ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, caydırıcı etkisini ortadan kaldıracağını savunarak acil yaptırımlar uygulamaya direniyor.

ABD, Ukrayna'daki ABD Büyükelçiliği'ndeki tüm Amerikan personelinin ailelerine, sınıra asker toplayan Rusya'nın işgal etmek üzere olduğuna dair artan endişe nedeniyle ülkeyi terk etmelerini emretti.

Pazar günü yaptığı açıklamada, Dışişleri Bakanlığı ayrıca, zorunlu olmayan büyükelçilik personelinin harcamaları devlete ait olmak üzere Ukrayna'yı terk edebileceğini ve tüm Amerikalıların derhal ayrılmayı düşünmesi gerektiğini söyledi.

Rus askeri faaliyeti, 2014 yılında Kırım'ı ilhak ettikten sonra Ukrayna'yı işgal etmeyi planladığına dair Washington ve diğer Batı başkentlerinde artan endişeyi körükledi. Moskova bir işgal planı olmadığı konusunda ısrar etti.

ABD'nin Kiev Büyükelçiliği, "Rusya'nın herhangi bir zamanda askeri müdahalede bulunabileceği ve ABD hükümetinin böyle bir beklenmedik durumda Amerikan vatandaşlarını tahliye etme konumunda olmayacağı, bu nedenle şu anda Ukrayna'da bulunan ABD vatandaşlarının buna göre plan yapması gerektiği" konusunda uyardı.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken Pazar günü yaptığı açıklamada, Rusya'ya derhal ekonomik yaptırımlar uygulanması çağrılarını reddetti ve bunun Batı'nın Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik herhangi bir olası saldırganlığını caydırma yeteneğini azaltacağını söyledi.

Yaptırımlar söz konusu olduğunda, bu yaptırımların amacı Rus saldırganlığını caydırmaktır. Ve şimdi tetiklenirlerse, caydırıcı etkiyi kaybedersiniz, ”dedi Blinken Pazar günü CNN'ye verdiği bir röportajda.

Blinken, "ek bir Rus kuvvetinin saldırgan bir şekilde Ukrayna'ya girmesi halinde" bunun önemli bir yanıtı tetikleyeceğini söyledi.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodymyr Zelenskyy geçen hafta Washington Post'a yaptığı açıklamada, Pazar günü Cumhuriyetçi milletvekilleri tarafından onaylanan bir görüşe göre şimdi yaptırım uygulanmasını desteklediğini söyledi.

"Artık harekete geçmeliyiz. Senato Silahlı Kuvvetler Komitesi üyesi Cumhuriyetçi Senatör Joni Ernst ABC News'e verdiği demeçte, Rusya'ya karşı geri adım atmak söz konusu olduğunda, güç göstermeli ve yatıştırıcı konumda olmamalıyız" dedi.

ABD Başkanı Joe Biden'ın müttefiki Demokrat Senatör Chris Coons, "kararlılık ve kararlılık göstermek ve şimdi bazı yaptırımlar uygulamak" için iki partili ABD yasasını geçirmeyi savundu, ancak en güçlü yaptırımları yedekte tutmanın en iyisi olduğunu söyledi.

ABC News'e verdiği demeçte, "İran'ı masaya getirmek için kullandığımız en güçlü yaptırımlar, caydırıcı olarak beklememiz gereken bir şey" dedi.

Blinken, CBS News'e verdiği demeçte, İran'ın nükleer programını dizginleme müzakerelerinde Rusya'nın desteğine ihtiyaç duyması nedeniyle ABD'nin Ukrayna konusunda ellerinin bağlı olup olmadığı sorulduğunda, "Hiç de değil."

ABD büyükelçiliği Cumartesi günü, ABD'nin Ukrayna'ya yönelik 200 milyon dolarlık güvenlik destek paketinin ilk sevkiyatının Kiev'e ulaştığını söyledi.

Rusya, İngiltere'nin suçlamalarını reddetti

Rusya Dışişleri Bakanlığı Pazar günü İngilizlerin Kremlin'in Ukrayna hükümetini eski Ukraynalı yasa koyucu Yevheniy Murayev yönetiminde Moskova yanlısı bir yönetimle değiştirmeye çalıştığı yönündeki iddiasını reddetti.

Parlamentoda sandalyesi olmayan küçük bir partinin lideri olan Murayevm iddiayı yalanladı.

Murayev bir video görüşmesinde, "Bu sabah tüm haber yayınlarında bu komplo teorisini okudum: kesinlikle kanıtlanmamış, kesinlikle asılsız" dedi.

Rus istihbarat görevlileriyle herhangi bir teması olduğunu reddetti ve 2018'de Rus yaptırımlarına maruz kalması nedeniyle Kremlin ile işbirliği yapabileceği fikrini “aptal” olarak reddetti.

Ukrayna'nın Bölgesel Savunma Kuvvetleri üyeleri, Silahlı Kuvvetlerin gönüllü askeri birimleri, Kiev'deki bir şehir parkında eğitim alıyor

İngiltere Dışişleri Bakanlığı Cumartesi günü, Rus istihbarat servisleriyle bağlantıları olduğunu söylediği diğer birkaç Ukraynalı politikacının adını da verdi.

Moskova'dan bildiren Al Jazeera'dan Dorsa Jabbari, İngiltere'nin iddialarının “gerginliği kışkırtmayı ve Kiev'deki durumu tırmandırmayı amaçladığını” söyledi.

“Kremlin, bu suçlamaların kesinlikle yanlış olduğunu ve kendi deyimiyle bu dezenformasyonu yaymadaki asıl amaçlarının, bu NATO ülkelerinin başında daha fazla kışkırtmaya çalışan 'Anglo-Saksonlar' olduğunu bir kez daha göstermek olduğunu söyledi. Bu ülke ile Ukrayna arasındaki gerilimleri artırıyor ve anlaşmazlıkları artırıyor” dedi.

Editör: TE Bilisim