kazıyacağız” dedi.

Ankara henüz sınırdan Suriye'ye asker göndermedi, ancak bölgeden Türkiye destekli Suriyeli milislerin yüksek alarm durumuna geçirildiğine dair doğrulanmamış raporlar geldi.

Editör: Güven BOĞA